用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 還有出路嗎?
go

還有出路嗎? [複製鏈接]

引用:全日制原意應該係為幫助雙職家庭解決半日湊

原帖由 MASAYA 於 15-10-07 發表
全日制原意應該係為幫助雙職家庭解決半日湊細路既問題

所以全日制應該半日授課半日做功課就可以,如果唔需 ...
我贊成半日上課半日做功課或上課外活動不過呢個係痴心妄想,我地呢班普通市民邊有辦法改變呢個制度

ww08423  agree  發表於 15-10-7 14:16

引用:Quote:原帖由+ylmanhk+於+15-10-08+發表整

原帖由 FiFi618 於 15-10-08 發表
我識個家長大仔讀緊一線小學覺得辛苦,第二個係女專登揀間二線的,點知仲衰搏上位嘅校長一日加到成十樣功課 ...
其實而家好多二線搏上位嘅學校一d都唔輕鬆,日日8-9樣功課,每個星期例牌默書無走雞。😅9月開學到而家,識得有d幼稚園同學媽咪都已經接咗幾次老師電話,話你個仔個女中文又唔得,英文又唔得,你要諗下辦法點谷,d媽咪聽到都得個搖頭無奈。佢仲苦笑同我地講,如果早知都係好似一線咁谷,揀一線好過,當初就係知小朋友唔谷得,先揀二線唔使大人小朋友都咁辛苦,佢話而家小一,都揾咗個私補上門補中英數,佢話都唔知點捱好多人成日話你揀得個間學校就知佢點點點,會咁咁咁,但學校入面d嘢都成日轉成日變,學習&功課又年年多年年深,而家打聽到同明年又唔同,明明有d二線之前不嬲標榜自己輕鬆學習,到最後都....,當然,學習上人人唔同,但當走唔出呢個框框,就唯有盡力而為便算,如果唔係真係會大人細路攬住死都似

引用:Quote:原帖由+ckh311+於+15-10-08+發表其實

原帖由 ylmanhk 於 15-10-08 發表
新田圍陳元喜,你知道嗎?抱怨很易,研究下啦!
我識呢間學校,我都唔係抱怨,只係將有其他家長講嘅心聲係分享下啫。再者,佢所讀個間小學係91網,我都知間間學校理念都唔同,佢個間多又唔代表你個間多,其實絕無比較成份,只係希望讀緊嘅俾心機,準備上小一嘅可多加留意每間學校。希望你唔好誤會

‹ 上一主題|下一主題