用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 觀塘區幼稚園 (歡迎用家分享, 16-17 K1)
樓主: nemracheng
go

觀塘區幼稚園 (歡迎用家分享, 16-17 K1) [複製鏈接]

醒目開學勳章

我觀塘IN咗3間, 暫時2間己經收到消息

仲欠金麗

回覆:觀塘區幼稚園 (歡迎用家分享, 16-17 K1)

觀塘浸信會出左Offer啦

醒目開學勳章

Bonnie6138 發表於 15-11-17 00:53
觀塘浸信會出左Offer啦
我都收到(收咗am), 不過應該唔讀啦

回覆:kk80400 的帖子

點解唔讀既?唔係首選?

請教在官塘, 邊一間或幾間是最好?

有人話是金麗, 藍田靈糧及迦南. 點睇?

醒目開學勳章

Melody-melody 發表於 15-11-17 16:41
點解唔讀既?唔係首選?

因為首選係全日制幼稚園, 佢k2先有

回覆 大埔之友 的帖子

三間都好, 每年都有好多人報讀的, 你有無去過望望環境同網址?你可以比較一下你喜歡哪種style.

大埔之友 發表於 15-11-17 18:31
請教在官塘, 邊一間或幾間是最好?

有人話是金麗, 藍田靈糧及迦南. 點睇?
你覺得金麗點, 好似好谷架WO, 知吾知老師有無愛心?
藍田靈糧扣左學費好貴, 成1000個月, 同埋比成3000半個學期什費, 要比2次, 都好金下.....

浸信會都係收左am, 你們會讀嗎?我在考慮中,我囝依家讀緊迦南n班,又住在浸信會好近,有冇讀緊jm可分享下這間學校課程?

咁要睇下你鐘意較谷既學校定輕鬆既學校, 因為我朋友女女都係由迦南轉浸信會, 佢話佢地既課程明顯淺迦南一級咁,我覺得如果學費唔係問題既話, 讀迦南上小學會PICK UP 好D, 因為我仔仔今年K3了, 睇得出佢學術有好大進步, 英文方面已經可以讀到並明白oxford reading tree 既Reading book, 國語就睇考虎都全部明晒, 數學而家教緊加數4+2果D, 英文數佢都Handle 到, 所以而家女女都繼續係迦南讀PN, 都好想K1幫佢轉因為學費太貴下年K1學費+校車+書簿雜費起碼5K一個月1, 但學術上好吸引

醒目開學勳章

JaydenMum 發表於 15-11-20 09:49
浸信會都係收左am, 你們會讀嗎?我在考慮中,我囝依家讀緊迦南n班,又住在浸信會好近,有冇讀緊jm可分享下 ...
浸信會係大班, 每班都有成3x人, 我覺得佢地根本照顧唔到每一個,
會疏忽某d小朋友, 即係話, 你唔係班裡出色,

就會被冷落, 我唔係太鍾意浸信會,

迦南比較會注意每一個小朋友, 課程又好, 小朋友函接到小學

謝謝comment! 以往聽說老師都好有愛心,可能因為太大班,現在都要再考慮一下,呢個就係學卷同冇學卷分別!

如果浸信會同藍田靈糧堂比較呢?

回覆:JaydenMum 的帖子

佛教金麗的課程是深定淺?我見好多人interview

引用:如果浸信會同藍田靈糧堂比較呢? +

原帖由 JaydenMum 於 15-11-20 發表
如果浸信會同藍田靈糧堂比較呢?
前者扣完學券,已經足夠交學費,同事兩個囝讀過,佢話ok, 而自己喜歡后者課室設計和老師友善

我都想知~~

迦南課程較多及深,要家長跟貼些,要溫習,一定銜接小一。救世軍行Project, 小朋友自主學習。

觀浸課程比靈糧深。

引用:觀浸課程比靈糧深。

原帖由 catyeung2015 於 15-11-20 發表
觀浸課程比靈糧深。
靈糧班較少, 24,25人一班.

課程較淺, 是出名的Happy school.

要學術就唔啱, 要開心成長就好. 學校鼓勵小朋友每日中d (可30分鐘前),返學去自己班房,或其他班房,又或露天位玩. 一早見到有30-40個小朋友喺到玩, 感覺好開心.

引用:Quote:大埔之友+發表於+15-11-17+18:31+請

原帖由 nemracheng 於 15-11-20 發表
你覺得金麗點, 好似好谷架WO, 知吾知老師有無愛心?
藍田靈糧扣左學費好貴, 成1000個月, 同埋比成3000半個 ...
價錢我接受到.

其實讀緊藍靈亦好滿意, 不過亦有報外區半龍校. 暫時只見兩間, 一間waiting, 一間等派彩, 仲有其他等in.

可能最尾一個offer 都無. 如果有就要比較邊間升小一優勢較大.

‹ 上一主題|下一主題