用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道面試
樓主: Andriy
go

播道面試   [複製鏈接]

AgapePa 發表於 15-10-2 13:00
3x%應該Outdated, 我搵到學校報告有寫2014年入u率:

45%入大學
估唔到由你呢位街外人幫播道澄清
全個TKO, 除咗迦密主恩同GT既3322率有>80%, 根本無一間學校有.

至於其餘3間TKO一條龍直資中小學, 如果只以考DSE而入U既學生比例, 可能播道已經係最高了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

即係入u率(香港既大學),播道算係最高嗎?我仲以為係優才。。

Sorry,睇漏眼你講左優才,甘想問下播道,真道,羅氏入u 率比較,謝謝

Sorry,睇漏眼你講左優才,甘想問下播道,真道,羅氏入u 率比較,謝謝

littlestar_2009 發表於 15-10-2 14:52
羅氐近幾年都無公開入U既資料, 但近3年既3322率, 分別只係不高於60.3%, 53.9%同68.5%(今年)

真道除第一屆外(前年), 上年DSE既3322率只得番51.46%, 整體入本地大學degree有~33%, 但當中可能只有不足20%係DSE既考生

播道近兩年成績有改善, 上年既3322率不高於54.9%, 入讀degree(本地+海外)既學生比例有45%

如果以上年成績睇, 真道同播道成績可以話相約 (除了真道讀IBDP個班出色D之外), 估計羅氏亦相差不遠
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 AgapePa 的帖子

Thx for information.
Hillkymama, 播道中文科不是普教的,如果我無記錯,校長在簡介會時有講過佢不認同普教中。

播道校網沒有放DSE成績及入U比例的資料,你們是從哪裡得到上面所講的資料呢? 我都感到奇怪,為什麼播道校網沒有這些資料給人參考?

TKO_NANA 發表於 15-10-3 05:03
回覆 AgapePa 的帖子

Thx for information.
Oh, 聽朋友講,可能我攪錯了,謝指正!個小朋友今年小一比人蝦,但學校處理得幾好,如果加上粤教中,實在太好了。

kming 發表於 15-10-4 23:31
播道校網沒有放DSE成績及入U比例的資料,你們是從哪裡得到上面所講的資料呢? 我都感到奇怪,為什麼播道校 ...

2014 DSE成績及入U比例
http://www.evangel.edu.hk/ecube/attachments/article/1539/2013-14SchoolReport.pdf
第18,19 頁

hkpapa852 發表於 15-10-2 13:45
估唔到由你呢位街外人幫播道澄清
全個TKO, 除咗迦密主恩同GT既3322率有>80%, 根本無一間學校有.
hkpapa852, 非常感謝無私奉獻。

上星期六去福小面試,校長話福中是band 1, 但真係?
福中,優才,真道,播道,4間中學,dse成績排名不知怎樣?  4間中學都是band 1?  謝謝

Doray 發表於 15-10-1 10:44
我之前都講過,香港大學學位得18%, 一條龍學校如果唔係不断(逼/嚇/趕)走讀唔掂的人,再收一批勁人番嚟換血 ...
但我見港島女龍(st Paul (spk上),聖心,st Clare, marymount, st Francis etc),很多入U率都over 40%

Doray  U may say St Mary in Kowloon also.  As they use a very difficult syllabus, u can either adopt it or    發表於 15-10-6 11:53

lovebb2 發表於 15-10-5 10:20
但我見港島女龍(st Paul (spk上),聖心,st Clare, marymount, st Francis etc),很多入U率都over 40% ...

入U率, 其實包括degree, AD, HD, 而且仲要分係JUPAS定自資

入讀資助學位得18%?

按照官方統計, 2015年考DSE總人數得 74,170:
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/FactFigures/2015HKDSE_registrationstat.pdf

2015年既JUPAS學額有 18,365, 所以經JUPAS入到大學比例有: 18365/74170=~24.76%

加上而家仲有唔少自資既學位, 2015年入U率超過30%係唔出奇.

Doray  For me,  入U率 should be = subsidized bachelor degree only....really confused about the tricky stati   發表於 15-10-6 12:01
Doray  Of course I mean those 資助degree only.  發表於 15-10-6 11:54
jadeklleung    發表於 15-10-5 17:15

lovebb2 發表於 15-10-5 10:16
hkpapa852, 非常感謝無私奉獻。

上星期六去福小面試,校長話福中是band 1, 但真係?
學校話自己係B1, 已經犯咗個原則性錯誤.

學校從來無官方Banding, 何為Band 1? 只有有呈分既小五小六學生有Banding

以DSE成績計, 應該: 優才 > 福建 > 播道/真道

當中只有播道同真道有係校務報告公開畢業生整體入U既比例

回覆 hkpapa852 的帖子

Many many thanks, you are so helpful and very nice.

hkpapa852 發表於 15-10-5 10:37
學校話自己係B1, 已經犯咗個原則性錯誤.

學校從來無官方Banding, 何為Band 1? 只有有呈分既小五小六學生有 ...
福建 在網頁有公佈入U比例,

52% ( 99 /191 人) 入本地及海外學位課程

AgapePa 發表於 15-10-5 11:15

請問在那裡, 找不到啊!

AgapePa 發表於 15-10-5 11:15

原來係張banner度.....

99人 (51.83%) 升讀 local + oversea 大學學位 (無話一定係 degree), 35人 (18.32%) 入3大

以DSE成績計, 應該: 優才 > 福建 > 播道/真道
可否排埋羅氏基金?

hkpapa852 發表於 15-10-5 11:34
原來係張banner度.....
學位 唔係等於 degree 咩?

AgapePa 發表於 15-10-5 11:43
學位 唔係等於 degree 咩?
學位 =/= 學士學位

Doray  can't understand..please kindly explain.  發表於 15-10-6 11:56
‹ 上一主題|下一主題