用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 dse選區決擇
go

dse選區決擇 [複製鏈接]

有無媽媽幫幫手,決定唔到。
本身住馬鞍山,讀大埔b1中六,來年四月dse,近日要決定邊度考好1:沙田2:大埔

筆試無問題,因住中間,1和2都一樣。

係擔心口試,如選1,如派出沙田b1b2無問題,沙田好多高班學生可以拉高分數,但好擔心會因住址關係派入馬鞍山b3中學,多多少少會影響口試成績

如選2,大埔學生平均啲,無相差咁大。

求ek家長幫忙諗吓,感謝萬分。

2    0    0    0

回覆:dse選區決擇

口試所派的試場是跟你所住的地區,而並不是跟所讀的學校地區而派。

a :hammer: :yawn:

引用:口試所派的試場是跟你所住的地區,而並不是

原帖由 weiwei 於 15-09-23 發表
口試所派的試場是跟你所住的地區,而並不是跟所讀的學校地區而派。
學校已代報大埔區,現可更改回沙田區,但因沙田區內包括沙田大圍馬鞍山,而馬鞍山內大部份係b3中學,所以好擔心影響口試成績

VENUS2005 發表於 15-9-24 00:19
學校已代報大埔區,現可更改回沙田區,但因沙田區內包括沙田大圍馬鞍山,而馬鞍山內大部份係b3中學,所以好 ...
點解會覺得在b3中學考DSE會影響考試成績呢?係咪驚b3設施落後,定驚左b3學校啲人?

引用:Quote:VENUS2005+發表於+15-9-24+00:19+學

原帖由 pineapple0983 於 15-09-24 發表
點解會覺得在b3中學考DSE會影響考試成績呢?係咪驚b3設施落後,定驚左b3學校啲人?
...
係口試,唔係筆試。

不是大部分的試區是按考生的住址安排嗎?考生來自不同的學校,正如SPCC, DGS 的學生也來自不同地區,有些來自天水圍。何來band 3 學校的考場會多band 3 生之說?所謂人算不如天算,樓主不如選個最方便自己的試區吧。

射雕英雄    發表於 16-3-10 05:49
sunev    發表於 15-9-24 12:55

小兒也是港島學校住沙田考沙田,當初他也害怕遇上較差組員,有礙發揮。

考完試後他也說對手一半一半,有一兩個,特別是英文會比較差。

較好笑的是他中英文口試遇上同一組員,該組員說他英文比中文強很多。結果兩科口試成績都是 5**

引用:小兒也是港島學校住沙田考沙田,當初他也害

原帖由 DSS 於 15-09-24 發表
小兒也是港島學校住沙田考沙田,當初他也害怕遇上較差組員,有礙發揮。

考完試後他也說對手一半一半,有一 ...
考沙田唔太擔心,好同唔好只有認命,但我地想轉馬鞍山,好多人話叫我地搜集吓資料先,應該是怕我們所想的。但我今天上考評局度睇,上年馬鞍山應該無中文廣東話卷四考,咁即係全部沙田考?如是,咁樣平均啲我地選返沙田

引用:Quote:原帖由+DSS+於+15-09-24+發表小兒也

原帖由 VENUS2005 於 15-09-24 發表
考沙田唔太擔心,好同唔好只有認命,但我地想轉馬鞍山,好多人話叫我地搜集吓資料先,應該是怕我 ...
連老師都唔知,話叫我地問吓其他人

口試應是隨機派的, 亞女早兩年考, 中文口試在九龍區, 英文口試在港島區, 中學校址在九龍區.  

引用:口試應是隨機派的,+亞女早兩年考,+中文口試

原帖由 lovelyec 於 15-09-24 發表
口試應是隨機派的, 亞女早兩年考, 中文口試在九龍區, 英文口試在港島區, 中學校址在九龍區.   ...
如果我女係咁我唯有認命了,剛打返黎話截止再更改了,已做好決定,多謝各位解答我的問題

我都叫亞女改左, 原本住荃灣的, 我驚那些試場要搭巴士的, 如梨木樹, 所以跟翻油尖旺, 搭地鐵, 就算壞車, 遲到都係大圍的事

回覆:dse選區決擇

回覆:VENUS2005 的帖子

點解我完全唔知可以咁做ge?唔係學校揀地址乜?可以自己揀?冇聽阿女提起啊,我都唔知阿女有冇揀地址,佢傻下傻下,都唔知要做d乜,佢話只是係jupas登記著戶口,交埋420元,其它乜都冇搞喔。會唔會佢漏著乜冇做啊?

知我者謂我心憂,不知我者謂我何求!

引用:點解我完全唔知可以咁做ge?唔係學校揀地址

原帖由 me2 於 15-10-08 發表
點解我完全唔知可以咁做ge?唔係學校揀地址乜?可以自己揀?冇聽阿女提起啊,我都唔知阿女有冇揀地址,佢傻 ...
因為我地跨區返學,所以可選其中一區姐

引用:點解我完全唔知可以咁做ge?唔係學校揀地址

原帖由 me2 於 15-10-08 發表
點解我完全唔知可以咁做ge?唔係學校揀地址乜?可以自己揀?冇聽阿女提起啊,我都唔知阿女有冇揀地址,佢傻 ...
me 2 , 我仔都冇話有得揀,係隨機派喎

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

問著阿女了,佢話係學校已經揀著,嚇死我了,就怕搞漏嘢。

知我者謂我心憂,不知我者謂我何求!

引用:問著阿女了,佢話係學校已經揀著,嚇死我了

原帖由 me2 於 15-10-13 發表
問著阿女了,佢話係學校已經揀著,嚇死我了,就怕搞漏嘢。
大個女了,知道做咩對自己較有利,係馬鞍山區比較麻煩啲姐

回覆:VENUS2005 的帖子

唔好意思,唔係好明,揀强區和弱區有什麼影響,請賜教!

‹ 上一主題|下一主題