用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 名次
go

名次 [複製鏈接]

我地係有新老師教精英班,
因為佢地新來的, 會好落力
中三要準備選科, 所以中三嘅成績就好重要

小豬嘜 發表於 15-9-23 11:17
我第一次聽到新老師教新來,會好落力呢個諗法.
以前我都有質疑點解學校要放新老師在一D重要年級. e.g. P5,P ...
可能係我兩個女好彩

好似大女當年遇上數學/ENG LIT 新老師

1/数學老師出的功課題目, 係全班唔同, 等你無得抄功課,
   到UT/ 考試前,  放學會加堂, 歡迎同學來問問題

啊囡話試过將題目拎去請教LS 同級D叻数學同學, 佢地唔識做,
   个男生揾師兄至做到

2/ 中四時新ENG LIT 老師, 第一堂要全班寫WRITING,
    第二日老師派返份WRITING比佢, 佢話即時登大只眼, 唔咁信自己
    得LEVEL 2, 返泥係咁喊, 比我睇老師評得佢差, 我叫佢唔傷心,
    你睇下, 老師咁快第二日批好卷仲茖心机, 比多COMMENTS 你, 就係要你改善唔好嘅地方,
    到F.6時, 佢WRITING SKILL 巳追到住TOP 1 個同學, 有一次老師將其中佢考試份WRITING
    留起當SAMPLE比師妹參考

跟住到細女的數學都係新老師, 功課如果錯超过10%
就要加10題額外數, 雖然佢做得辛苦, 但眼見佢係明顯改善好多,
以後做數會更加小心   

‹ 上一主題|下一主題