用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 物理HKU VS CU
go

物理HKU VS CU [複製鏈接]

小孩應屆DSE, 心議天文物理,早鎖定HKU因有天文讀。學校物理老師建議CU, 主因HKU較多本校產教授。CU較多訪問教授和較多外校聯繫,有利交換和再升學。小孩會是研究型,估計會再上研究院類。可否請高人賜教 謝謝!

1    0    0    0

引用:既然打算一直讀上去,+去外國讀不是更好嗎

原帖由 jaci 於 15-09-23 發表
既然打算一直讀上去, 去外國讀不是更好嗎
覺得香港的大學唔差,讀完degree再確定方向才出外深造。

引用:以phy計,CU係最好,但貴公子又心儀天文,

原帖由 cow 於 15-09-23 發表
以phy計,CU係最好,但貴公子又心儀天文,只有hku有,都幾難揀。
硏究刑,有否考慮科大的International Res ...
佢無諗過UST, 會睇下推介嘅IRP內容,先謝過! 如果揀CU應該會報Theoretical Physics. 同佢講AnChan兄都認同老師嘅分析,希望幫到手做決定。有點老懷安慰係今晚食飯時同佢傾完,佢話暫時唔諗著,考好DSE先

回覆:ANChan59 的帖子

唔該晒,你呢句好有份量

回覆:Starsteven 的帖子

唔該晒! 有機會可能要PM你問下意見

Bluegene 發表於 15-9-23 23:28
想讀天文物理? 識唔識郭新? HKU 理學院院長,IAU Commission F3 President.
小孩知道, 所以鎖定HKU. 但老師嘅建議亦有道理.

ANChan59 發表於 16-3-12 12:46
今個星期跟阿仔一個中學同學傾開,他當年三大物理系都收他。
小兒似乎意志以決, 目標HKU Faculty of Science, 直指Young Scientist Scheme, 見佢a1-3全部填寫science.好有可能做貴公子同學嘅師弟.
的確普通天文望遠鏡觀星只是業餘的興趣而已,絕不會是選校標準。佢心儀觀星地點係西伯利亞. 

回覆 simonwan 的帖子

多謝回覆, 我會copy您的回覆比佢睇

回覆 simonwan 的帖子

個仔睇完笑我如果咁都唔知讀咩天體物理

回覆 passers 的帖子

多謝賜教. 而家睇佢造化喇.
‹ 上一主題|下一主題