用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 物理HKU VS CU
go

物理HKU VS CU [複製鏈接]

小孩應屆DSE, 心議天文物理,早鎖定HKU因有天文讀。學校物理老師建議CU, 主因HKU較多本校產教授。CU較多訪問教授和較多外校聯繫,有利交換和再升學。小孩會是研究型,估計會再上研究院類。可否請高人賜教 謝謝!

1    0    0    0

回覆:eurohk 的帖子

全香港的大學物理系都都沒有太多資源,而且不斷給其他理科學系搶資源,不斷減少收生

既然打算一直讀上去, 去外國讀不是更好嗎

引用:既然打算一直讀上去,+去外國讀不是更好嗎

原帖由 jaci 於 15-09-23 發表
既然打算一直讀上去, 去外國讀不是更好嗎
覺得香港的大學唔差,讀完degree再確定方向才出外深造。

學校物理老師分析中肯!

bakusensei  Agree!  發表於 15-9-24 08:53
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:物理HKU VS CU

有朋友話我知,中大有人話佢知,來年會收多 d  pure phy. 的(唔知係咪真的)

回覆:物理HKU VS CU

原因係近幾年 phy 成績差左好多,冇咩勁人

以phy計,CU係最好,但貴公子又心儀天文,只有hku有,都幾難揀。
硏究型,有否考慮科大的International Research Enrichment Program (JS5011)?

引用:以phy計,CU係最好,但貴公子又心儀天文,

原帖由 cow 於 15-09-23 發表
以phy計,CU係最好,但貴公子又心儀天文,只有hku有,都幾難揀。
硏究刑,有否考慮科大的International Res ...
佢無諗過UST, 會睇下推介嘅IRP內容,先謝過! 如果揀CU應該會報Theoretical Physics. 同佢講AnChan兄都認同老師嘅分析,希望幫到手做決定。有點老懷安慰係今晚食飯時同佢傾完,佢話暫時唔諗著,考好DSE先

回覆:ANChan59 的帖子

唔該晒,你呢句好有份量

回覆:Starsteven 的帖子

唔該晒! 有機會可能要PM你問下意見

eurohk 發表於 15-9-23 09:50
小孩應屆DSE, 心議天文物理,早鎖定HKU因有天文讀。學校物理老師建議CU, 主因HKU較多本校產教授。CU較多訪 ...

想讀天文物理? 識唔識郭新? HKU 理學院院長,IAU Commission F3 President.

eurohk 發表於 15-9-23 09:50
小孩應屆DSE, 心議天文物理,早鎖定HKU因有天文讀。學校物理老師建議CU, 主因HKU較多本校產教授。CU較多訪 ...

A friend who was graduated from HKU, majored in Physics and is now teaching Physics in a "traditional elite school", just sent his boy into CU. His boy got 34 marks in DSE and is very interested in research. He shared the same comment as your child's teacher.

An old friend, met in our university days, graduated from CU Physics, entered Princeton for post-graduate studies. I recalled some of his classmates also got promising offers for further studies.

eurohk  Thanks and that sounds promsing !  發表於 15-9-24 22:49

Bluegene 發表於 15-9-23 23:28
想讀天文物理? 識唔識郭新? HKU 理學院院長,IAU Commission F3 President.
小孩知道, 所以鎖定HKU. 但老師嘅建議亦有道理.

eurohk 發表於 15-9-23 22:36
佢無諗過UST, 會睇下推介嘅IRP內容,先謝過! 如果揀CU應該會報Theoretical Physics. 同佢講AnChan兄都認同 ...
玩理論物理要有好強的數學能力,M2有 5**都可能只係入場券。
可以睇下以下網站:

How to become a GOOD Theoretical Physicist

http://www.staff.science.uu.nl/~gadda001/goodtheorist/index.html

考好個dse道咩都有得擇 唔係都係空談喔

有得揀,揀hku la~

香港大學係薄扶林,近市區;中文大學係馬料水,近郊區
讀天文地理位置中大易觀星象,無咁強光害

引用:香港大學係薄扶林,近市區;中文大學係馬料

原帖由 射雕英雄 於 16-03-10 發表
香港大學係薄扶林,近市區;中文大學係馬料水,近郊區
讀天文地理位置中大易觀星象,無咁強光害 ...
我唔識亦唔識人讀天文學,不過當我 layman嘅  common sense 吧,夜晚觀星可以搭車去合適地方,同朝早係邊度上堂有關係咩?太空館、科學館、天文台全部位處尖沙咀,佢地點辦觀星課程/活動呢?

引用:Quote:原帖由+射雕英雄+於+16-03-10+發表香

原帖由 fion6406 於 16-03-12 發表
我唔識亦唔識人讀天文學,不過當我 layman嘅  common sense 吧,夜晚觀星可以搭車去合適地方,同朝早係邊度 ...
星星,日光白白亦可觀吧,

‹ 上一主題|下一主題