用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 兔年細囝 定係龍年大囝?
go

兔年細囝 定係龍年大囝? [複製鏈接]

小朋友11月中出世 而家做緊細B 讀k2.
考慮緊repeat k2 但係又擔心龍b 學童多,揀小學競爭超大,雖然兔年出生人數更多,但唔計雙非,本地學童應該比龍年少5千。(我哋95區,雙非影響應該唔大掛)

For 小學, 請問大家會點揀? 同兔b爭 定龍b爭?

1    0    1    0

回覆:youngerwai 的帖子

我會做細仔,我仔都係十月尾兔!
不過兔年出生率係最高,競爭應該比龍B大

回覆:兔年細囝 定係龍年大囝?

我會考慮小朋友嘅能力多D。

bbforever  Agree  發表於 15-9-22 22:06
bbforever  agree  發表於 15-9-22 22:06
bbforever  agree  發表於 15-9-22 22:05

youngerwai 發表於 15-9-21 13:49
考慮緊repeat k2 但係又擔心龍b 學童多,揀小學競爭超大,雖然兔年出 ...
緊係做兔仔啦, 第時升中又要爭, 升大學又要爭, 唔好講笑。

諗住入的心儀的小學分多唔多? 我覺得做兔好d

回覆:kayi0556 的帖子

其實都未決定邊間 基督教20分 但係都係要睇餸食飯…

覺得95區有好多人爭~

little_yolky 發表於 15-9-21 16:47
緊係做兔仔啦, 第時升中又要爭, 升大學又要爭, 唔好講笑。
龍年競爭大d?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-9-21 21:51
龍年競爭大d?
因為人數太多了, 唔知點解有D家長係鐘意龍年, 所以龍年特別多小朋友出生。人多咗好多, 學位無多咁多, 競爭咪大囉。

little_yolky 發表於 15-9-22 08:37
因為人數太多了, 唔知點解有D家長係鐘意龍年, 所以龍年特別多小朋友出生。人多咗好多, 學位無多咁多, 競爭 ...
但2011年出生率最高喎...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:小朋友11月中出世+而家做緊細B+讀k2.+ 考慮

原帖由 youngerwai 於 15-09-21 發表
考慮緊repeat k2 但係又擔心龍b 學童多,揀小學競爭超大,雖然兔年出 ...
樓主,你攪左,兔年2011出生率比龍年高,因為龍年年尾停左雙飛非

引用:Quote:原帖由+youngerwai+於+15-09-21+發表

原帖由 ckfamily 於 15-09-22 發表
樓主,你攪左,兔年2011出生率比龍年高,因為龍年年尾停左雙飛非
我知呀~ 如不計雙非 兔b比龍b少5千
所以都係兔b競爭細d

youngerwai 發表於 15-9-21 13:49
你應係睇小朋友既能力去決定,若果真係唔多掂咪讀遲一年囉,死跟都冇意思啦.若果跟得上梗係早一年.

樓主想下95網只會越來越多人,仲係私樓,怕競爭,兔好D

我仔仔12月尾出世,佢自己接受不到repeat,所以要做細仔。
你可以問下老師的意見。我仔老師覺得repeat再學番同一課程,會悶的。
如果中學許可,可能我會用exchange foreign countries 嘅方式來repeat 一年

回覆:youngerwai 的帖子

情況同你一樣,95區,12月出世。
會選擇兔年,repeat唔見得有著數。龍年都多人,仲有中學,大學,畢業搵工...

我個兔b 12 月,我想佢做大仔。因為而家小一程度已好深,大一年會易應付點。兔同龍出生率都好高!不過要找學校repeat k2

我囡12月尾兔女, 現K2, 冇打算repeat, 老師話academic同佢班大B同學仔冇乜大分別, 唔好浪費時間, 年年都多人爭,.....

做大做細都好,入到龍校再算。否則,做細b入唔到龍校,六年後又要爭過。如細b又入到龍校又跟得好,再諗轉去邊都未遲。另外,我有感而家小一課程比k3更淺,repeat 小一再考亦唔會有太大幫助。

男孩子遲熟d, 做大囝好d, 除非你覺得佢超醒目學野快思維好.  
希望每天開心渡過 ;-)
‹ 上一主題|下一主題