用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中面試班??
go

升中面試班?? [複製鏈接]

大家有冇好嘅面試班介紹 ?原本冇諗呢樣嘢 但原來阿仔好擔心面試, 叫我俾佢試下 , 我都唔知㸃算好

9    0    0    0

回覆 rabbitmonkey 的帖子

我住大埔區,囡囡剛剛開始了第一堂升中面試預備班,我想她吸收經驗,知道自己邊方面弱,早些預備。你住邊區?我估每區補習社都有類似的班。

回覆:升中面試班

有一些 NGO, eg YWCA, 明愛,都有

回覆:aeiou_drm 的帖子

真的嗎?元朗區有沒有?

回覆:FionaTsoi 的帖子

那囡囡有何感覺?如何收費?thanks😊

引用:有一些+NGO,+eg+YWCA,+明愛,都有 +

原帖由 aeiou_drm 於 15-09-22 發表
有一些 NGO, eg YWCA, 明愛,都有
search唔到

其實無咩用,不如有空自組小組討論。

TwinWong    發表於 15-9-25 22:55
王家爸爸  同意面試班無實際作用,但係有心理作用。  發表於 15-9-23 09:16

我知堅尼地城女青年會有,石塘咀明愛遲些有。

新界九龍區就不清楚了。

回覆:rabbitmonkey 的帖子

不如報直資攞實戰經驗啦!

王家爸爸  當年都係用呢個方法,報DBS及港同。   發表於 15-9-23 09:17

rabbitmonkey 發表於 15-9-18 23:40
大家有冇好嘅面試班介紹 ?原本冇諗呢樣嘢 但原來阿仔好擔心面試, 叫我俾佢試下 , 我都唔知㸃算好

...
我覺得有用,我都幫阿仔報左,上左兩堂,課堂老師提醒同學面試對答技巧,這些我地家長自己未必有足夠經驗可以教到小朋友。去讀左課程,再去直資實習才是上上冊,小朋友信心都會大好多。

去年囝囝去過明愛主辨的模擬面試, 我覺得值得參加, 老師會講解他們的強弱, 及會拍成短片讓學生帶回家作面試參考,
各類面試班收費不便宜, 並且面試時很少問到類似題目.

雖然報直資可取經驗, 但先針對小朋友的強弱, 再去學校實戰面試可以事半功倍.

引用:+本帖最後由+mymelody2003+於+15-9-23+11:2

原帖由 mymelody2003 於 15-09-23 發表

去年囝囝去過明愛主辨的模擬面試, 我覺得值得參加, 老 ...
可否分享網頁?我找不到

那囡囡有何感覺?如何收費?thanks😊

剛上完第一堂。老師叫同學們 (1老師對4位學生)介絡自己,然後小組討論。老師話頭1, 2堂用中文,等學生習慣模式之後就要求學生用英文。老師好有心機教,我囡囡感覺都正面,她話幾好玩(可能老師讚她表現好好)。我之前怕她唔仲意,因為她已經好多嘢學,又加多樣。我話她知上面試班不好覺得有壓力,當攞個經驗,知下面試要做咩。
收費1小時1堂$185, 成個課程共 8堂。我之前問過沙田區有平點,自組3人以上$440 上4堂,1小時1堂,而且可以上門教。每堂$185我覺得幾貴,但我同呢位老師了解過她點教就覺得她都值,而且她會將程度相約,選校志向類似的學生編在同一組。她要求學生上完堂自己做筆記,寫翻學過的重點,而且她話功課一定唔準家長幫手,她要知學生邊項弱教好他。

星期六上第二堂,到時再跟你分享下。

DiamondHill  I want to know the info too.  發表於 15-9-27 11:13
c1234  我都想知啲資料呀!可以PM比我嗎?  發表於 15-9-26 12:17

FionaTsoi 發表於 15-9-23 13:49

我都想知啲資料呀!可以PM比我嗎?

FionaTsoi  我唔續個PM , 大家繼續keep 住睇落去  發表於 15-9-26 23:32
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

我仔舊年有報面試班,我覺得有用,因為面試要面對老師問題,亦要小組討論,除非你小朋友慣左對答問題,同埋識答重點,面試班會教你用英文對答同普通話對答,亦會幾個學生小組討論,老師從旁提點,亦免除緊張,前一年係同事提醒我一定要報,比佢實習吓,習慣吓,所以舊年暑假上左十堂

celialing 發表於 15-9-25 18:08
我都想知啲資料呀!可以PM比我嗎?

無課程內容的筆記,因為老師要求同學自己寫翻學過的重點。
落堂後老師同我傾囡囡的表現。今堂用英文小組討論日常生活的題目。
題目1: 幫1個小朋友選寵物,要介紹貓、魚、鳥,3款寵物
老師話同學們花好大編幅介紹貓和魚,但題目要講齊3款,講少一樣都會扣分
題目2: 預備中秋節開party ( Date, Time, Activities, who will be Invited ...)  
有些學生爭住講,老師話囡囡無咩機會參予,只係講了結論部份,老師要她學習爭取發言

英文題目通常較簡單,老師話時事題就會用中文討論,遲些要操時事題。

升中面試班真係有用咩??其實到小六d小學老師會教學生怎樣面試中學喇!小學老師應該好清楚自己學生性格及強弱。間間中學要的學生未必一樣,問的問題又不一樣。

唔需要參加面試班, 用$50去羅定邦中學(直資), 直情面試仲好,數安排12月中3中面試
, 家長睇到自己的小朋友強弱項,

羅中面試有2部份,,
1/ 單對單面試英文對話,答問,讀文章or數學題(用英文答, 教定小朋友+一x÷英文讀法)
2/ 小組討論
三位老師一起與7/8個同學一齊面試, 家長會安排坐後面, 家長們不用參與, 睇到自己的小朋友表現, eg : 郁身郁勢, 打喊路, 披頭散髮, 主唔主動爭取發言

到時自行面試, 家長再培訓小朋友答題技巧, 態度, 儀表

最後兩間自行都無收,但佢自己覺得面試時, 好有自信一間比一間好, 問心無愧

FionaTsoi  謝謝分享  發表於 15-9-28 10:32
aa123123    發表於 15-9-27 21:52

Thank for Sharing !!!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

FionaTsoi 發表於 15-9-26 23:10
無課程內容的筆記,因為老師要求同學自己寫翻學過的重點。
落堂後老師同我傾囡囡的表現。今堂用英文小組討 ...
你小朋友P6?

FionaTsoi  係呀,P6  發表於 15-10-1 17:58
‹ 上一主題|下一主題