用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 報了華廈盃2016嗎
go

報了華廈盃2016嗎 [複製鏈接]

如题
   16    0    0    0

引用:如题

原帖由 Connie12747 於 15-09-13 發表
如题
今年可以網上報名,好方便!

值得買試題嗎?
或有冇參考書介紹?thx

如果小朋友有興趣,都可以買,我仔買來當小說睇。

回覆:報了華廈盃2016嗎

有KG嗎? which link pls?

有無書局有試題買? 如無, 可以係邊度買? 謝謝

引用:如果小朋友有興趣,都可以買,我仔買來當小

今年見2016年比賽成60%都有獎,真係賣大包。

Cheung88 發表於 15-9-28 22:23
打搞哂,請問你有無舊試題?2手唔介意,我囝仔報了考小二,想搵試題在家教。謝謝幫忙。

...
如果一心諗住年年都參加華夏盃, 好難搵人賣二手的, 因為舊試題跟年份分冊, 即是2015年版本有齊2015年全部年級各階段的比賽題目, 今年用完小二題目後,下年可用小三題目...

一本題目可以用好多年, 都值得比錢買的.

如果想找免費資源, 可以到奧數網看看, 當然裡面不會有華夏盃past paper, 不過也有很多不同類的題目可以參考
http://www.aoshu.com/

網上的初小題目數量不多, 反之中高小的有很多, 如:
華羅庚金杯
全港小學數學挑戰賽
IMC 國際數學競賽
香港小學數學精英選拔賽
全港十八區小學數學比賽
香港小學數學創意解難比賽
培正數學邀請賽 (這是中學比賽, 不過有興趣都可以看看, 我試過比仔(小二)做, 分數都夠拎金牌 )

不過齋做past paper, 可能學習上會較沒系統, 你也可考慮一下市面上的奧數教材 (如奧數預備班, 奧數基礎班等..)

Anniemun 發表於 15-9-29 08:09
今年見2016年比賽成60%都有獎,真係賣大包。
明顯係想擴大吸金範圍 (咁就多d人可以"夠資格"報名參加晉級賽,決賽..)
不過值得一讚係今年章程話成績會出埋分數, 咁就可以更清楚孩子的實力分佈 (如一等獎第一名同一等獎最後一名, 分數就應該相差不少了)

回覆:setom 的帖子

已截止報名

setom 發表於 15-9-29 09:01
明顯係想擴大吸金範圍  (咁就多d人可以"夠資格"報名參加晉級賽,決賽..)
不過值得一讚係今年章程話 ...
成份試卷做啱晒都係百多分,一等獎佔頭10%,應該一等獎頭尾唔會相差太多分。

Anniemun 發表於 15-9-29 22:11
成份試卷做啱晒都係百多分,一等獎佔頭10%,應該一等獎頭尾唔會相差太多分。 ...
純學術討論(不喜勿插):
如果比賽同學的得分依normal distribution分佈, 頭10% (即90th percentile至100th percentile) 的最高/最低已差一個S.D. 以上. 而現實上, 很多數學比賽都把一等獎定在頭6%-10%, 據小弟觀察, 一等獎的分數界線大多在60-70%, 假設最高分的人拿95分, 一等獎最低的拿70分, 已經有25分差距了, 不算小啊.

不過點都好,數學比賽肯公佈每個獎的分數range已經難得了, 今次如果公佈每人的分數, 我唔知其它家長點諗, 我就很欣賞這做法了.

回覆 setom 的帖子

如果真的有分數, 今年會刺激好多.
‹ 上一主題|下一主題