用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗德貞女子中學
樓主: 小韋寶
go

深水埗德貞女子中學 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

SIYip 發表於 15-9-18 00:39
錯,佢上訴得直,係英中。
#47 已有會員講左有一班係中文班, 並非四班都係全英.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

Nevergiveup888 發表於 15-9-16 08:36
好似整体來講,德雅比德貞差
下!德雅差過德貞?你打錯字?整體是指校舍?兩間成績差好遠禾。

miriam 發表於 15-9-18 00:46
#47 已有會員講左有一班係中文班, 並非四班都係全英.
呢個係事實,但佢微調前是英中。微調後嚴格嚟講唔叫中中,英中,因為有前中中部份課時可用英文,亦有前英中部份課時要用中文。所以,一般仍沿用微調前以英中/中中嚟形容中學。

醒目開學勳章 王國長老

SIYip 發表於 15-9-18 00:51
呢個係事實,但佢微調前是英中。微調後嚴格嚟講唔叫中中,英中,因為有前中中部份課時可用英文,亦有前英中 ...

14-15 & 15-16 兩年既 S.1-S.3 都係有分組別教授.

http://applications.chsc.hk/ssp2014/sch_detail6.php?lang_id=2&sch_id=52
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

當然,以當年曾被認為要變中中,可以估計佢收生成績未必有一般英中甘高。但fight   到做英中,可以想像學校喺學術上的取態。band 3學生勁谷下勉強升到band 2,然後抽中入,相信會好辛苦,要考慮清楚。

miriam 發表於 15-9-18 00:55
14-15 & 15-16 兩年既 S.1-S.3 都係有分組別教授, 係轉中中前仍係英中學生當然仍用英語教授, 所以呢兩年既  ...
S4  -S6 學校唔受限制,呢d 前英中一定會用番晒英文,以保收生。你check 番微調前資料,佢係英中嚟架 ^_^

醒目開學勳章 王國長老

SIYip 發表於 15-9-18 00:59
S4  -S6 學校唔受限制,呢d 前英中一定會用番晒英文,以保收生。你check 番微調前資料,佢係英中嚟架 ^_^ ...
現實係已落車既中中

miriam 發表於 15-9-18 01:01
現實係已落車既中中

如果你英中嘅定義係孫公微調下所有主要課目課全級S1-3都要用英文為教學語言嘅話,你啱。但事實係,微調下,學校應該唔可以再話自己係英中,中中。習慣上,前英中都會叫英中,所以我會定佢為主要收band 2 嘅英中。再者,以德雅3 班全英,中文嗰班2 科用英,其他中文教的科教科書都係英文,叫佢做中中又未必適合。

其實最好揀D中學係唔比出街食飯, 會安全好多.
當年我讀德貞,校方會將學業成績較差同品行較差嘅歸埋一班, 令到本身學業較差嘅學生更加容易被品行差嘅同學帶壞.....基本上無乜好下場

QUINCY121HK 發表於 15-9-23 14:29
其實最好揀D中學係唔比出街食飯, 會安全好多.
當年我讀德貞,校方會將學業成績較差同品行較差嘅歸埋一班, 令 ...
想問你當年係已經搬咗未?聽講未搬前係算中上學校嚟。

回覆 小韋寶 的帖子

我讀果時係仲未搬,都算係B2學校
不過放午餐出去食,真係好易學壞,當年眼見最差果班成日食煙,最慘係原本係乖巧但學業成績唔好果D,慢慢都變壞

QUINCY121HK 發表於 15-9-24 11:48
回覆 小韋寶 的帖子

我讀果時係仲未搬,都算係B2學校
我雖然唔係讀呢間但以前個個都係出去放飯,我讀間中學亦唔係咩名校/b1,都係普通b2校,但無見過有人出去食煙。當然有小部份壞乖既學生但都係個人問題。

引用:德貞係廿多年前還可以.現在…如果有得揀都

原帖由 daddy999 於 15-09-14 發表
德貞係廿多年前還可以.
現在…如果有得揀都盡量唔好入! 尤其是學術成績落後很多, 如前所說跌至B3!
...
我覺得唔好,以前係 嘉頓時讀過,有朋友話搬左後好左,真係想知就親身去睇下

我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

回覆:小韋寶 的帖子

本來我都唔想厚多士但實在忍唔住手。我1x年前讀,自問小學 算乖,只係成績差。但TC一級有7班,初中永遠入最差嗰班,JM講得啱,學校會把成績同操行差的人一班,所以要學壞超易,我就係個好例子,試過一班有1X人食煙,TAKE嘢都有唔少人,始終嗰個年代興落D

至於見到有人拎德雅黎比,唔好講笑啦!根本無得比,就算德雅改左有中文班,佢都係用英文書的band2學校,德貞係全中文書,英文科除外

easonkinki 發表於 15-9-28 18:51
我覺得唔好,以前係 嘉頓時讀過,有朋友話搬左後好左,真係想知就親身去睇下

...
我反而覺得搬咗之後差咗~

daddy999  agree  發表於 15-9-29 09:04

引用:Quote:easonkinki+發表於+15-9-28+18:51+我

原帖由 penpen 於 15-09-29 發表
我反而覺得搬咗之後差咗~
我讀個時係有分5個banding,個時  TC Band3,老一輩成日以為TC係好學校,我諗80年代以前係嘅

我米80年代係度讀囉!
當然有好有唔好,但壞果班真係壞得好過份

引用:Quote:原帖由+小韋寶+於+15-09-15+發表多謝

原帖由 tonychan9 於 15-09-17 發表
遠?你有無見過九龍塘去上水返學?我就經常見到!

冇錯!因地區無英中或無band 1中學甚至無中學,絕大部份在大嶼山和離島區的叻仔叻女都是跨區上學,其中超過半數是花大半小時往中西區或約1小時往灣仔區和東區。

如要匹配學校或有心儀學校,1小時内路程是可接受和值得的;除非學校在家居隔壁或對面街便可只需數分鐘,同區學校事實都要十多廿分鐘啊,這和跨區上學相比只是少浪費十多廿分鐘。

反而是因學校在家居附近,同學們便多在放學後聯群結黨行街留漣,尤以B3(並冇惡意的);然而因跨區即便是“遠”,學生多數放學後或完成課後活動便立即回家。

對不起,叉開話題了。

CFSS & SSGC

引用:+本帖最後由+sum-yan+於+15-9-30+13:55+編

原帖由 sum-yan 於 15-09-30 發表
我同事住屯門,個仔日日都去黃竹坑St.Paul返學,妳話啦!

回覆:tonychan9 的帖子

入到 co-ed,幾遠都到啦。

CFSS & SSGC
‹ 上一主題|下一主題