用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 天水圍李兆基中學
go

天水圍李兆基中學 [複製鏈接]

我朋友個仔返了幾日天水圍李兆基中學, 發覺日日簽的通告都係中文, 睇到佢發火, 最慘比其他家長"魚"佢. 李兆基英文直資中校, 要比錢喎. 其他英文中學的津校都是中英對照啦! 點解你間學校搵個打英文通告的人都無. 咁英文都唔會好得去邊.  朋友又話上堂老師除英文科以英文授課, 中文以中文授課外, 其它科直情雙語廣播(中+英).即時每句說話講2次啦! 朋友直
情呻到, 覺得幫個仔搵錯學校.  佢話同簡介會講的唔一樣, 唔知有無得去消委會或教統局投訢.

佢聽其它家長講話有家長問過校長點解其它科要雙語教學, 個校長舉例話SCIENCE堂要講中文, 因為怕有危險, 全港咁多間以全英授課的學枚, 都未曾試過因為以全英授課而產生意外. 至於通告就話比家長睇要用中文, 老實講大部份家長都識英文都接受了香港的免費教育, 一般的英文對家長絕對無問題. 其實最大問題係個校長.......死撐.

3    0    0    0

之前的舊生個個都讚以前個校長做很好, 唔知校董會點解要搵呢個來做.相信真的有眼無珠, 家長們日日都鬧爆 呢個校長成日都講我地係中國人, 要睇中文, 咁你攪什麼直資, 申請做中文津校. 唔知以為回歸祖國學校.

佢band 幾?係唔係早排出左個狀元?

就係以為出了狀元就巴閉. 都係上一手校長的功勞

BAND 3 都好過佢,  BAND 3 會努力改善,希望進昇. 佢以為自己係BAND 1, 唔去睇吓什麼叫直資, 家長比得錢就有一定的要求.

有咁差咩?定係因為中一用雙語等剛升中的小朋友先習慣一下呀!
我有個朋友啲仔女早兩年前在此校畢業,佢啲英文好好架喎!

回覆:天水圍李兆基中學

李兆基一直都係band 2學校。但以前賣點都係sales全英中。現在攪成禁呀!家長咪上錯車? 禁大整蠱呀!好彩呀女當年冇考。

回覆 hello_818 的帖子

如果祇系中一家長都明白, 最慘就唔係. 校長還說因為要配合中文小學上來的學生. 真係想問吓佢, 你唔系面試收生嗎? 面試的時候都是中英普三語啦! 唔識聽就唔好收啦!

回覆 hello_818 的帖子

我另一個朋友個仔早兩年畢業入咗大學, 佢都話好彩早幾年不是這個校長. 如果唔係現在就入了社會大學(找工作). 佢話呢個校長很自負, 唔聽人意見 亦唔去睇吓真正的直資學校是怎樣辦的. 還要年年加價.
我個小朋友今年都要揀中學, 朋友叫我千其千其唔好揀.

回覆 bestwish 的帖子

10個家長10個泵心口

有無咁差呀!

出中英對照通告唔難,點解唔配合下家長呢?當年我女都有去面試,果位女校長的確好有個人風格

引用:出中英對照通告唔難,點解唔配合下家長呢?

原帖由 701003 於 15-09-17 發表
出中英對照通告唔難,點解唔配合下家長呢?當年我女都有去面試,果位女校長的確好有個人風格:waha ...
我上網睇錦田某間公立小學,大部份通告,都係中英對照!

O~O  錦田好多"外籍"人事,唔可以相提並論嘅...  發表於 15-9-19 23:11

我覺得通告係咪用英文唔大問題, 只不過如果全中, 對外籍家長就有難度。

最大問題係教書用中英對照???? 呢個先係要針著嘅問題。

新校長做左多久?教學言語中加英?

O~O  請問今年有副校長未 ?  發表於 15-9-19 23:16
O~O  聽聞新校長都是開國功臣,是舊校長親自找來的副手,校長退休後就由副校長上,但從此副校長一職就未能找到賢   發表於 15-9-19 23:16

教學語言中加英? 是否中一生水平不一致,中文會輔助到聽唔明學生?

有無問吓啲高年級,上堂情況是如何 ?

每間學校都有人話好有人話唔好, 啱啱開學冇耐就為張通告係用中文定英文出而咁勞嘈, 又話有交學費怕畀人笑, 請不要用消費者心態去批評學校, 請以身作則教導孩子尊敬老師, 校長, 而唔係少至一張通告点出都要投訴, 你投訴的時候, 你孩子學到的便是呢D畀咗錢就可以投訴的態度,  要知學生英文水平睇公開試成績就一目了然啦, 而唔係睇張通告

F.1開學初期上課中英並用, 並唔係咩咁出奇的事, 其他英中亦有, 只為協助學生能儘快適應,實在不必小題大做

最奇怪係樓主非該校家長, 只係聽朋友講就第一身現身說法一樣

rainful  讚同  發表於 16-4-11 04:01

whywhywhy 發表於 15-9-21 15:45
每間學校都有人話好有人話唔好, 啱啱開學冇耐就為張通告係用中文定英文出而咁勞嘈, 又話有交學費怕畀人笑,  ...
講得好
我反而唔喜歡學校咩都用英文,連見家長都用英文,你估個個家長英文都咁勁咩,為咗三幾個外籍人仕又轉晒用英文? 學校會另外有翻譯通告比佢啦,使咩你擔心。

小女今年係天水圍李兆基書院中一生,佢係英小而且成績中上,所以中英文都應付得來,她說的確係有部分科目英書中教,唔知道是否為遷就程度問題。
但本人是出自傳統中文中學(培正),但公開試英文科及其他科目都算係好,甚至其他海外英文試。母校亦有些科目以英書中教。
所以我認同如果語文能力上沒受影響,用中文或英文講課係可以接受的。成績及教學質素有代表性,不是單單一張通告的語言。
至於該校校長理念及方針就有待觀察了。

李中開始簡介會了,派表在即buy李中的一定都會去拎表

‹ 上一主題|下一主題