用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃大仙中學校網一問
go

黃大仙中學校網一問 [複製鏈接]

剛搬進黃大仙區, 請問若果跟地址, 校網會是那一區, 有什麼好選擇 ?
小兒成績在 B1 中至 B1 尾, 請問有什麼好選擇呢?

如果跟小學, 會係葵青校網, 但我又唔想佢咁遠返學...
請多多指教.

4    0    0    0

cubixluk 發表於 15-9-7 15:59
剛搬進黃大仙區, 請問若果跟地址, 校網會是那一區, 有什麼好選擇 ?
小兒成績在 B1 中至 B1 尾, 請問有什麼 ...
咁你小學唔轉校都係返葵青, 中學繼續返葵青又點解唔得呢?

葵青中學網好過黃大仙好多.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

協和/何蔭棠

回覆 hkpapa852 的帖子

我知呀, 只係唔想佢咁遠返學.
小學, 因為佢而家已經五年班, 轉唔到校, 被迫留响葵青學校
所以問下黃大仙區有咩學校好, 出年要決定, 所以做下功課咁囉

可申請跨網去黃大仙

回覆 connielam 的帖子

除了黃大仙,有D家長自行會選沙田或觀塘的津中或直資

cubixluk 發表於 15-9-9 13:06

我知呀, 只係唔想佢咁遠返學.
如果你個仔係B1尾, 轉網有個風險係會跌banding.

會唔會跌band呢樣嘢要睇你個仔本身間小學係咪"強校" (過往畢業生派B1中學有幾多).

如果係B1中, 都可以放心D.

黃大仙所謂B1中學得4間男你可以揀:

保良局第一張永慶中學 (有3間聯繫小學, 通常其它學校學生唔多會揀)
協和書院 (曾係2年前出過DSE狀元)
保良局何蔭棠中學
可立中學

當然, 去到統一派位, 仲有少量它區既B1中學學位可以抽, 以下係2013/2015年度既資料(只節錄B1中學)俾你參考下:
中學名稱中學網性別統一派位非保留學額直屬學額聯繫學額
保良局第一張永慶中學
KL4男女66
中華基督教會協和書院
KL4男女69

保良局何蔭棠中學
KL4男女90

德愛中學
KL470

可立中學(嗇色園主辦)
KL4男女68

瑪利諾修院學校(中學部)
KL34

何明華會督銀禧中學KL3男女2

觀塘官立中學KL5男女4
浸信會呂明才中學
NT7男女2

聖公會林裘謀中學NT7男女2

天主教郭得勝中學
NT7男女2

黃大仙區上年統一派位B1中學學額只有上表個409個, 全區B1有945人, 約2.31人爭一個B1位
葵青區上年統一派位B1中學學額有668個, 全區B1有704人, 約1.05人爭一個B1位

所以如果可接受長程返學, 留係葵青區入B1中學機會高好多好多

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-9-9 15:36
如果你個仔係B1尾, 轉網有個風險係會跌banding.

會唔會跌band呢樣嘢要睇你個仔本身間小學係咪"強校" (過往 ...

保一係第一屆DSE都有一個狀元!!!!

b16a 發表於 15-9-9 18:30
保一係第一屆DSE都有一個狀元!!!!
自有DSE以嚟,保一未出過狀元

hkpapa852 發表於 15-9-9 19:47
自有DSE以嚟,保一未出過狀元
sure????

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120821/00176_011.html

http://hkdseaa.org/index.php/events-and-activities/115-2014-11-13-18-11-01

原來保一有人查巻後變咗狀元!

抱歉, 真係無留意!

多謝你的回覆, 很詳細.
那等 P5 考完第一輪試再決定
咁其實點樣可以知自己而家間小學係BAND 幾呢?
‹ 上一主題|下一主題