用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港同1st interview
go

港同1st interview [複製鏈接]

大家過埋今日可否分享吓今年港同1st interview考咩,因我細囡下年想考港同,萬分感謝!🙏🙏🙏

50    0    0    0

回覆:港同1st interview

小朋友去面試時,家長到禮堂睇咗一套由港同學生自己製作嘅短片,之後校長講解面試內容,分三部份,首先唱歌跳舞,畀小朋友熱身,唔計分。第二部份係互動故事,校長話兩日故事內容都唔同,而且由學校自己創作兼製作,老師都係當日先知故事內容,好公平。第三部份係砌圖定唔知積木。

我女出來後話唱if u are happy,之後每人有個袋,袋入面有兩支筆同一張邀請咭,跟住要寫中文名。故事叫森林派對,期間要過河,行一條好窄嘅平衡木,再拋豆袋。最後有玩雪花片。

我女講得唔清楚,如有錯漏請補充,供後人參考,謝謝

我仔有提用雪花片合作砌架電單車

Dele

我囝囝話睇完故事短片後係張工作紙上寫中文全名,然後圈答案。之後砌雪花片,要跟指令砌出電單車,但每個小朋友只有四片,要互相合作先可完成。其間老師有要求用某種顏色,但數量不夠,睇小朋友反應。阿囝話個個小朋友都叻叻,個個都做到,唔知老師會點選呢

4個小朋友一組每人4塊雪花片幫老師完成砌火車。跟著砌電單車,但不是每個小朋友都拿到雪花片。

聽完森林派對故事之後,故事中大家玩的波掉進一個深的洞,老師逐個問小朋友佢地點樣執個波

醒目開學勳章 王國長老

引用:第二部份: 1)老師講動物特徵,跟住圈動物

原帖由 LSKLTK 於 15-09-06 發表
第二部份:
1)老師講動物特徵,跟住圈動物,其中獅子應該圈有皇冠嘅,因為老師話係動物大王/萬獸之王
2) ...
長頸鹿做咩飲咁多汽水

醒目開學勳章 王國長老

引用:小朋友去面試時,家長到禮堂睇咗一套由港同

原帖由 LANE2012 於 15-09-06 發表
小朋友去面試時,家長到禮堂睇咗一套由港同學生自己製作嘅短片,之後校長講解面試內容,分三部份,首先唱歌 ...
你女好犀利可以講返咁多出黎

數學:大象食左5件cake再食多2件,在工作紙圈7件cake。
listen:猴子開生日會,他住在樹上,帶了香蕉分享。
然後自己作,她是大象她作了以下
大象開生日會,住在森林,帶了蛋糕及氣球分享。
在工作紙上寫名
聽故事答問題
雪花片切車,欠1個紅色,其中有位同學話問老師攞,老師答她冇,我囡話用黃色代替。
她話見港同最開心,好好玩!

多謝曬大家的分享呀!你地D小朋友都好叻叻,可以講番曬考D咩!👍👍👍

我覺得問處境問題比較難,請問係咪每組都會有呢個環節?還是有砌單車就不用問?🙏🙏🙏

你地D小朋友好勁呀, 我問極佢都唔肯講, 話唔記得哂~~放棄再問落去了.....

引用:你地D小朋友好勁呀,+我問極佢都唔肯講,+話

原帖由 kitty55 於 15-09-07 發表
你地D小朋友好勁呀, 我問極佢都唔肯講, 話唔記得哂~~放棄再問落去了.....
Me 2, 仔仔只答我,行黃綫同埋睇嘢圈嘢!
你地D小朋友好厲害!

其實知唔知考乜都冇乜所謂啦,成日問佢考乜,之後去int有壓力就得不嘗失,咁多次int我都係問佢好唔好玩,玩得開唔開心算啦,佢玩得開心自然同你分享過程啦。

不過經驗話我知,如孩子能夠井井有條地講到面試內容的多數會成功。

回覆:ajfamily 的帖子

請問D問題是星期六或是星期日見

唔係醒目就得,呢d 運氣比較重要。
朋友個女醒到有成人思維,講野有條理;佢早兩年考,記得晒做過乜亦做到,但1st in都過唔到。之後入左間比較「谷」嘅小學期期考第一,仲要話無乜功課做。
即係我會諗小學收生嘅「準則」應該唔係「能力」上面,例如港同著重合作;咁你叫小朋友合作,係咪要睇運氣?起碼同組小朋友唔好扭計先啦。

大鑊, 呀仔話無玩遊戲

你哋啲小朋友真係好叻呀, 我個仔只係講有睇多啦A夢卡通片同用雪花片砌車咋, 完全冇詳細內容...

引用:唔係醒目就得,呢d+運氣比較重要。 朋友個

原帖由 gk678 於 15-09-07 發表
唔係醒目就得,呢d 運氣比較重要。
朋友個女醒到有成人思維,講野有條理;佢早兩年考,記得晒做過乜亦做到 ...
我女都完全唔同我講內容,不過話好好玩。之後按照呢度jm寫出既問佢,佢又答得出。先唱歌跳舞,之後坐低,手背放豆袋行線拋豆袋去個桶(我都唔記得佐係昧桶),佢話佢做到有人做唔到。跟住四人一組玩雪花砌單車,跟住有工作紙寫明,同埋有張圖畫,佢張圖畫係馬。一邊聽故事,動物開party。老師問佢,你隻馬馬要去邊,我女答佢馬馬翻去山洞,訓教,然後早上起身去開party。不過我女講到一舊舊,唔係好識連貫表達出來,志在參與

‹ 上一主題|下一主題