用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 真道還末收到任何信通知{16-17小一入學}
go

真道還末收到任何信通知{16-17小一入學} [複製鏈接]

聽聞有人已2in 了嗎 ?我到依家都末收到任何信,打去問左幾次,回覆都係話會遲 d 收到信
多數唔收架啦。
言下之意:有2 in 就收到信,無就會遲 d 收到
甘,如果係有2 in 但又收唔到信,要家長向道乾等 !!!!!!
出信都無系統,行政甘令家長擔心,真係收我都唔知係末一件好事

0    0    0    0

回覆:至紅系列 的帖子

其實真道個2nd in期好長,以前朋友考都係咁

至紅系列 發表於 15-8-27 10:17
聽聞有人已2in 了嗎 ?我到依家都末收到任何信,打去問左幾次,回覆都係話會遲 d 收到信
多數唔收架啦。
言 ...

果回郵信封係家長自己填喎!1st in 信都收到,無2nd in信是因學校無寄出law!唔關行政事。

回覆:真道還末收到任何信通知{16-17小一入學}

稍安無燥,每間學校行政方法都不同,如你有留意,真道往年都係如此安排。2nd in期好長,會分批call。
小兒都冇2nd信收到,可當未收到,又可當未入2nd in pool。尚仍有安排考其他直私,會集中心思下一次面試。

me neither......

我覺得學校安排好正常喎!其實未有信,代表第一輪唔入選,但不等於收唔晒不再派下一輪,這樣安排總好過派晒rejected再回來找人補上,這個matching遊戲誰知邊個是最後入讀者呢?順著緣份而行吧!

多謝大家提點!
可能我唔習慣呢種方式,
見人地已經 in 跟第二輪,自己又無 reject 信,又怕有甩漏無左2 in 機會,末......><

引用:多謝大家提點!可能我唔習慣呢種方式,見人

原帖由 至紅系列 於 15-08-27 發表
多謝大家提點!
可能我唔習慣呢種方式,
見人地已經 in 跟第二輪,自己又無 reject 信,又怕有甩漏無左2 in ...
有信2nd in 而 no show 真道係會call 家長問,所以無收到信就係未有信

我同樓主一樣到而家仲未收到信,上2個星期見有2nd in既都收晒信,有幾日真係幾down嫁,而且我記得簡介會當日,我問過收生組主任,如果無收到2nd in letter係米機會渺茫啦,佢答係,我一直心儀真道,覺得囡囡性格應該幾適合,估唔到竟然連2nd in都冇,後來諗通咗,佢哋1st in基本上無問學術問題,如果囡囡咁都不入圍,可能佢哋覺得佢不適合啦,面試的老師都是有經驗的,塞翁失馬,或者囡囡讀其他小學發揮更好,所以而家我會更努力in餘下直私小,假如某日收到信米當bonus law....

其實我身邊很優秀的小朋友都無second in 所以不要太在意

直至今日還末收信啊

引用:直至今日還末收信啊

原帖由 至紅系列 於 15-09-08 發表
直至今日還末收信啊
唔知幾時會收到信呢?

‹ 上一主題|下一主題