用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 delete
樓主: renielo
go

delete [複製鏈接]

elbar 發表於 15-8-26 18:23
係兩樣不同東西,樓主要自欺欺人都冇辦法

樓主可能只係家長或學生,佢自己都一頭霧水。
不過有D學校中意玩數字遊戲。

renielo 發表於 15-8-24 11:11
優才書院2015年入大學率:

本地大學聯招派位: 70%

呢個分類其實好奇怪:

非聯招派位: 11%
海外升學: 11%
其他副學士: 8%

咩叫"其它副學士"?
聯招, 非聯招, 海外大學基本上已包括所有專上分類, 除非佢既非聯招係指IVE, 普通文憑, 毅進個D比副學位還要低級既課程吧!

如果你話
聯招, 非聯招, 海外大學都只係degree course, 所以要分副學士, 的確係有可能, 但坦白講, 當英華女校既只有71%, 荃官只有~60%學生local degree, 優才有可能有81%學生升讀local degree嗎?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-9-29 16:01
呢個分類其實好奇怪:

非聯招派位: 11%
海外升學: 11%
其他副學士: 8%

Obviously, they are merely trying to make it to 100%.
As such, I have even less faith in the number provided.

醒目開學勳章 王國長老

Extracted from GT "High Flyers"
This year, it’s encouraging to see that three out of five G.T. students should receive a local government-subsidized university degree offer, based on the estimation with reference to the G.T. results and HKEAA statistics. The other two may opt to study university degree courses overseas or local self-subsidized university degree courses. Therefore, all
G.T. students should have a degree offer and fulfill their university dream.

這是2014資料, 字面意思: 估計5人中有3人有政府資助degree, 其餘2人出國也可讀degree

有無人有2014實際數字呢?

Charlotte_mom 發表於 15-9-29 17:26
Extracted from GT "High Flyers"
This year, it’s encouraging to see that three out of five G.T. stud ...
GT既家長話簡介會會公佈, 但郤從來無official向外正式公佈既數字
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實,外國學位課程,水平好參差,有 D 大學肯定交學費就有得讀。
至於本地學位,三大和其他幾間的收生要求也差很遠。
如果只計 '學位' ,就算話做到 100% 也冇乜特別意義。
衰 D 講,有 D 非學位課程真係未必差過野雞大學學位。
呢 D 數據,各自有自己想的 interpretation 啦。
不過話說回頭,GT 絕對唔係一間差的學校,
我個人認為是中上水平,某程度上的確算 "名校",
家長愛學校正常,但唔好亂幫學校戴高帽,咁反而比人負面印象。

引用:其實,外國學位課程,水平好參差,有+D+大

原帖由 nintendo 於 15-09-29 發表
其實,外國學位課程,水平好參差,有 D 大學肯定交學費就有得讀。
至於本地學位,三大和其他幾間的收生要求 ...
GT = 優才,不是真道,啊。

Christi 發表於 15-9-29 18:10
GT = 優才,不是真道,啊。

Thanks. I consider them both in par and both are "good schools".
Message amended.

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+nintendo+於+15-9-29+18:15+編

原帖由 nintendo 於 15-09-29 發表

其實,外國學位課程,水平好參差,有 D 大學肯定交學費就有 ...
同意,公開試成績非常亮麗。點解升學數字又唔公開呢

By the way, what is the number of students graduated?Any students not offering graduation?

Charlotte_mom 發表於 15-9-29 20:33
同意,公開試成績非常亮麗。點解升學數字又唔公開呢
係小學版有會員俾咗樣幾重要可以用嚟了解GT個升學統計既資料我:

優才2013年高中畢業生既升學統計:

留意 #2, 優才話佢地既JUPAS只計學士學位同高級文憑, 唔計副學士 (點解要計埋高級文憑?)

即係話, 點都係唔會知道佢實際有幾多人讀degree.....

用呢個方法睇番, 即係話今年JUPAS個70%, 係degree+HD, Non-JUPAS應該都係, 咁只可以知有81%係讀local degree + local HD..... 當中degree比例有幾多? 不過一定有人會話, JUPAS得10科8科HD, 都唔會多人入啦... 多唔多人讀HD, 我唔知啦, 但本身可以清清楚楚公開到既資料, 點解要用呢D語言/圖表偽術呢?

daisychan  Good point.   發表於 15-10-7 13:56
‹ 上一主題|下一主題