用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 15年9月入讀 34網 - "聖公會聖十架小學" 揮手區 ...
樓主: QQHTMama
go

15年9月入讀 34網 - "聖公會聖十架小學" 揮手區   [複製鏈接]

yuenbochan 發表於 15-8-31 10:20
本來我都不想出聲,但同老公睇到樓主咁講,最後都忍唔住要註冊來講聲!

我是聖十架的家長,小朋友有特殊需 ...
如無意外.......學校有新校舍及轉了34區後,為未來發展都想積極轉型!
朋友.....睇情況下,你唔想轉佢都想你轉

qqgtmama,你小朋友邊一班呀?我朋友個女都係今年小一呀,話唔定你地可以相認一齊交流下。佢好擔心個女唔適應,果個達標工程嚇死佢,佢怕個女成績唔好,要不停重考。

仲有呀,你知唔知道聽日著咩校服呀?家長會有個主任話要跟時間表穿校服,但返左成星期適應課程都未派時間表,我仔上年好早就派左喇,我仲教定佢點執書包,但今年咁遲好難預早教定...

我個仔今年小二,上年就讀日修,好彩二年級係日修上堂,唔需要適應,不過就要適應一班新既老師。聽其他sen家長講都好怕靜山d老師唔接納sen,雖然我唔知道靜山既老師心裡係點,但我仔話佢上年班主任吩咐左佢,要繼續照顧其他小朋友,我諗應該係指sen同學。我聽到覺得日修老師真係用心照顧所有學生。希望yuenbochan 小朋友會係佢上年老師教返佢啦。

之前有派一張"小一開學備忘", 是9月7日才跟時間表上堂喎, 所以明天開學日應該都是穿整齊校服吧

回覆 QQHTMama 的帖子

係喎,大頭蝦無留意,謝謝提醒!

回覆 b16a 的帖子

我同老公都怕學校真係咁,上年仔仔已經無之前咁開心,醫生又話佢差左。但果次家長會個校長講明不再有支援,其實我一家人都好傷心,
希望校長老師佢地都係信耶穌信上帝既人,唔會真放棄我地呢d小朋友啦

yuenbochan 發表於 15-8-31 20:52
回覆 b16a 的帖子

我同老公都怕學校真係咁,上年仔仔已經無之前咁開心,醫生又話佢差左。但果次家長會個校 ...

希望在明天........

可能下年轉新校舍後情況好好呢.....

回覆 b16a 的帖子

請問知唔知以前日修下午校舊生有冇分?

回覆 cherrietam1211 的帖子

應該有舊生分,穩鎮D打電話去學校問

路過見到學生仍可穿舊校服!!! 咁咪日後一間學校有3款校服, 咁奇怪嘅?!

以往日修/靜山在45網是不太受家長歡迎, 希望合併遷校後去34網會好的!! 我覺得新校網新校舍新人士新作風..., 學校一定會走向進取模式, 加油努力!!

引用:+本帖最後由+豬小B+於+15-9-3+10:14+編輯+\

原帖由 豬小B 於 15-09-03 發表

路過見到學生仍可穿舊校服!!! 咁咪日後一間學校有3款校服, 咁奇 ...
咁學校又沒有迫舊生一定要買新校服, 仔仔上年才買,今年仲啱著,如果今年一定要買就要使好多錢, 可能下年先買。

引用:+本帖最後由+豬小B+於+15-9-3+10:13+編輯+\

原帖由 豬小B 於 15-09-03 發表

以往日修/靜山在45網是不太受家長歡迎, 希望合併遷校後去34網會 ...
其實我只希望小朋友在學校開開心心,我不想仔仔怕了返學。
返咗兩日,仔仔係問點解今年啲新見到嘅老師惡咁多......
好在今日放假,佢先唔問。

回覆:15年9月入讀 34網 - "聖公會聖十架小學" 揮手區

為令家長放心
啟德兩新校擬自行驗水

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20150906/19284629

唔知今年多唔多人係自行揀呢間,因為出年4月已有新校舍用,會唔會吸引D家長揀

回覆 quiqui 的帖子

不如轉校la

回覆 sugarman123 的帖子

唔好意思回覆錯

回覆 yuenbochan 的帖子

不如轉校啦!怕影響小朋友咋陰功

http://news.takungpao.com.hk/paper/q/2015/0914/3164832.html

圖:啟德學校村的兩間小學分別是將遷校到來的「保良局何壽南小學」以及「路德會聖十架學校」,選址由同一幅地皮分割兩半而成    模擬圖片

隨?新屋?入夥,啟德新發展區學校村的兩間小學新校舍快將落成。兩校位置相連,建築署採用創新設計,兩校舍看來仿如「兩兄弟」但各有性格,共通處是打破傳統學校格局,樓高由千禧校舍的八層高,壓低至只有三、四層,一校球場「升高」一層,置於教員室樓上,球場與樓上課室的距離拉近,另一校的課室走廊擴闊,大量引入綠化平台,成為潛在的課室延伸空間。兩校佈局設計強調拉近學生與師生間的距離,鼓勵互動溝通。   大公報記者 樑少儀 何進昇

啟德學校村毗鄰啟晴?與德朗?,兩間小學分別是將遷校到來的「保良局何壽南小學」(啟德1A-4地盤),以及「路德會聖十架學校」(啟德1A-3地盤),選址由同一幅地皮分割兩半而成,建築署刻意安排兩支建築師團隊設計校舍,正是想兩校舍各有特色。

「何壽南」採用「城中城」設計

兩間小學都是30個課室的標準,音樂室、禮堂、教職員室等設施與傳統校舍一樣,但兩位建築師像砌積木般,將傳統千禧校舍L形設計的組件拆開,配合地盤環境重組佈局。

「保良局何壽南小學」校舍採用「城中城」的設計意念。負責該校的建築署高級建築師溫灼均稱,校舍設計突顯學生與互動空間以及操場的關係,培養探索精神,所以校舍只有三層高,兩個露天籃球場破格地「升高」設於一樓,位於校內建築羣中間,營造中心焦點,拉近師生距離。籃球場下是有蓋操場,設有「街道」貫通學校,模擬社區形態,從球場旁的樓梯走上二樓,便是圖書館外的露天綠化平台,學生可在綠化平台閲讀或閒聊,促進師生與自然環境交流。整個校園設計並希望將自然景觀帶入課室,故有些課室罕有地採用落地玻璃設計,除採光省電外,亦將窗外綠化景觀帶入課室。

「聖十架」增空間讓師生交流

「路德會聖十架學校」的設計,就較?重課室與課室之間的互動。負責該校的建築署建築師羅善恆稱,傳統學校樓層較高,課室外的走廊較狹窄,師生間交流較少,他的設計是校舍降至四層高,每層有兩排班房,同時容納兩個班級,有別於傳統校舍每層一班級,校舍中間設置平台,提供空間供師生交流,縮短人與人的距離。各樓層均設綠化空間,學生可種植或寫生,並可配合教學內容,將教學伸延課室外。禮堂連接學生活動室,舉辦大型活動如家長日時,可隨意打通學生活動室,容納更多學生和家長,更靈活運用空間。

兩校東面是車流繁忙的觀塘繞道,噪音嚴重,西面與南面是已入夥的啟晴?與德朗?,有太陽西斜及與屋?對望的私隱問題,故兩校均將這兩邊校舍後移,東西面減少窗戶。何壽南小學設計加入中國傳統濾光技術,以竹枝阻隔陽光,令光線更柔和和有層次,避免日照西斜直曬課室,同時減少噪音經窗戶傳入課室影響教學質素。

傳統的學校村,位置相連的學校往往以共用球場分隔,但啟德這兩所小學,則是共用園圃,兩校學生可一起種植,促進兩校學生交流。兩校舍的正門共用等候空間,建築後移以騰出空間,方便家長接送學生時避免站出馬路。

羅善恆稱,校舍樓高雖然降低,但建築面積不變,只是泊車位數目減少,以符合綠色建築議會綠建環評要求。兩支建築師團隊在設計過程也有溝通,例如為配合溫灼均設計校內有「街道」的意念,他在這邊校舍的同一位置騰出空間,讓兩校的「街道」視野打通。

設計初期已與校方聯繫

今次新校舍的辦學機構早已決定,因此溫灼均於設計早期已開始與校方緊密聯繫,校方尤其喜歡禮堂可以因應活動需要,隨時打開連接活動室的設計。

事實上,保良局何壽南小學五年來密切注視新校舍建築進度,學校網頁特設啟德新校舍專頁,詳述校舍建築設計特色,今年更每月上載地盤建築現況。該校校長甘艷梅稱,尤其滿意共用園圃設計,既可分隔兩校又不會「了無生氣」,園圃有細閘,不擔心保安問題。但她指兩校正門共用等候空間,兩校家長同時聚集接送學生,擔心分隔性不強,又形容出入口好像「廣場」,曾向建築署建議出入口可設立矮小植物作分界,但不被採用,她説會尊重建築師設計概念。

https://hk.news.yahoo.com/%E5%95 ... 6%93-215514446.html
‹ 上一主題|下一主題