用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 15年9月入讀 34網 - "聖公會聖十架小學" 揮手區 ...
go

15年9月入讀 34網 - "聖公會聖十架小學" 揮手區   [複製鏈接]

wing.2bb    發表於 15-8-31 21:05
   8    0    0    0

期待你的分享。

請問你們是第幾志願入聖十架?

第一志願呀, 感恩

QQHTMama 發表於 15-8-28 10:02
第一志願呀, 1人另感恩
之前人人都話呢間係寶校,QQHTMama你點解會放第一志願?
唔怪之隔離post,有人話聖十架放第三都入唔到

係呀, 放第一志願的原因主要是欣賞學校的教學方針和配合小班教學的模式 (之前有Open Day觀課)!  觀察到老師和學生之間有很多互動答問, 而小朋友表現都很主動和有禮
在學位競爭大的九龍城區34校棢要選一所適合自己小朋友的學校, 並非易事. 雖然"聖公會聖十架小學"不是什麼知名學校, 但隨著新校舍的啟用後, 希望能夠為學生帶來更多的新學習配套體驗. (期待)

QQHTMama 發表於 15-8-28 17:46
係呀, 放第一志願的原因主要是欣賞學校的教學方針和配合小班教學的模式 (之前有Open Day觀課)!  觀察到老師 ...
我都好欣賞你,因為在34網入面,我識的人就質算講話喜歡聖十架,但最後都是放第二、三志願。可能點都想博下兩間官立學校

回覆:QQHTMama 的帖子

查一查聖公會聖十架小學歷史先.....

新校係幾靚嘅!!!

http://www.legco.gov.hk/yr12-13/ ... /papers/p13-07c.pdf

不過同同一位置嘅新校"何壽南"比,你地都應該會揀.........

http://www.legco.gov.hk/yr12-13/ ... /papers/p13-08c.pdf

szewh    發表於 15-8-28 20:50

學校環境雖然重要,但學校教學理念和老師對學生的教學態度入是最重要的

wing.2bb    發表於 15-8-31 21:06

回覆 QQHTMama 的帖子

觀過腦基礎教育的課就會被深深吸引。老師要好花心機去改變傳統的想法,好難得令個個小朋友都用腦,好投入咁學習。
希望呢間學校能一直都向呢個方向走下去。

其實我一直相信 "沒有完美無缺的好學校, 只有尋找最適合自己小朋友的學校"為首要選校目標。
希望我的寶貝能夠在未來六年過著愉快的小學生活啦!

引用:係呀,+放第一志願的原因主要是欣賞學校的教

原帖由 QQHTMama 於 15-08-28 發表
係呀, 放第一志願的原因主要是欣賞學校的教學方針和配合小班教學的模式 (之前有Open Day觀課)!  觀察到老師 ...
請問邊到可找到這些資料?

回覆:15年9月入讀 34網 - "聖公會聖十架小學" 揮手區

如果父母係兩間學校的舊生, 會否有分?

引用:如果父母係兩間學校的舊生,+會否有分? +

原帖由 MrsMu 於 15-08-30 發表
如果父母係兩間學校的舊生, 會否有分?
Yes

本來我都不想出聲,但同老公睇到樓主咁講,最後都忍唔住要註冊來講聲!

我是聖十架的家長,小朋友有特殊需要,係日修讀左三年,幾年前日修無人讀,去註冊時個老師話幾年後搬新校,學校會有更多空間同配套照顧有特殊需要同學,講真頭一兩年有個老師跟仔仔,仔仔其實進步左好多,醫生都話仔仔好大改變。但上年轉左個男校長,忽然之間無哂所有跟進老師,我都算。但今年家長會仲講明話「以後無咁多照顧架喇,無可能咁貼心」。果刻我同老公都好嬲,即係而家收生好就放棄我地,過橋抽板!四月果時學校要小朋友練tsa,得返廿五分鐘食飯,學校完全無同家長講,之前老師教仔仔唔好浪費,果時攪到仔仔日日要倒飯,返到屋企好唔開心覺得自己做錯事。

今個星期已經要返學,仔仔話去學排隊,果D老師唔鍾意佢地,會用腳踢小朋友叫佢地企好,搞到仔仔依家聽到返學就喊,我老公話不如轉校,但係我地都知要仔仔由頭適應過會好辛苦,聽日返學,仔仔都好驚係隔離D老師教⋯⋯

hppa    發表於 16-9-29 17:50

多謝你的分享啊!
早前我參加學校的小一新生家長會, 校長逐一地向家長介紹一年級的班主任和科老師, 並表明學校非常注重家校合作和鼓勵家長與教師之間多溝通...  就過去一星期的小一適應課程觀察所得, 老師都很尊重和鼓勵孩子.

明天新學年開始, 希望大家都努力學習, 加油!

yuenbochan 發表於 15-8-31 10:20
本來我都不想出聲,但同老公睇到樓主咁講,最後都忍唔住要註冊來講聲!

我是聖十架的家長,小朋友有特殊需 ...

謝謝你的提醒!!  其實一向也不應盡信網上的留言, 我也留意到某些會員特登開一個標題來讚某學校, 來來去去都只是同一, 兩個人留言, 得奇怪, 希望各家長多親自了解學校, 不要太輕易給網上留言影響!!
‹ 上一主題|下一主題