用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 小童八達通轉學生八達通
go

小童八達通轉學生八達通 [複製鏈接]

請問升中一後是否應該轉學生八達通,應該如何辦理?

5    0    0    0

yinyuemao 發表於 15-8-18 23:23
开學后, 中學比FORM你填, 交表后, 好似10月底, 定11月可拎

升中換八達通一問  <-- click it  
CFSS & SSGC

其實好簡單:
方法一:去地鐵站拎張表(好似係一式三份),填好,去校務處蓋校印,交返去地鐵站,地鐵職員會比返其中一份你,上面有日期,到時去返鐵站拎八達通。
方法二:TwinWong已經講左。

回覆:小童八達通轉學生八達通

到12歲坐mtr 要比成人價(即未夠12歲的F.1 仔仍可用小童8達通),用學生八達通就有學生價

醒目開學勳章 王國長老

我囡 8 月夠 12 歲, 問過 MTR 職員, 佢地叫我囡跟返中學一次過申請, 因為要由中學蓋校印.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:我囡+8+月夠+12+歲,+問過+MTR+職員,+佢地叫

原帖由 miriam 於 15-08-19 發表
我囡 8 月夠 12 歲, 問過 MTR 職員, 佢地叫我囡跟返中學一次過申請, 因為要由中學蓋校印.

...
我囡年頭的,我的申請表是小學蓋印。

CFSS & SSGC

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+miriam+於+15-08-19+發表我囡

原帖由 sum-yan 於 15-08-19 發表
我囡年頭的,我的申請表是小學蓋印。
我囡搭專線小巴返學。

依家係怕搭巴士時麻煩

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:原帖由+sum-yan+於+15-08-19+發表我

我囡搭專線小巴返學。

依家係怕搭巴士時麻煩
巴士行內不成文安排
九、十、十一月非常鬆手的

CFSS & SSGC

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+miriam+於+15-08-19+發表我囡

原帖由 sum-yan 於 15-08-19 發表
巴士行內不成文安排
九、十、十一月非常鬆手的
希望喇!

坐巴士,學生八達通有半價嗎?

引用:坐巴士,學生八達通有半價嗎?

原帖由 sheepmydear 於 15-08-20 發表
坐巴士,學生八達通有半價嗎?
無的…

CFSS & SSGC

醒目開學勳章 王國長老

sheepmydear 發表於 15-8-20 12:31
死窮鬼如我合資格申請書簿津貼先可以申請到車船津貼..........................

引用:Quote:原帖由+sum-yan+於+15-08-19+發表我

我囡搭專線小巴返學。

依家係怕搭巴士時麻煩
學生八達通只係搭地鐵有平,搭巴士都係成人價,巴士沒有學生價。所以基本上著中學校服的搭巴士都係成人價,除非生得細粒搏司機以為你未夠12 歲。

醒目開學勳章 王國長老

fion6406 發表於 15-8-20 19:57
學生八達通只係搭地鐵有平,搭巴士都係成人價,巴士沒有學生價。所以基本上著中學校服的搭巴士都係成人價, ...
無機會著住校服搭巴士, 真係要搭巴士入住錢先

引用:學生八達通張表會開學後响學校派~

原帖由 winni_tong 於 15-08-21 發表
學生八達通張表會開學後响學校派~
所有港鐵站都有form的

CFSS & SSGC

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+winni_tong+於+15-08-21+發表

原帖由 sum-yan 於 15-08-22 發表
所有港鐵站都有form的
yes

我就係問站內詢問處職員,佢叫我囡跟返學校申請就得。

引用:請問升中一後是否應該轉學生八達通,應該如

原帖由 yinyuemao 於 15-08-18 發表
可否申請多一張學生八達通(1人有兩張得唔得?

‹ 上一主題|下一主題