用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留英簽證
go

留英簽證 [複製鏈接]

請問最快可以幾多日就攞到?(所有文件齊晒)
謝謝

0    0    0    0

做快証四五日應攪掂

回覆:留英簽證

我冇做快証,就剛剛十四日可取。

原来越遲簽證的家長,多數都無問題,我就最唔好彩,第一批做咗白老鼠

醒目開學勳章

引用:原来越遲簽證的家長,多數都無問題,我就最

原帖由 Sheep006 於 15-08-16 發表
原来越遲簽證的家長,多數都無問題,我就最唔好彩,第一批做咗白老鼠 ...
我都聽返黎,話 6月果批先係咁麻煩 我仔學校個12年級的新生家長講,佢唔使去郵局,話係學校拎

引用:Quote:原帖由+Sheep006+於+15-08-16+發表原

原帖由 wing530 於 15-08-17 發表
我都聽返黎,話 6月果批先係咁麻煩 我仔學校個12年級的新生家長講,佢唔使去郵局,話係學校拎

...
阿仔7月尾申請,都係學校取。

但同一學校,有位同學5月申請,要去郵局取!

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+wing530+於+15-08-17+發表我

原帖由 db7mu23 於 15-08-17 發表

我上星期同 2個 12年級的師兄師姐見面,佢地一個要去郵局拎,一個係學校拎,而我就直頭唔使拎,三個學生,三個都唔同

引用:Quote:原帖由+wing530+於+15-08-17+發表我

原帖由 db7mu23 於 15-08-17 發表

如果學校取而未夠18歲,要唔要申請responsible adult要家長陪同喺學校攞?

回覆:留英簽證

ㄧ般要人带,人生路不熟,又要有整文件  ,估學校带好D

引用:Quote:原帖由+db7mu23+於+15-08-17+發表阿

原帖由 appleyummy 於 15-09-05 發表
如果學校取而未夠18歲,要唔要申請responsible adult要家長陪同喺學校攞?
阿仔14歲多,自己去,己準備文件如下:
1.父母同意信〈由香港升學中心提供〉
2.護照,3.身份証,4.機票,5.學生簽證,6.學校確認信(CAS),7.學校取錄信(Confirmation of Study in the UK),8.Medical Certificate(照肺報告),9.監護人確認信(Confirmation of Guardianship and Visa Support Letter) 10.機場接送電郵〈由英國中學提供〉,1至10項,我全部整定正副本。11.2014至2015香港中學成績表副本,12.香港出世紙副本,11至12項,我準備兩份副本。

db7mu23 發表於 15-9-5 11:21
2.護照,3.身份証,4.機票,5. ...
非常好。我每次準備好入一個file, 呀仔過關就成個file 比入境人員,所以他話平時境出入好方便。

引用:Quote:db7mu23+發表於+15-9-5+11:21+阿仔14

原帖由 noel2010 於 15-09-05 發表
非常好。我每次準備好入一個file, 呀仔過關就成個file 比入境人員,所以他話平時境出入好方便。
...
我都係,一個FILE俾晒佢,唔好煩。

db7mu23 發表於 15-9-5 11:21

想問一下, 上年已簽左三年簽証, 今年還需要拎以上文件嗎?????(除左2, 3,4 5)

引用:+本帖最後由+siumiu2010+於+15-9-5+13:44+

原帖由 siumiu2010 於 15-09-05 發表
唔好意思,阿仔今次係第一年去英國讀書,你嘅情況,我就唔清楚了!

引用:Quote:原帖由+appleyummy+於+15-09-05+發表

原帖由 db7mu23 於 15-09-05 發表
有冇準備gaurdian 嘅address, contacts, 若果landing 后有乜事都可以contact. 我仲準備埋bank customer service phone contact, in case 5見左提款哠要報失!全部 key cobtact 資料我打入excel, print 左個copy 俾佢傍身!

引用:Quote:原帖由+db7mu23+於+15-09-05+發表阿

原帖由 DKmum 於 15-09-05 發表
有冇準備gaurdian 嘅address, contacts, 若果landing 后有乜事都可以contact. 我仲準備埋bank customer ser ...
多謝提點!

引用:Quote:原帖由+db7mu23+於+15-09-05+發表阿

原帖由 DKmum 於 15-09-05 發表
有冇準備gaurdian 嘅address, contacts, 若果landing 后有乜事都可以contact. 我仲準備埋bank customer ser ...
阿仔昨天(9月7日〉成功入境,並己到達學校,昨晚WhatsApp我們,聲音檔案: 唔累唔累,不過呢度好荒山野嶺!

我心諗,咁未啱羅,唔通五光十色 ,人山人海呀!

db7mu23 發表於 15-9-8 20:50
阿仔昨天(9月7日〉成功入境,並己到達學校,昨晚WhatsApp我們,聲音檔案: 唔累唔累,不過呢度好荒山野嶺!

...
荒山野嶺=人傑地靈正是讀書好地方。

引用:Quote:db7mu23+發表於+15-9-8+20:50+阿仔昨

原帖由 亮燈 於 15-09-08 發表
荒山野嶺=人傑地靈,正是讀書好地方。
希望如此!

‹ 上一主題|下一主題