用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 現在小女三年級, 升中有什麼預備
樓主: 細細粒媽咪
go

現在小女三年級, 升中有什麼預備   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

小時了了 發表於 15-8-22 18:19
唔好意思,我想了解多少少,咁個啲同學唔能夠玩返自己強項嘅同學仔,會唔會好有挫敗感及唔開心呢?佢地點 ...
體藝唔會單單睇專項, 亦都要睇成績, 唔一定要專項拎晒港隊 / 學界 / 校隊既獎先會收.

假如小朋友真係心儀體藝成績亦達標, 點解唔試下呢??

校隊係修 PE 既學生一定要揀其中一項, 當中都有乒乓波, 只要選拔時合格就得.

好似我囡咁專項係跆拳, 跆拳同風帆係專項學校代表隊黎, 同校隊有分別, 假如佢選拔唔合格, 都入唔到架.  佢都仲有揀另外兩項校隊, 個兩項都唔及跆拳咁專, 但唔代表佢真係無興趣.

畀多 d 信心你小朋友, 努力考好呈分試, 佢想報體藝畀佢試喇, 交報名表要收 $50, 真係唔得時最多無左 $50, 入到時當 bonus.

P.S. 今日係校隊同專項代表隊選拔, 報乒乓波既學生真係唔多架.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 15-8-22 21:31
體藝唔會單單睇專項, 亦都要睇成績, 唔一定要專項拎晒港隊 / 學界 / 校隊既獎先會收.

假如小朋友真係心儀 ...
聽您咁講,我一直以來嘅擔心真係一掃以空,真心多謝您嘅解答!咁我一定會俾阿女試考體藝喇!

醒目開學勳章 王國長老

小時了了 發表於 15-8-22 23:14
聽您咁講,我一直以來嘅擔心真係一掃以空,真心多謝您嘅解答!咁我一定會俾阿女試考體藝喇!
...

N 年前既少女漫畫迷既我好鍾意女主角講既一段對白.

逃同挑只係部首唔同, 你要選擇逃避定挑戰, 全由你選擇.

當然女主角係選擇挑戰喇, 唔係既話套漫畫早早完晒.

報考體藝真係一個好大既心理鬥爭, 體藝收左既官津校都唔可以收, 但體藝唔收時自行同大抽獎仍然可以繼續無影響, 你揀得體藝為心儀中學時當然係想入到, 入唔到時另外心儀既又唔會無左機會, 所以睇你想揀 逃定挑 咋.

機會係留畀願意接受挑戰既人呀~~~~

小時了了    發表於 15-8-23 06:05
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

音樂...樂器和視藝..畫晝都要做些準備, 因為這兩科呈分試會計分

引用:+本帖最後由+小時了了+於+15-8-22+18:26+編

KT0603 發表於 15-8-24 11:55
你係擔心女女的體育項目唔夠叻,所以考不入? 定擔心入讀後入唔到球隊,而被編入其他校隊呢? ...

"你係擔心女女的體育項目唔夠叻,所以考不入? 定擔心入讀後入唔到球隊,而被編入其他校隊呢?"--------- 呢兩點全部都擔心, 比較起來, 我比較擔心"入唔到球隊,而被編入其他校隊"多啲, 因為我幻想小女可能會勁唔開心咋, 咁辛苦考入體藝但玩唔返佢嘅強項運動, 咁考體藝為咩呢?

引用:+本帖最後由+小時了了+於+15-8-24+12:52+編

引用:Quote:aeiou_drm+發表於+15-8-14+16:12+“

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+15-08-14+發

原帖由 IloveJJ 於 16-05-29 發表
尋日無聊,搵下資料,先發現阿仔呢區熱門既b1中學,自行原來連小四成績表都要交! 等我仲成日同阿仔講: 唔駛 ...
過多一/兩年後升中學童明顯大增,想突圍除了比心機考好呈分外,揾樣興趣培養成為強項,相信對加強競爭力絕對有幫助。

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-05-29+發表尋

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-05-29 發表
過多一/兩年後升中學童明顯大增,想突圍除了比心機考好呈分外,揾樣興趣培養成為強項,相信對加強競爭力絕 ...
課餘興趣,個人認為,都係出發點為培育小朋友多方面發展較佳,為咗加強升中競爭力,對小朋友似乎多左DD壓力

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+16-05-29+發表

原帖由 mcl203 於 16-05-29 發表
課餘興趣,個人認為,都係出發點為培育小朋友多方面發展較佳,為咗加強升中競爭力,對小朋友似乎多左DD壓力 ...
又唔係嘅,凡事都應該去試,機會的確係留比有準備嘅人。
我仔有個同學成績中上,B1尾2頭,由於佢鍾意數學,佢呀媽就刻意安排數學嘅野比佢發揮強項,大/小數學比賽都會報名參加,儲證書儲獎牌,小六呈分後成績雖然可保持但仍屬邊緣人,為怕派位差就決定考直資,但佢儲落黎嘅證書/獎項就足以令佢直資面試首輪已被學校取錄,如果呢位同學呢兩/三年間乜都冇做過,相信要脫穎而出就冇咁容易,所以話機會係留比有準備嘅人絕對冇錯。

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-05-29+發表課餘

我仔有個同學成績中上,B1尾2頭,由於佢鍾意數學, ...
小朋友對學科有興趣真好,唔係D無謂嘢。

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+16-05-29+發表

原帖由 little_yolky 於 16-05-29 發表
小朋友對學科有興趣真好,唔係D無謂嘢。
都要家長肯發掘同栽培先得

Yanamami  絶对係~  發表於 16-5-30 09:38

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-05-29+發表課餘

我仔有個同學成績中上,B1尾2頭,由於佢鍾意數學, ...
重點係咪中意數學,去培育佢既強項

原帖由 mcl203 於 16-05-29 發表
重點係咪中意數學,去培育佢既強項
當然,佢唔鍾意點迫佢參加比賽

同學仔喜歡數學,佢媽媽就揾d奧數之類比佢學,幫助佢參加比賽,講真佢成績唔算標青,但睇落就似乎勇氣可加,而且有許多比賽實戰經驗,話唔定中學老師都鍾意。所以我話幫小朋友揾興趣發展成為強項,對小朋友絕對多一分競爭力,又能培養自信,絕對有益。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我覺得小朋友邊方面有天份,去參加吓比賽,就算是分得豬肉獎也是好的,得到的是經驗和自信。大成功都是從小成功建立的自信、更投入和鼓勵一點一滴累積回來的。

洋蔥頭媽咪  Right   發表於 16-5-30 07:18

引用:Quote:little_yolky+發表於+15-8-14+13:56+

原帖由 MASAYA 於 15-08-15 發表
我會諗,如果而家學習態度冇問題得到既位置就去考慮相對既中學就可以,呢類中學如果唔需要特異功能,咁妳根 ...
其實都要因材施教,如果孩子體藝天份不高,谷都是事倍功半。

任何學校特異功能的學位是有配額,如果沒有天份,我建議將重點放在學術上,體藝只要滿足收生入面的ECA,awards 的基本要求,不用好似 Yanimami 咁樣谷,因為她女兒是有天份及興趣,而且一早有中學目標。

Yanamami  嗱嗱嗱……唔好話我谷,—星期五日对認真比賽既人係唔及格~  發表於 16-5-30 09:26
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 16-5-30 08:20

任何學校特異功能的學位是有配額,如果沒有天 ...
那個留言我在說谷成績,同埋唔好本末倒置因學校而谷成績

Yanamami  其实成績又好,体艺也罷,唔係話谷多两下就—定会有成績~  發表於 16-5-30 09:30
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

ANChan59 發表於 16-5-30 08:20

任何學校特異功能的學位是有配額,如果沒有天 ...

同意要就住小朋友个勢去栽培~要佢本人有內在动能兴趣同意願先成事~
我大女無运动細胞,見佢操完水得番半條人命,真係三日都嫌多~

王家爸爸    發表於 16-5-30 13:27

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-5-30+09:32+編

原帖由 Yanamami 於 16-05-30 發表
當然要有興趣先成事啦,要個唔喜歡食野嘅人要佢天天大魚大肉食晒啲野,我諗佢都想死

‹ 上一主題|下一主題