用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 現在小女三年級, 升中有什麼預備
樓主: 細細粒媽咪
go

現在小女三年級, 升中有什麼預備   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:TwinWong+發表於+15-8-21+11:10+囡囡

原帖由 little_yolky 於 15-08-21 發表
個個禮拜六堂PE喎, 好似主科咁。不過, 唔知以視藝入既同學, 係咪都要上足六堂PE咁慘呢。 ...
一個 circle 8 堂 PE,當中有幾堂上 PE Theory,當然都係全英教授。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

TwinWong 發表於 15-8-21 11:19
佢同學就係以VA入到体藝, 但無講係咪上足六堂
淨係話主力科係VA, 要用好多時間出作品,
有時見佢同學仔POST ...
我以前讀中學會考修美術(以前唔叫VA), 一個禮拜都會上6堂, 無端端上多人2堂的。修家政既同學仔4堂就夠。

TwinWong  咁兩个啊囡會好幸福, 唔洗愁掂做VA作品  發表於 15-8-21 12:41

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+妹妹頭+於+15-8-21+08:37+編輯

原帖由 妹妹頭 於 15-08-21 發表

回覆 miriam 的帖子
港隊入大學有分加,但要入到港隊唔容易。

體藝係會為去左比賽既學生補課,唔會由得學生剩係比賽唔讀書。(資料由現讀生家長提供)

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

岩岩朋友個女又去左日本打比賽, 見佢個樣, 真係讀得好開心, 希望你個囡囡都一樣啦

醒目開學勳章 王國長老

妹妹頭 發表於 15-8-21 13:57

岩岩朋友個女又去左日本打比賽, 見佢個樣, 真係讀得好開心, 希望你個囡囡都一樣啦 ...
我囡師姐兼學姐係 6 月都去左台灣集訓, 好希望我囡都有機會出國集訓或比賽.

我朋友話, 要主動, 唔好等佢搵你參加, 要自己去報, 要考核, S1就要搵定興趣參與及考核, S2就可以正式穿香港代表隊既球衣, 好有型架!!!!

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+15-08-20+發表Camb

原帖由 IloveJJ 於 15-08-21 發表
係呀!我就係睇完個內容,覺得好。佢連閱讀理解都好過我們香港嗰啲,佢唔係要你搵答案抄,要你真係理解架! ...
我仔都好鍾意做。

我覺得呢類英文練習,先可以讓小朋友真正理解、運用英文。

回覆 S-Kwok 的帖子

我女性格同你仔差不多, 唔衰得又話要死, 不過升左小學又好似正常左好多, 除了小一我覺得佢社交突然出現問題。中文我女都是弱d, 唔肯寫字, 不過叫應付到學校考試。今年升小三, 佢學習態度真是麻麻, 所以我打算唔提佢温書等佢衰一次。

我女人生目標都是看書, 體育完全唔得。中學我都想佢轉校, 睇完你地d post, 看來都好難。

我好想問下讀體藝家長,因為之前我爬文見有家長講過一句類似話原本小朋友強項某一種運動,但係學校卻唔能夠繼續參加定係受訓該項運動,反而要玩第二項運動,體藝係咪真係咁架?我曾問過該網友多啲資料,她卻沒有回覆。

引用:+本帖最後由+TwinWong+於+15-8-21+11:20+編

引用:Quote:little_yolky+發表於+15-8-21+10:56+

引用:回覆+miriam+的帖子 我好想問下讀體藝家長

醒目開學勳章 王國長老

KT0603 發表於 15-8-22 13:54
我認知中,有幾位女生都有你講的情況。有一位是玩武術(港隊,晚上要到體院練習),入了乒乓球校隊。另外, ...
我呢個新丁家長乜都唔知, 麻煩晒你幫手解答呀~~~

醒目開學勳章 王國長老

妹妹頭 發表於 15-8-21 15:37

我朋友話, 要主動, 唔好等佢搵你參加, 要自己去報, 要考核, S1就要搵定興趣參與及考核 ...
我地唔報我囡教練都會推佢去試, 最重要係入到專項代表隊, 入唔到乜都唔使講 lu.

引用:Quote:KT0603+發表於+15-8-22+13:54+我認知

引用:Quote:KT0603+發表於+15-8-22+13:54+我認知

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+miriam+於+15-08-22+發表我呢

原帖由 KT0603 於 15-08-22 發表
唔好客氣啦,舊人前輩都給我指點迷津不少
你都指點左我好多,唔係我都烏 sir sir 咁咋

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+miriam+於+15-08-22+發表我呢

原帖由 KT0603 於 15-08-22 發表
所以,之後到妳接捧啦!升中版有你們新升中學家長,我蒲返去初中版lu

...
升中版追唔到咁多,路過見到先可以答

KT0603 發表於 15-8-22 13:54
我好想問下讀體藝家長,因為之前我爬文見有家長講過一句類似話原本小朋友強項某一種運 ...我認知中,有幾位女生都有你講的情況。有一位是玩武術(港隊,晚上要到體院練習),入了乒乓球校隊。另外,有藝術體操的,入排球隊。其中一位忽較特別,是跳中國舞,入讀後轉V.A.,因為她視藝都不錯亦有天份。
總之,如果是P.E.生入讀必須選拔一個校隊。

唔好意思,我想了解多少少,咁個啲同學唔能夠玩返自己強項嘅同學仔,會唔會好有挫敗感及唔開心呢?佢地點樣去面對呢?

原本我都好有興趣體藝的,但我爬文見到會係咁嘅風險,(因為體藝集中了太多叻人及高人了,同學仔唔係港隊就係學界,最差嘅都校隊,每項運動必會有天外有天嘅高人),我之前見網友分享佢個仔唔能夠繼續玩佢強項運動,語帶可惜。就因為呢個分享,我好擔心阿女唔能繼續玩乒乓球而被編去其他運動,咁我依家會考慮多啲其他二線直資中學,因為我以為個啲學校嘅運動專長同學應該無體藝咁勁,咁我女就唔會被人比下去,可以繼續玩佢嘅強項運動。唔知我咁諗是否正確呢?

P.S. 我女乒乓球只係校隊咋,學界無排名無獎架!點同人地爭呀!

回覆:現在小女三年級, 升中有什麼預備

成績最重要,面試唔得都有大抽獎,名校都係睇校際比賽。

‹ 上一主題|下一主題