用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 基督教女青年會丘佐榮中学
go

基督教女青年會丘佐榮中学 [複製鏈接]

請問banding如何?網睇都叫做1b~1c,但有阿sir話唔入流,頂多2a

0    0    0    0

xyzroom 發表於 15-8-7 19:25
請問banding如何?網睇都叫做1b~1c,但有阿sir話唔入流,頂多2a

...
咁你位阿sir有冇講邊D先入流吖?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

咁佢又冇話,所以要請教各位,究竟是一間怎樣的学校,因為阿仔幾鐘意

elbar  丘佐榮都可以, 其他請看訊息。   發表於 15-8-8 18:50

我了解都係1b1c喎,我上年去過簡報會,我同亞囝都鍾意,
原本打算派彩差的話,都想跨區叩尼間。

要視乎你小朋友咩小學咩成績,如神校的話,可能真係覺得尼間唔入流,
但九龍城區,以我認知的,尼間都受歡迎喎

回覆 xyzroom 的帖子

亞蛇話那巴先入流?

xyzroom 發表於 15-8-7 19:25

...

近年由B1b跌到B1c,但又不至於去到B2a,丘中越來越變成為九龍城區B1生家長的選校排位之保險線之選了.

YmOra 發表於 15-8-9 15:17
近年由B1b跌到B1c,但又不至於去到B2a,丘中越來越變成為九龍城區B1生家長的選校排位之保險線之選了.

...
請問跟據D咩話佢由B1B變咗B1C呢?
如果以DSE成績計, 恐怕那霸都變咗B1C了 (鬼叫佢3322率咁低, 得7X%)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-8-10 13:11
請問跟據D咩話佢由B1B變咗B1C呢?
如果以DSE成績計, 恐怕那霸都變咗B1C了 (鬼叫佢3322率咁低, 得7X%)
...

我係從這裏獲得資料:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2938842
憫父:九龍城區 - 各間中學 2014 DSE 入 U 率
內之丘中入U率得知2014入讀本地大學學位有45.3%

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3098092
hkpapa852:[慎入] --- 害人數據: 膚淺方式探討如何為學校分Banding
內之Banding參考定義之中學篇:
一線/B1中學:升讀本地學士學位課程比例: >=35% (B1A:>=60%, B1B: 46%-59%, B1C: 35%-45%)

其實,我哋D新丁家長乜都唔識,好想响你哋一班極富經驗之媽咪身上取經,可以直接分享更好,有時要面對答完問題才有得幫助就有點點不舒服,我哋係唔識嘢先上嚟學嘢!答錯或知錯訊息是必然,而有高人指教才是上EK目的,也是EK創立的原意.憫父和hkpapa852等資深家長的舊帖子十分精彩,我獲益良多,有時都會覺得抓舊帖子更學到嘢!

謝謝!

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-8-10+13:11+請

原帖由 YmOra 於 15-08-10 發表
我係從這裏獲得資料:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2938842
多謝你的資料

elbar  Pls check PM  發表於 15-8-10 15:24

YmOra 發表於 15-8-10 14:26
我係從這裏獲得資料:

丘中校務報告只有說整體有50%學生升讀大學學位課程(本地+海外)和37.5%讀副學位課程(主要只有香港有副學位), 但我找不能呢45.3%係點嚟.
如果係有45.3%入讀local degree, 比例可能已經高過那霸了!

憫父:你好呀!

我不善於看年度報告,但是在丘中的2013-2014年度報告中看見以下資料,如果方向諗錯煩請指教和糾正.thx.thx.

2013-2014年度報告 之 第六頁
http://www.htyc.edu.hk/download/ ... 260846211488328.pdf
內寫入U% = 50%,是否已包括八大 + 公開大學,從圖表看見有九所大學,其中公開大學佔10%.

換然知,50%當中的10%是屬於公開大學學士學位,即當中的90%屬於資助學士學位.
所以,丘中入八大之入U%為:

50% x 90% = 45%

憫父,請問你是否這樣得出入U%呢?
丘中是否有心誤導,使人看落以為入U%很高呢?
還是間間學校都係咁取巧?

煩請指教.

thx.thx.

YmOra 發表於 15-8-11 14:20

我不善於看年度報告,但是在丘中的2013-2014年度報告中看見以下資料,如果方向諗錯煩請指教和 ...
公開大學都係有資助學位

TwinWong 發表於 15-8-11 14:49
公開大學都係有資助學位

由今年JUPAS 放榜開始, 上年還未有

16/17學年指定資助學額增90個

資助自資學士12人爭一位

elbar 發表於 15-8-11 14:53
由今年JUPAS 放榜開始, 上年還未有

16/17學年指定資助學額增90個
我囡第一界 2012 DSE, 她有一兩个同學入讀公開大學,
当年AL 同DSE 一齊畢業, 加咗位JUPAS 入, 係資助學位喎

TwinWong 發表於 15-8-11 15:09
我囡第一界 2012 DSE, 她有一兩个同學入讀公開大學,
当年AL 同DSE 一齊畢業, 加咗位JUPAS 入, 係資助學位 ...

大學聯招(Jupas)下周一放榜,除八大資助院校課程外,今年還新增九百四十個獲教育局「指定專業/界別課程資助計劃(SSSDP)」資助自資院校學士學位課程,供考生選擇。經改選後,教育局收到多達一萬一千人經聯招將SSSDP獲資助課程放在首三志願內,平均每十二人爭一學額。教育局局長吳克儉接受本報專訪時表示,當局擬增加該類自資學士學額,於一六/一七學年將SSSDP「加碼」至六間自資院校共十五個課程,獲資助的自資學額較現有數目增加一成,料當中大部分課程平均加學費約百分之四。

elbar 發表於 15-8-11 15:11
2012 係特別加

TwinWong 發表於 15-8-11 15:09
当年AL 同DSE 一齊畢業, 加咗位JUPAS 入, 係資助學位 ...

jupas 係好多年前 AL 已有得申請, 不過係屬 自資學位; 今年都有, 可參考以下連結

2015 Application for Admission

Programme Information
Self-financing Programmes

冇錯, 2012 係特別加

TwinWong    發表於 15-8-11 15:21
TwinWong    發表於 15-8-11 15:21

記得当年成11萬考生, 資助位都加得几千个, 攞到个位真係一額汗
特別poly 護理科, 好多人掙

YmOra 發表於 15-8-11 14:20

我不善於看年度報告,但是在丘中的2013-2014年度報告中看見以下資料,如果方向諗錯煩請指教和 ...
其實最大問題係丘佐榮沒有講清楚佢地有冇人海外升海,呢50%係要當作本地+海外

YmOra  你對!我無考慮海外升學。  發表於 15-8-11 21:42

引用:Quote:YmOra+發表於+15-8-11+14:20+憫父:你

原帖由 hkpapa852 於 15-08-11 發表
其實最大問題係丘佐榮沒有講清楚佢地有冇人海外升海,呢50%係要當作本地+海外 ...
很多中學都係咁,只有籠統的入u數字,真的,如果一所中學有4成學生入8大,degree course, 已經很叻

‹ 上一主題|下一主題