用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教有經驗家長評下重要性
go

請教有經驗家長評下重要性 [複製鏈接]

雖然每間小學小一面試重點不同,但想知學校要求普像。有經驗家長可否分享下以下項目的重要性?(知道識人、有錢佔100%,但無可能拉到關係不用提醒,只想做好能做好的)
1. 英文口語
2.廣東話口語
3. 普通話口語
4.中文認字
5.英文認字
6.數學能力
7.常識
8.應變能力
9. 禮貌
10.興趣技能(音樂、唱歌、跳舞、運動、畫畫)

請回答重要到不重要次序,如2,4,3,1,5,7,6,9,8,10.

多謝大家的經驗分享

:yummy

3    0    0    0

9, 2, 7, 8, 4, 6, 1, 5, 10, 3
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

9,2,1,7,3,4,5,6,8,10,

回覆:請教有經驗家長評下重要性

多謝,之前我仲以為英文口語和串字最重要

lcyesther 發表於 15-7-28 11:04
因為你冇講邊間小學,所以我只係嘗試代入一般學校收咩學生最好教
禮貌,某程度代表家教,禮貌好既學生,家長多數唔係怪獸

廣東話口話,最少學生溝通冇困難 (前設係中文小學)

常識,唔係指常識科,如果學生有知識冇常識,即係父母只要求高分,係咪低能冇所謂

應變能力,唔識變通,唔識自理,咁樣生活係有問題

中文認字,其實唔駛太叻,但識基本常用字,上堂容易明白,功課可以自己做

其它就視乎個別喜好
Learning to Read, Reading to Learn.

我覺得..好睇你去邊類型學校...
無得一概而論的...

但 9. 禮貌 一定係最重要的.

引用:多謝,之前我仲以為英文口語和串字最重要 +

原帖由 lcyesther 於 15-07-28 發表
9(禮貌)必定係第一,叻仔叻女何奇多,學校做乜要收個冇禮貌的叻仔叻女?負責面試的就是老師丶副校長或校長,冇理由收個頑皮的激自己

lcyesther 發表於 15-7-28 10:34
雖然每間小學小一面試重點不同,但想知學校要求普像。有經驗家長可否分享下以下項目的重要性?(知道識人、 ...

9,2,4,5,1,6,7,8,3,10

其實最重要既係"11. 運氣"

little_yolky    發表於 15-7-28 16:44
MASAYA  你開新條件,一陣又有人話最重要係 "關係" 架喇  發表於 15-7-28 11:58
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-7-28 11:55
9,2,4,5,1,6,7,8,3,10

其實最重要既係"11. 運氣"
MASAYA 你開新條件,一陣又有人話最重要係 "關係"架喇

關係都要講運氣, 我識有好幾個以為自己有關係(識該校既科主任, 副校之類)就入硬某某學校, 點先最後一刻人地先通知佢話D位唔夠分, 校長校董推薦既人都分唔晒..... 有關係無運氣都係都個桔
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我覺得有d學校會睇小朋友有無好奇心,或者遊戲/小組嘅參與性
即係,夠唔夠主動
恐龍家

hkpapa852 發表於 15-7-28 12:01
MASAYA 你開新條件,一陣又有人話最重要係 "關係"架喇

關係都要講運氣, 我識有好幾個以為自己有關係(識該 ...

就係個關係唔夠勁,你識主任同副校,人地識校長同校董,高下立見
p.s. 變左我將呢個暗屬性提左出黎... omg...

回覆 lcyesther 的帖子

送你三條片:
http://www.yingwaps.edu.hk/mp4/temp/EP01.mp4
http://www.yingwaps.edu.hk/mp4/temp/EP02.mp4
http://www.yingwaps.edu.hk/mp4/temp/EP03.mp4

引用:回覆+lcyesther+的帖子 送你三條片:http:

原帖由 MrBeast 於 15-07-28 發表
回覆 lcyesther 的帖子

送你三條片:
剛看完。發人深省。同意親子相處最重要。但放工後能陪孩子玩的時間大約只有一個半小時,所以想知哪些項目重要一些,想下些功夫。

lcyesther 發表於 15-7-28 16:56
剛看完。發人深省。同意親子相處最重要。但放工後能陪孩子玩的時間大約只有一個半小時,所以想知哪些項目重 ...
有些野如禮貌要在平日生活栽培。這裡大多數網友me inc 都會建議你培養閱讀興趣,當然唔包生仔,至少書中自有黃金屋,孩子必定有得,不過你咪靜聽我up, 因為我個都冇乜小一offer.

那麼性格佔幾多?好多都話慢熱唔著數。如小朋友所有野都okay但唔talkative ? 會答問題但不是講多

回覆 hkpapa852 的帖子

都要睇下識果個係咩人,校長丶校監/神父或校董就sure win啦。

我覺得禮貌同成熟是老師最like

9,8,2,1,7,6,5,4,3,10

醒目開學勳章 貢獻勳章

iamadc 發表於 15-7-28 21:01
那麼性格佔幾多?好多都話慢熱唔著數。如小朋友所有野都okay但唔talkative ? 會答問題但不是講多

...
其實性格慢熱怕羞細聲講嘢,唔一定唔得好多學校揀叻叻之外,仲要揀聽教聽話
我講個例子:識人話小朋友係我上面講嘅性格,但佢有DG offer!
連阿媽自己都話唔明白...

siden    發表於 15-7-29 08:54
恐龍家

9最重要

跟住8

其他中間比重一樣

3尾二

10 最唔緊要

‹ 上一主題|下一主題