用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 心淡
樓主: 2kidspa
go

心淡   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+NHC+於+15-07-26+發表幾時都

原帖由 ylmanhk 於 15-07-26 發表
試想想這種走後門文化下的學生會是怎樣?個個走捷徑,我們社會會進行嗎?將來貪污腐敗是否也合情合理!?簡 ...
咁激動做乜?現實世界不是非黑即白的

呻下啫, 其實同我無直接利益關係, 呻完搵啲正能量再上

引用:Quote:原帖由+ylmanhk+於+15-07-26+發表試

原帖由 longlokma 於 15-07-26 發表
錯就係錯!現實世界沒有絶對公平,所以更須要公平;充滿灰色,所以更要黑白。沒有公平公正的制度,只有美好的假象,受害的是我們的下一代。終有一天佢會問你,為什麼你靑年時,不去捍衛你曾經有的權利!!!

引用:Quote:原帖由+ylmanhk+於+15-07-26+發表試

我唔覺得好笑!

好似大陸咁,若可收錢,可能連成績都不用理你好不好....總之就黑暗啦.....

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-07-26+發表

我唔覺得好笑!

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-07-26+發表

錯就係錯!現實世界沒有絶對公平,所以更須要公平;充滿灰色,所以更要黑白。沒有公平公正的制度,只有美好 ...
咁你努力去捍衛吧!拯救地球靠哂你喇!英雄!

引用:Quote:原帖由+ylmanhk+於+15-07-26+發表錯

咁你努力去捍衛吧!拯救地球靠哂你喇!英雄!
多謝你支持!

回覆:心淡

咁樣比不如話咩都無準備既人都抽到神校,嗰d咪仲好彩,咩都唔洗準備,小朋友又無咩剛學嘢、portfolio又唔準備,一抽就抽第一志願神校,咁仲唔公平

只可講制遇既嘢好難講

我第一段寫得唔好, 令人誤會我眼紅人, 其實我呻緊原來有啲直資私校, waiting 就派左幾百個出黎, 等緊既人以為有得等, 但原來有其他人可以突然插隊, 可以係6月大抽獎後, 在從來無報名的情況下, 可以一日內報名, 面試同收埋, 咁你派啲waiting 出黎做乜?  我見到咁假的收生程序無乜心機啫.

Soundervolt  咁似茶樓等位?!  發表於 15-7-26 23:11

回覆:2kidspa 的帖子

可能人家是不可多得嘅人才呢!

做好自己,讀得叻,小學年年都可以去考插班!靠關係最終都要小朋友讀得到!

引用:我第一段寫得唔好,+令人誤會我眼紅人,+其實

原帖由 2kidspa 於 15-07-26 發表
我第一段寫得唔好, 令人誤會我眼紅人, 其實我呻緊原來有啲直資私校, waiting 就派左幾百個出黎, 等緊既人以 ...
我又唔覺得你眼紅人。如果比我遇上你的經歷,我都會有同樣感受,都會想呻吓。正常的!呻下宣洩下啫~

可能內情未必咁簡單呢...呢尐事情喺世界無論任何地方都會發生,無需介懷。只要將自己小朋友教好,將來無論小學或中學都有大把好選擇,到時可能係對方為您而羨慕呢!

2kidspa  我都希望佢小朋友讀得好, 唔關小朋友事, 亦唔關家長事, 係依啲學校行政有問題啫.   發表於 15-7-27 00:06

回覆:Soundervolt 的帖子

我相信現實應該有相當多的人事位/關係位,始終有人的地方,就無可避免要講關係、親疏有別。

我明白樓主的感受,其實同其他家長相處,大家唔會知對方真正有幾猛的背景,或有什麼關係和推薦信等。或者,可能那些家長過去反而積極打關係,這一切,我相信大家係唔會其他家長背後做過什麼工夫的。

老套一句,平常心吧,呻過就算,人有人,你有你,我有時候會諗,唔好知道太多,反而更好。

至於學校方面,如係二三線嘅,佢地可能真係唔call 後補果d, 一黎佢地知自己學校嘅定位,費事到聯絡後補果時,那些小朋友已有著落,到時一個唔得,兩個都唔來。最弊可能d家長會上網討論,那間學校叫回很多後補....... 既然係咁,索性做新嘅個案,讀速戰速決。

其實認真諗下,當中如何有力人士都吾會可以係識都收哂!因為quota 有限。如果果個父母能令該有力人士願意幫忙,已經係佢曾經付出過嘅努力(在關係上),而有力人士亦必定scan 過此小朋友值得幫與否(都不能令自己無面)。所以我覺得吾好諗人地咁就代表佢吾deserve 個位。退一步,呢點就係佢勝出嘅原因。
我自己経驗:平時閒談,好多人會同你講識邊個,識邊個!到去到關鍵時,你會發覺啲人響你未問時已經閂定後門。
我反而響考小一過程中,覺得自己做得最好係無求過任何人幫忙,因為心入面好怕萬一靠人入咗,成日個心形住靠人,其實小朋友吾知達標與否,對佢無信心。又或者會覺得欠人好大個人情都吾知點還,真係一世嘅人情!
所以版主let go! 人地都有另類付出。

我所知嘅人事位,家長做咗唔少嘢,因為人事位係有quota。平常心啦,細路入咗呢間學校,若果跟得上、即係有資格;跟唔上、咪就係佢父母害咗佢囉。所以成日提住「識人好過識字」係幫唔到自己啲仔女,俾心機教佢哋啦。

人際網絡有一定幫助,但教導子女,我會識字行先,靠阿爸阿媽識人,靠得幾耐。
世界有黑,白,仲有其他顏色咁先特別。亦係為人父母同子女一同學習0既好機會。

如果 waitig都有百幾個,那就不是真waiting, 大家估下原因喇。

引用:我第一段寫得唔好,+令人誤會我眼紅人,+其實

原帖由 2kidspa 於 15-07-26 發表
我第一段寫得唔好, 令人誤會我眼紅人, 其實我呻緊原來有啲直資私校, waiting 就派左幾百個出黎, 等緊既人以 ...
無錯!這是學校收生的問題!不公平就是不公平!!!

‹ 上一主題|下一主題