用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 原來柏斯小小莫扎特都幾貴,有無人返緊? ...
go

原來柏斯小小莫扎特都幾貴,有無人返緊? [複製鏈接]

可以分享下嗎?讀過嘅家長們覺得值得參加及繼續升班嗎?

1    0    0    0

我唔覺得好好

回覆:原來柏斯小小莫扎特都幾貴,有無人返緊?

正正經經搵人單對單學仲實際!每次去琴行見有部份時間D小朋友搬張膠櫈仔坐响舖面用display琴授課,真係唔明點解唔響房間內教

引用:正正經經搵人單對單學仲實際!每次去琴行見

原帖由 1a2b3c4z 於 15-07-24 發表
正正經經搵人單對單學仲實際!每次去琴行見有部份時間D小朋友搬張膠櫈仔坐响舖面用display琴授課,真係唔明 ...
我唔係講緊學琴,係小小莫扎特班,你有參加過嗎?

回覆 1a2b3c4z 的帖子

其實個d 小朋友係早到係出邊練琴等入房。有時個家長會係身邊指點睇上去似教緊琴其實唔係。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+1a2b3c4z+於+15-07-24+發表正

原帖由 mr616 於 15-07-27 發表
我唔係講緊學琴,係小小莫扎特班,你有參加過嗎?
我女細個有參加通利,惡夢一場

回覆:Charlotte_mom 的帖子

點解話係惡夢? 我考慮緊通利四歲班

醒目開學勳章 王國長老

個場勁細勁迫, 本身係電子琴課室, 一個媽媽帶住個3歲細路, 坐一張琴椅, 唔準郁(亦無地方郁), 個細路唔知點解咁醒一眼睇得出點開個電子琴, 你又要禁住佢對手又要禁住佢對腳, 佢一路想捐你一路想捉, 一路叫佢跟老師指示, 老師趕課程忙到茄咁自顧不暇

結果堂堂都係咁掙扎, 2個月內只係唱歌做動作, 叫做學左d好簡單的"樂理", 咩叫強弱快慢節拍咁啦, 一半人火速drop左

smartcash  Same experience!!  發表於 15-8-4 17:02

引用:可以分享下嗎?讀過嘅家長們覺得值得參加及

原帖由 mr616 於 15-07-23 發表
可以分享下嗎?讀過嘅家長們覺得值得參加及繼續升班嗎?
我女女同仔仔都上畢全程畢業,其實好唔好好睇個老師。我好好彩有個好老師,上堂好生動,小朋友好鍾意。小班教學,小朋友成日有機會做示範,參與率高,回家又喜歡聽CD 跟住唱歌跳舞。到最後個學期初接觸鋼琴,當然目的唔係學琴,但我女女就由嗰時開始學琴,跟住搵私人教。如果老師好既,配合埋個課程係值得繼續上既。

我當年都火速drop咗。要咁多小朋友同大人困在擠迫的坐位上,確是苦事。可以捱畢全個課程很叻了。

或者我又分享吓,我個經歷比較正面。我女上Jmc,學到後期,我地一對一學琴,同佢傾不如 drop啦,佢話好鍾意。我地完成Jmc後,經audition,升入了精英班Jsac,女so far都話鍾意。

其實個course訓練小朋友聽音,對耳朵可以好叻,小朋友聽得多一首歌,無睇過譜,都可以自己彈番首歌出來。

不過,如果又上這些班,再加一對一學琴,

再另加一種樂器,甘在時間、金錢和精神的要求會幾高,吾係個個家庭願意。

回覆:Jane1983 的帖子

我的小朋友冇上完或完全冇上過都可以聽到d曲嘅音,是小朋友的耳朵特別靈敏吧!
所以上唔上這類課程我覺得沒大礙的。

醒目開學勳章 王國長老

小玲 發表於 15-8-4 15:32
我的小朋友冇上完或完全冇上過都可以聽到d曲嘅音,是小朋友的耳朵特別靈敏吧!
所以上唔上這類課程我覺得沒 ...
呢方面我覺得同天份多d關係
我女3歲上左2個月jmc後quit左, 由4歲學琴, 到佢考4級, 我在家同佢操aural (用我有限"墨水"), 有d要聽的題目, 我仔完全無學過任何音樂課程, 答得比我女仲快, 真係激死

我個仔的聽覺也是比阿女好。

阿女返左3 堂, 幾鍾意WOR, 我覺得學樂器前學少少樂理會易上手D

引用:或者我又分享吓,我個經歷比較正面。我女上

原帖由 Jane1983 於 15-08-04 發表
或者我又分享吓,我個經歷比較正面。我女上Jmc,學到後期,我地一對一學琴,同佢傾不如 drop啦,佢話好鍾意 ...
jmc  係柏斯嘅course?

Jane1983  不是,講講吓去咗通利  發表於 15-8-8 10:37

引用:阿女返左3+堂,+幾鍾意WOR,+我覺得學樂器前

原帖由 nikili 於 15-08-06 發表
阿女返左3 堂, 幾鍾意WOR, 我覺得學樂器前學少少樂理會易上手D
係邊間返緊啊你

引用:個場勁細勁迫,+本身係電子琴課室,+一個媽媽

原帖由 Charlotte_mom 於 15-08-01 發表
個場勁細勁迫, 本身係電子琴課室, 一個媽媽帶住個3歲細路, 坐一張琴椅, 唔準郁(亦無地方郁), 個細路唔知點 ...
係咪通利係咪差過柏斯呢

‹ 上一主題|下一主題