用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 鮮魚行小學 vs 路德會沙倫小學
go

鮮魚行小學 vs 路德會沙倫小學 [複製鏈接]

如果係你幫小朋友揀,你會点揀?
   3    0    0    0

回覆:dp微笑 的帖子

鮮魚行剛剛換校長,影響可以好大

沙崙的現任校長系校友回母校服務,之前是港大同學會小學的校長

引用:沙崙的現任校長系校友回母校服務,之前是港

原帖由 LeeCC 於 15-07-21 發表
沙崙的現任校長系校友回母校服務,之前是港大同學會小學的校長
我朋友問過街坊,沙崙新校長上任之後無乜改變。唔知有冇現任家長可以講下。

鮮魚行小學

現任校長已做了六年,不知如何與六年比較,但與現在家長傾,他們都滿意學校,功課量合理,老師有愛心,因為是小班,老師可以留意到每個小朋友的需要,也好快有行動回應

I know a guy who knows a guy who teached in 沙侖,話校長把學校改善了,但細節和成效就不清楚

引用:現任校長已做了六年,不知如何與六年比較,

原帖由 LeeCC 於 15-07-21 發表
現任校長已做了六年,不知如何與六年比較,但與現在家長傾,他們都滿意學校,功課量合理,老師有愛心,因為 ...
謝謝,我誤以為現任校長上任2年。請問,你知唔知沙崙對於adhd 小孩子嘅支援做得好唔好?

回覆 ozoz 的帖子

不過 ! 要知道港大同學會是否沒有跟那校長續约 ,她才回母校呢 !
那年搞到好大鑊 !  數名家長開記者會 ,又見報 ! 又教協介入 !

家長可在網上搜尋一下 !

不知現在的中小學港大同學會收生標準是否有變 ?

dp微笑 發表於 15-7-20 18:32
如果係你幫小朋友揀,你會点揀?
雖然我好欣賞鮮魚行, 但我唔會揀一間剛換校長既學校。

醒目開學勳章 王國長老

引用:回覆+ozoz+的帖子 不過+!+要知道港大同學

原帖由 PKKP 於 15-07-21 發表
回覆 ozoz 的帖子

不過 ! 要知道港大同學會是否沒有跟那校長續约 ,她才回母校呢 !

無咁嘅事

我考港同時, 仲係陳粱淑貞做校長, 到我女小一, 就係任竹嬌校長上任
期間我亦有參與家長義工活動, 同任校長"共事"了不少時間
任校長係一個非常愛錫學生的校長, 事事親力親為, 亦好帶起團隊氣氛同士氣

任校長係完約決定返母校, 無咩記招, 無見報, 亦無教協介入等事

任校長係我好尊敬的一位校長, 到而家我地一班舊家長都有約佢食飯

PKKP 發表於 15-7-21 11:01
回覆 ozoz 的帖子

系母校的校長年事已高,需要退休

老實講, 兩間學校都唔想揀, 原因係兩校都有好多新移民學生, 學術成績及升中表現都不太理想, 學校設備較簡陋..............
不過, 這兩間學校都有一位好校長, 沙崙任竹嬌校長好關心學生, 有愛心, 喜歡同家長溝通
而鮮魚行梁校長都出名有愛心, 鼓勵學生努力學習, 不過佢今年要退休了
如果真係要2選1, 選沙崙會穩陣一D, 始終鮮魚行轉校長有不確定性

回覆 Bosco爸爸 的帖子

對! 其實兩間都揀唔過

其實香港有哪一間學校無新移民呢?國際學校都多啦

沙崙的新移民同學有不少系優才計劃來港的,父母是專業人士,他們對小朋友的要求好高,對小朋友的管教好嚴,給小朋友的資源甚至比香港人舍得

回覆 Charlotte_mom 的帖子

看完你的話大感意外 !
當年就在此網頁看到有港同的小六家長談論事件 ! 說校長約他們回校商討升中事宜 ,其實是想勸退他們 ,因港同中學不會收他們 ! 但他們覺得直資學校同學,有權利升中 , 所以據理力爭 !

醒目開學勳章 王國長老

引用:回覆+Charlotte_mom+的帖子 看完你的話大

原帖由 PKKP 於 15-07-22 發表

看完你的話大感意外 !

你講緊有一個學生不能直升攪到開記招果單,2008年的事啦,陳年舊事了。中學收生權根本不在小學校長手上,睇新聞都知,呢件事同任校長續唔續約更係零關係。你如果有相關帖子,或你所謂的新聞,請post出黎以正視聽。作為愛戴任校長的我,唔希望任校長被無端抹黑

我08年後去聽簡介,當時有提過這件事和升中requirements, 反而頗欣賞港同。

PKKP 發表於 15-7-22 11:05

看完你的話大感意外 !
睇完你地的帖,似乎真有其事搞到见記者,上報。但就與轉換校長未必有關。

回覆:鮮魚行小學 vs 路德會沙倫小學

希望任校長能提昇沙崙像港同般出色。

‹ 上一主題|下一主題