用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 DSE狀元:父母無催谷學業
go

DSE狀元:父母無催谷學業 [複製鏈接]

DSE狀元:父母無催谷學業

(星島日報報道)暑假剛展開,為培育子女成才,不少家長已為子女安排各式各樣興趣班與補習班。但三位今屆中學文憑試狀元昨出席一個電台節目時表示,父母自小都給予他們很大自由度,從不強逼他們參與興趣班,亦沒有特別管束他們讀書。

順德聯誼總會梁銶琚中學狀元高梓諾指,由小到大,父母都沒有要求他懂得「十八般武藝」,「不會要求我音樂又叻,運動又叻。」小學暑假期間,父母只會安排一至兩個興趣班,都是他喜歡的活動。中學時期,父母在學業上亦沒有給他壓力,反而更多壓力是來自對自己的要求,因此會不斷自我督促鞭策,希望將事情做到最好。

港大同學會書院女狀元譚樂敏亦表示,父母給予很大的自由,小時候的補充練習並非由父母安排,反而是自己主動要求父母購買的。與學業相比,父母更關心她的社交,中學時會著她多與朋友出外遊玩,不要只顧讀書。她更謂,母親非常渴望她可以早日拍拖,若在大學時期也找不到對象,擔心她會「一世都嫁唔出」。

港大同學會書院另一位狀元郭俊勤表示,家人不但沒有催谷他的學業,反而會與他一同遊玩、一同看電視,最多只是在默書時為他預習。暑假期間,父母亦沒有特別為他購買補充練習,完成暑期作業後便可以自由玩樂。

2    0    0    0

真正叻既学生根本唔洗父母谷父母担心,全部自动波~~

様様野自己來,仲洗乜父母出聲俾壓力呀? 我見過仔女太勤力, 父母反而勸佢唔好溫咁多個鍾書, 出去玩下啦.

香港地, 家有叻仔叻女既父母煩少好多, 易做好多.

Yanamami  又玩得又讀得果d先恐怖~  發表於 15-7-17 10:46

回覆:October. 的帖子

一段時間都有問題,例如反叛期!

October.  呢様公平,叻同唔叻都同等機會有.  發表於 15-7-17 13:34
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 15-7-17 10:58
一段時間都有問題,例如反叛期!
又唔讀得反叛咪仲煩?起碼愁少样~

Yanamami 發表於 15-7-17 09:31

高中生成績,真的主要靠自己。
去到狀元水平,也不是父母想催谷就成事。

jc2009    發表於 15-7-31 11:55
Yanamami  正是  發表於 15-7-17 11:26

從小補開習咪依賴補習,補習社又係教個d,上堂駛乜認真聽,年年狀元都話冇補習,我信架,如果補習補到狀元出黎,一年冇一萬個都八千個狀元啦

annie40    發表於 15-7-21 16:21
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:DSE狀元:父母無催谷學業

去到高中, 好多嘢靠自己, 補習係 d 自信不足的人盲目跟隨去做, 諗番以前, 有 d 人唔温書但走去補習考會考, 怪嗎? 又諗番以前同班, 成績好的都無補習, 中游補的反而最多

引用:真正叻既学生根本唔洗父母谷父母担心,全部

原帖由 Yanamami 於 15-07-17 發表
換一個角度去睇,如果果細路夠自律,成績就算唔係狀元都唔會太差。

Yanamami  非常認同  發表於 15-7-20 08:04

讀得書嗰d都係自發...逼唔到~

回覆:DSE狀元:父母無催谷學業

昨天睇都市X情,三女兩男狀員上節目,全部都有補習喎

Yanamami  高中多數去天皇處操卷同答題技巧~~  發表於 15-7-21 18:12
annie40  so honest, good....  發表於 15-7-21 16:31
‹ 上一主題|下一主題