用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 如果中一成績唔好,有冇可能轉到別校重讀中一啊? ...
go

如果中一成績唔好,有冇可能轉到別校重讀中一啊? [複製鏈接]

回覆:如果中一成績唔好,有冇可能轉到別校重讀中一啊?

樓主,你小朋友係咪細b?所以有呢個想法呀?我女係細b,我心態有點相似,成績喺佢嗰班中等,未至於留班,但又覺得唔太公平,因相信小朋友各方面如能重讀一年能表現更好做中上嗰班,更能打好基礎,所以我都有想過升f.2時希望轉校直資f.1!

引用:樓主,你小朋友係咪細b?所以有呢個想法呀

原帖由 fionakong2008 於 15-07-22 發表
樓主,你小朋友係咪細b?所以有呢個想法呀?我女係細b,我心態有點相似,成績喺佢嗰班中等,未至於留班,但 ...
我都明白好多細b什至超細b可以好叻好叻追得上,但問題係我女唔係吖嘛,以佢咁嘅成績,中四選科以名次優先選,我女只可以排好後選人地選剩嘅科,基本上過咗成個中一,佢真係學期尾先識發力,數學追咗6x/200分。我只可以話佢咩都慢人半拍

引用:Quote:fionakong2008+發表於+15-7-22+09:42

原帖由 mandy2003 於 15-07-23 發表
fionakong2008
全部人得妳最明白我, 我個係超細B
我當然明白,感同身受嘛,你會發覺各方面都係,學業運動社交能力情緒管理,每當下一學年做同一件事,或者學一樣嘢,好多嘢比低一年同學優勝,個心就不斷怪責自己。其實初小至小四我有好幾年每年都求過班主任比我女留一年,但唔成功。都係嗰句啦,當十個細b九個考到狀元都好,我女係第十個囉

‹ 上一主題|下一主題