用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果父母間小學係二線
go

如果父母間小學係二線 [複製鏈接]

所屬校網係a 區
如果父母間小學係二線(係b 區),但自行報基本上都入硬,因唔太多人爭,同埋車程都要25分鐘
咁你地自行會揀父母間小學,定照填自己A 區一線學校做111 搏下?

父母間小學十幾年前派位ok, 但呢幾年無登出來,同聽人講跌左。 但以往我自己讀覺得幾好,但近年係點真係唔知。

好煩,請指教,謝謝!

1    0    0    0

回覆:如果父母間小學係二線

我都係有同一問題,情況一樣

你想穩鎮定進取,對自己小朋友touch wood 要玩叩門有無信心??

babygirl2004 發表於 15-7-16 07:57
所屬校網係a 區
如果父母間小學係二線(係b 區),但自行報基本上都入硬,因唔太多人爭,同埋車程都要25分鐘
...
我當年係同一情況, 我就早兩年返母校了解下, 俾阿女參加下小一體驗日, 同老師校長傾下咁。後來無報係因為首先20分唔係入硬, 最重要係無校車。

我都有同樣煩惱, 20分應是OK 但冇校車, 讀就要搬...唔知值唔值得

主要問題係a 區果間一線值唔值得你去搏。
而呢個問題要考慮嘅主要因素係,你個小朋友算叻定普通?
如果普通,穩入(其實你講姐,可能唔得架喎)你母校,再叩a區一線。
如果係叻,111唔得再叩囉。

唔鍾意母校,唔揀咪得囉,去揀一間喜愛的就可以,有什麼問題呢?

引用:我都係有同一問題,情況一樣 +

原帖由 JuliaCKL 於 15-07-16 發表
我都係有同一問題,情況一樣
係好煩惱

引用:你想穩鎮定進取,對自己小朋友touch+wood+

原帖由 sissysze 於 15-07-16 發表
你想穩鎮定進取,對自己小朋友touch wood 要玩叩門有無信心??
c6 想穩陣,我想搏下
但小朋友資質一般,唔算好突出,叩門未必入到

引用:Quote:babygirl2004+發表於+15-7-16+07:57+

原帖由 little_yolky 於 15-07-16 發表
我當年係同一情況, 我就早兩年返母校了解下, 俾阿女參加下小一體驗日, 同老師校長傾下咁。後來無報係因為首 ...
咁你阿女最終大抽獎入到第一志願嗎?

引用:我都有同樣煩惱,+20分應是OK+但冇校車,+讀

原帖由 shevachevy 於 15-07-16 發表
我都有同樣煩惱, 20分應是OK 但冇校車, 讀就要搬...唔知值唔值得
你間母校係一線?如果一線就去馬
我間母校係二線,但唔算好差,所以先15/16

引用:主要問題係a+區果間一線值唔值得你去搏。

原帖由 gk678 於 15-07-16 發表
主要問題係a 區果間一線值唔值得你去搏。
而呢個問題要考慮嘅主要因素係,你個小朋友算叻定普通?
如果普通 ...
我都有考慮過你嘅方案
但穩入母校,再去扣門,我就最多係11 , 因自行我已報左母校,變左叩門會好無說服力,唔夠人地111咁有誠意

引用:唔鍾意母校,唔揀咪得囉,去揀一間喜愛的就

原帖由 dlee_ca 於 15-07-16 發表
唔鍾意母校,唔揀咪得囉,去揀一間喜愛的就可以,有什麼問題呢?
母校又唔係唔鐘意嘅,但係區內學術唔算top. , 同埋無聯繫中學
如果搏自己鐘意個間,係區內好多人爭,而自行我就一定唔夠分,要抽獎,我怕派左去d 好差嘅學校,所以好煩唔知點做

babygirl2004 發表於 15-7-16 16:08
我都有考慮過你嘅方案
但穩入母校,再去扣門,我就最多係11 , 因自行我已報左母校,變左叩門會好無說服力 ...

其實要搞清楚你心儀的小學是否真的一定要111才肯接見,因為真的有D學校是「務必」需要111,但有D只是111優先考慮,即非111也肯接見,亦即係只要你小孩的portfolio 夠勁,已經可以有機會被接見。

引用:Quote:babygirl2004+發表於+15-7-16+16:08+

原帖由 LittleButter 於 15-07-16 發表
其實要搞清楚你心儀的小學是否真的一定要111才肯接見,因為真的有D學校是「務必」需要111,但有D只是111優 ...
謝謝你,要唔要111係要開放日問學校?

引用:所屬校網係a+區 如果父母間小學係二線(係b+

原帖由 babygirl2004 於 15-07-16 發表
所屬校網係a 區
...
我今年情況類似
母校:大圍迦密
住:91網(心儀培基)

最後決定自行入母校
也算好彩
因小朋友面試表現差
所報直資私立叩門全軍覆沒
只是迦密無校巴到我屋村
頭痛中

babygirl2004 發表於 15-7-16 16:05
咁你阿女最終大抽獎入到第一志願嗎?
去咗考間有聯繫既二線私校

babygirl2004 發表於 15-7-16 16:08
我都有考慮過你嘅方案
但穩入母校,再去扣門,我就最多係11 , 因自行我已報左母校,變左叩門會好無說服力 ...
搞清楚啊, 你要穩入母校, 再去叩門, 係00啊!因為自行成功咗, 係無得大抽奬的。

babygirl2004 發表於 15-7-16 16:26
謝謝你,要唔要111係要開放日問學校?
其實只要在這裡多D爬文,也可以了解多D:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2992828&extra=page%3D1

2015-2016年度小一,部份小學叩門資料

‹ 上一主題|下一主題