用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2015中學文憑試表現及入大學比率 (30/9/16 22:00 新增# ...
樓主: greenapple1093
go

2015中學文憑試表現及入大學比率 (30/9/16 22:00 新增#735)   [複製鏈接]

民生書院校務報告)P.22,23:
http://www.munsang.edu.hk/second ... _Report_2014_15.pdf

3322率: 80.8%
JUPAS offer: 43.58% (exclude public funded - other degree)
JUPAS degree: 40.22% (exclude public funded - other degree)
Total local degree: 49.72% (include public funded - other degree)

差過上兩年
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

聖瑪加利男女子英文中學
轉發網友分享係今年小一簡介會照到既中學畢業生去向資料

greenapple1093  reference #091  發表於 15-11-16 21:41
greenapple1093  thanks  發表於 15-11-16 21:40
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:聖瑪加利男女子英文中學轉發網友分享係今年

原帖由 hkpapa852 於 15-11-16 發表
聖瑪加利男女子英文中學
轉發網友分享係今年小一簡介會照到既中學畢業生去向資料
有些不明,佢公報的DSE成績,拿5级的英文有32.8%數學有28.4%,通識和中文冇講。但有接近85%入本地8大。好多成績好個佢既中學,例如荃官,都冇咁勁,荃官話入8大degree course有57.69%。

ktdanielli 發表於 15-11-16 12:27
有些不明,佢公報的DSE成績,拿5级的英文有32.8%數學有28.4%,通識和中文冇講。但有接近85%入本地8大。好多成 ...

其實除咗入3大外, 其它本地院校大都唔一定係degree course, 所以通常大家先會擺3大做指標.

中文, 英文同通識, 其實只要達332就夠, 入大學一般科目主要睇數學同另外2科選修科成績 (當然你選語文科, 要求會唔同).

ktdanielli 發表於 15-11-16 12:27
有些不明,佢公報的DSE成績,拿5级的英文有32.8%數學有28.4%,通識和中文冇講。但有接近85%入本地8大。好多成 ...
85%入本地8大, 只係果67名有升讀大學學位嘅學生入面嘅85%喎...我唔知聖馬加利全級幾多人, 但得67人係升讀DEGREE COURSE, 就咁睇人數, 直情係差添啦......

Yanamami  果度寫住67人係all S6 graduates~  發表於 15-11-16 12:57
hkpapa852  全級得67人, 佢有講係All S6 students  發表於 15-11-16 12:54

禁即係100%入U?

hkpapa852  local university唔知包唔包: society university (社會大學) 呢?   發表於 15-11-16 13:14

回覆 Yanamami 的帖子

即係佢當HKU SPACE係HKU囉!佢個素入面都唔知有幾多先係DEGREE!

引用:Quote:ktdanielli+發表於+15-11-16+12:27+

原帖由 senkawa 於 15-11-16 發表
85%入本地8大, 只係果67名有升讀大學學位嘅學生入面嘅85%喎...我唔知聖馬加利全級幾多人, 但得67人係升讀DE ...
st margaret 係細學校,S6得3班,我估一级有l00人。你分析得好好,又是presentation skills. 既是入8大(degree + sub degree)有(10+8+4+34)/100=56%。 點解唔俾多小小資料,又要家長計數。

ktdanielli 發表於 15-11-16 13:13
st margaret 係細學校,S6得3班,我估一级有l00人。你分析得好好,又是presentation skills. 既是入8大(degree ...
依家間間都係玩圖表/統計/語言偽術, 只係睇下邊個高章D啫!

佢地中六得2班

引用:Quote:原帖由+senkawa+於+15-11-16+發表85%

原帖由 ktdanielli 於 15-11-16 發表
st margaret 係細學校,S6得3班,我估一级有l00人。你分析得好好,又是presentation skills. 既是入8大(degree ...
剛剛䏲佢2014年校務報告,s6有97人,s5有91人,這91人應該是2015年的 s6 graduates, 冇理由15年會走左(91-67)=24人。

Kittymummy  S5 唔比升S6.....  發表於 16-7-11 14:55

引用:佢地中六得2班

原帖由 genpub 於 15-11-16 發表
佢地中六得2班
佢 annual report 寫3班。

回覆:hkpapa852 的帖子

唔可以一概而論,HKU收生有一半課程要睇4 core subjects+2X,既是要睇中文和通識,另一半是best 5. CUHK要4C+2X。

2015年中六真係得兩班,因為太多學生留級中五和離開,所以只餘下兩班中六。有3班中六這數據是2014年。正如上面所指,2015 F6全級只有67人

引用:2015年中六真係得兩班,因為太多學生留級中

原帖由 genpub 於 15-11-16 發表

2015年中六真係得兩班,因為太多學生留級中五和離開,所以只 ...
咁誇。2014年s5有91人。佢slide 寫all graduates 有67人,既2015年有91-67=24人不是留班或走左。我一直覺得st.margaret英文唔錯,想日後裨個女考下,如果係咁,而家變為觀察名單的學校了。

又一間"神校"出結果了!
MCS校務報告 P.16 & 20:
http://mcs.edu.hk/mcs_1213/reports/sch_rep_1415.pdf

3322率: 85.3%
Local degree: 64.7%
3大: 47.23% ((36%+19%+18%) X 64.7%)

都係比上兩年差咗!

聖士提反書院:
校務報告P.22,23:
http://www.ssc.edu.hk/images/document/SchoolReport2014to15_V2.pdf

今年4大主科成績都差了..... 上年4主科2或以上100%, 今年全部得9X%....

回覆 hkpapa852 的帖子

P.17 數學 compulsory part 74%level 4 or above

聖保祿中學 (津校)
校務報告P.16,17:
http://www.spss.edu.hk/aboutus/S ... 20Report%201415.pdf

Local degree: ~61%
3大: ~31.11%

‹ 上一主題|下一主題