用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2015中學文憑試表現及入大學比率 (30/9/16 22:00 新增# ...
樓主: greenapple1093
go

2015中學文憑試表現及入大學比率 (30/9/16 22:00 新增#735)   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 15-11-11 14:29
我都覺得奇怪,舊年同今年33222率分別係78.0%同77.8%,所以唔應該會有好大唔同。 ...

等今年學校報告出了才能有較清楚而詳盡升學數據

沙田蘇淅
校務報告P.53:
http://www.kccshatin.edu.hk/sch_ ... port/report1415.pdf
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

沙田鄭榮之
校務報告P.13:
http://www.cwgc.edu.hk/site_cate ... 014-15/asr14-15.pdf
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

elbar 發表於 15-11-11 14:40
等今年學校報告出了才能有較清楚而詳盡升學數據
根據過往聖提校務報告, 資料一樣係比較含糊, 唔好有太大期望

hkpapa852 發表於 15-11-11 15:13
根據過往聖提校務報告, 資料一樣係比較含糊, 唔好有太大期望

根據上年學校報告 P.191 顯示資料睇翻前3年升學資料都勉強可以

jennyjenny 發表於 15-11-11 14:38
greenapple1093,

"'#376 係九龍真光中學,呢間係油麻地真光,2間唔同校喎。"

"'#376 係九龍真光中學,呢間係油麻地真光,2間唔同校喎。"

From #376, hkpapa852 wrote:

[九龍真光女書院
校務報務P.9, 50: http://www.tlgc.edu.hk/schoolreport/annual%20sr%2014-15.pdf]

from the website information, the school in #376 is 油麻地真光女書院
See #286 for 九龍塘九龍真光中學
See #042 for 大坑香港真光中學

jennyjenny  thanks~我誤會左  發表於 15-11-11 16:26

elbar 發表於 15-11-11 15:21
根據上年學校報告 P.191 顯示資料睇翻前3年升學資料都勉強可以
會好一點, 不過都唔係咁易計到8大同3大個比例

回覆 elbar 的帖子

elbar 前兩年都冇, 希望今年有最少六成

今年好多前幾年入U率唔係特別出眾既中學都有大幅增長, 聖提女子有60%都唔出奇

回覆 johnnywalker 的帖子

其實排位先後唔肯定準則係咩,我覺得有公佈升讀大學/聯招表現嘅學校應該排先,只公佈局部成績嘅學校應該排後...我見某些學校只公布少部分數據都擺第一版,好似唔係咁合理?

greenapple1093  已重新排序  發表於 15-11-11 22:16
johnnywalker  對,希望greenapple1093有時間可以考慮下  發表於 15-11-11 19:53

senkawa 發表於 15-11-11 18:58
回覆 johnnywalker 的帖子

其實排位先後唔肯定準則係咩,我覺得有公佈升讀大學/聯招表現嘅學校應該排先, ...
再一次非常感謝各路朋友提供資料。
排序沒有一定準則,是以數據整體考慮。

已重新排序

TEMPO123  加埋mcs呀。  發表於 15-11-11 23:25

引用:+本帖最後由+greenapple1093+於+15-11-11+2

回覆 greenapple1093 的帖子

UCCKE Jupas Result on p. 15
http://www.uccke.edu.hk/wp-content/files/1516ucckesb.pdf

CPLA 發表於 15-11-13 14:54
回覆 greenapple1093 的帖子

UCCKE Jupas Result on p. 15
thanks!

62% JUPAS offer, 77% of them got into degree programs and 25% of them got offers from HKU, CUHK and HKUST.

綜合以前資料:

3322率: 73.7%
JUPAS offer: 62%
JUPAS degree: 62% X 77% = 47.74%
3大比例: 62% X 25% = 15.5%

今年差咗好多..... 上年 JUPAS degree 58.48%, 3大有27.2%.

greenapple1093  reference #092  發表於 15-11-13 22:49
bobbob  衰啲咁諗,會唔會因為舊年年尾好多學生去咗搞社運  發表於 15-11-13 22:40

johnnywalker 發表於 15-11-13 20:07
原文係

"62% of them got JUPAS offer, 77% of them got into degree programs and 25% of them got offe ...
如果參考佢上年份校務報告,會見到呢間學校一向無乜人讀自資學位同海外升學

hkpapa852 發表於 15-11-13 20:26
如果參考佢上年份校務報告,會見到呢間學校一向無乜人讀自資學位同海外升學 ...

上年份校務報告那一頁有得參考,想看一看

greenapple1093 發表於 15-11-13 22:24
上年份校務報告那一頁有得參考,想看一看

The last page: http://www.uccke.edu.hk/wp-content/files/UCCKE2014DSE.pdf  

CPLA 發表於 15-11-13 22:31
The last page: http://www.uccke.edu.hk/wp-content/files/UCCKE2014DSE.pdf

Thanks

UCCKE school report 2013-2014, p19, 5.2.2
http://www.uccke.edu.hk/wp-content/files/UCCKE_School_Report_2013-2014_v2.pdf

and

又一個例子說明學校報告內入大學比率玩弄文字藝術。

‹ 上一主題|下一主題