用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 觀塘St Jo vs九龍塘基華
樓主: marcus_bb
go

觀塘St Jo vs九龍塘基華 [複製鏈接]

回覆:ok3 的帖子

佢唔揀St Jo原因如下:
1.St Jo曾經有負面新聞見報,我唔想對佢有bias,唔會提供link,好奇的可在Yahoo搵到

2. 喺佢面目中唔夠一線。佢識得凡係st cat仔而有報的都收晒,當中包括一些其他直丶私全軍覆沒的。但佢地一有其他offer(唔一定係所謂一線名校),都會唔讀。佢呢個原因,我覺唔夠logical,但peer group有咁嘅情況,影響了他的觀感。

3. 既是私小,但又唔係頂級名校,照計注重'業績',對埋對'股東'負責,但佢搵唔到官方透明的資料

利申:我個係女,亦唔會再生,今世應該都唔會有直接關係,唔會捧場,亦唔故意踩佢,在我眼中,一間在觀塘屹立咁耐的收費學校,自有其可取之處,否則真係無人俾錢讀

beagoodman 發表於 15-7-10 09:43

佢唔揀St Jo原因如下:
1.St Jo曾經有負面新聞見報,我唔想對佢有bias,唔會提供link,好奇的可在Yahoo搵到

2. 喺佢面目中唔夠一線。佢識得凡係st cat仔而有報的都收晒,當中包括一些其他直丶私全軍覆沒的。但佢地一有其他offer(唔一定係所謂一線名校),都會唔讀。佢呢個原因,我覺唔夠logical,但peer group有咁嘅情況,影響了他的觀感。

3. 既是私小,但又唔係頂級名校,照計注重'業績',對埋對'股東'負責,但佢搵唔到官方透明的資料

利申:我個係女,亦唔會再生,今世應該都唔會有直接關係,唔會捧場,亦唔故意踩佢,在我眼中,一間在觀塘屹立咁耐的收費學校,自有其可取之處,否則真係無人俾錢讀

1.  一早已經証實係流料,只係果張報紙無跟進報導者。我地圍內家長咪當故仔睇囉。

2.  我仔出身屋村學卷幼稚園,唔識評論。

3.  莫講話無官方透明的資料,連家長都無!但在選校時老師會俾家長知道仔仔的大慨
次弟及給予適當的選校策略,例如叫你自行SJC、抽獎時盡填B1校(呂X除外)
再填中學部之類。

學校咁多年黎都係咁低調,由未轉全日時每級六班,到轉全日後每級三班都一樣收滿。
咁佢的作風是否還是大眾家長杯茶。。。who cares?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:觀塘St Jo vs九龍塘基華

st.jo 啦,
小一讀好些還可以試插top些的一線龍小, 基華一般

回覆 奥脫福 的帖子

奧脫福: "
學校咁多年黎都係咁低調,由未轉全日時每級六班,到轉全日後每級三班都一樣收滿。
咁佢的作風是否還是大眾家長杯茶。。。who cares?"

完全同意,其實我地都係用家,學校糸咪多人揀,或者系咪揀名幼入黎,我都無乜意見,學奧脫福咁講,who cares?
如果系因為好多人都收,報親嘅朋友都收,因為黎個原因而唔take offer, 我覺得這原因很牽強,應該問返自己為何要揀st.  Jo, 千祈唔好因為優越感而做決定,如果唔系累咗仔仔。

我好鍾意ST.JO,不過阿仔考唔到,如果考到,一定唔會放棄!!

想請問觀塘st jo同基華是同級數學校嗎???

bamabi 發表於 15-7-10 16:06
想請問觀塘st jo同基華是同級數學校嗎???
ST JO 係英文私小
基華係中文津小   
其實若非金錢壓力,一定揀ST.JO

原來搬去九龍塘用住址升中,聽聞其他地區小學例如深水埗區小學想報九龍塘區小學有機會升grade或降grade,所以入讀機會可以冇本區即例如九龍塘區小學想入讀九龍塘區中學咁好
有錯請更正

我係新手媽媽,經常上黎睇下學下野,我先生係基華舊生,但我地都好希望阿仔將來考到St Jo , 難得觀塘區有間學術強而又低調既私校!若非金錢壓力,一定揀st Jo!

引用:原來搬去九龍塘用住址升中,聽聞其他地區小

原帖由 haydentsang 於 15-07-10 發表
原來搬去九龍塘用住址升中,聽聞其他地區小學例如深水埗區小學想報九龍塘區小學有機會升grade或降grade,所 ...
升中用搬屋地址去派,係會down grade, 至於計算方法唔清楚,姪仔今年升中派位就係跟地址抽!

JCMW 發表於 15-7-11 14:52

升中用搬屋地址去派,係會down grade, 至於計算方法唔清楚,姪仔今年升中派位就係跟地址抽!

呢個情況一般多會在兩個次弟中的邊緣人出現,而且「箭咀」亦並非
一面倒向下。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:FRUTIPS 的帖子

St joe 係好學校,但係我都識朋友係基華讀完小一插咗去英華、港島區華仁, 所以學術一D都唔差呀

‹ 上一主題|下一主題