用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 究竟什麼數據得知BANDING 裡面既A,B,C ???
樓主: alan280204
go

究竟什麼數據得知BANDING 裡面既A,B,C ??? [複製鏈接]

khmama 發表於 15-7-10 14:28
既然你睇過置頂post嘅2010年學校排位,裏面依據2010年會考成績來將學校排列先後再分9份,理據足夠嗎?如果 ...
2010全港學校會考成績 ??????

重有而家係2015年喎, 會考轉埋 DSE
不過其實係唔係真係有途徑可以每年攞到全香港所有中學DSE  成績, 如果真係咁樣出既數據, 就真係可信性極高

little_yolky 發表於 15-7-10 14:26
多band 1學生揀咪band 1校囉, 有D學校會收少量band 2生, 咪唔係B1A囉。大家一般都係用入U率嚟作指標吧, 教 ...

1. 從那裡可知邊間學校多BAND 1生選擇 ?
2. 間間學校有入U 率公佈 ???

3. 實際上所謂B1C 學生係第二階段絕對有機會抽入所謂B1A 學校 , 就係因為呢個原故, 點樣分A/B/C呢

mcl203 發表於 15-7-10 14:35
以我所見....每間學校既ABC學生....若要放埋一齊比較....123ABC係可以完全改变
所以我對 如 某D中學只收級 ...
我前面有答過, 以校風 (即係某人可以見到該校學生既行為 或有親戚朋友係入面讀) 絕對係好事 , 因為呢D係真事, 有感受, 絕對可以人供人作參考其實我都講過用入U率或DSE成績去排立, 最起碼你有該學校呢D資料先可以排到, 如果有D有, 有D無, 就所有都排埋入去. 咁件事就唔同曬, 憑咩去排列無提數據既學校 ???

回覆 MASAYA 的帖子

引用:Quote:khmama+發表於+15-7-10+14:28+既然你

原帖由 alan280204 於 15-07-10 發表
2010全港學校會考成績 ??????

重有而家係2015年喎, 會考轉埋 DSE
只有中學會考有足夠數據參考,因b2/3的學校可以憑第一階段剩餘學額推測6科14分的%,而學校是必須提供的. 既然你針對2010年排位嘅理據何來,我就話你知數據出處,不是單憑感覺或道聽途說。呢個排位只作參考,家長應去校網做下功課,在現今DSE成績欠缺數據情況下,家長仍然參考返2010年的排位總好過全無頭緒,因為學校成績很少大上大落。如果你有精確數據去分享無任歡迎,只係質疑無助家長解決問題。

醒目開學勳章

個人意見, 不喜勿插
首先如果樓主小朋友仲細嘅, 遲啲先諗啦, 你都吾知香港嘅教育制度到時係点, 何必係到傷和氣呢!
要越級挑戰嘅大有人在, 結果咪變自殺式死亡囉, 如果小朋友仲係小學階段, 理應好好部署自己想個小朋友点行,
父母想吾代表一定得,

p.s. 如果小朋友係下一屆升中嘅家長, 個人覺得應好好部署可吾可以係"自行" 順入到心儀嘅中學.

alan280204 發表於 15-7-10 15:08
我前面有答過, 以校風 (即係某人可以見到該校學生既行為 或有親戚朋友係入面讀) 絕對係好事 , 因為呢D係真 ...

用EDB呈分玩法....要統一派位...唔呈分/唔提供數據既....排晒係B3後面....B4

咁其實...已有資深網友問咗你....你又唔答佢
你睇到咁多問題存在....有乜好建議呀?

坊間傳左咁耐...被你一一找出問題所在...大家等緊你既修正版嫁
唔係來年D家長無晒參考揀學校...呢鋪真大

bb560  B4!!!!  發表於 15-7-10 15:27
bb560    發表於 15-7-10 15:27

我哋幫學生揀學校,一定要細分,B1A學校就有較多B1A學生。在自行時主要都收最top學生,B1C學生入都要响大抽獎入,但部分人雖然知有資格抽,但入到去都好辛苦又未必揀,最終都會跟細分去揀。雖未必有絕對準則定,但小學老師攞住全級嘅派位資料都好自然會分到,當然部分學校會年年有微變。

mcl203 發表於 15-7-10 15:24
用EDB呈分玩法....要統一派位...唔呈分/唔提供數據既....排晒係B3後面....B4
如果我有能力搵到數據, 我一定講出黎
就係因為無數據而大部份都係估出黎, 咪問題所在, 我就真係無能力搵到更多數據去排呢D位, 既然唔可靠, 唔可信, 咪唔好咁樣答囉

我都有提及咁樣對D學校公唔公平 ?

alan280204 發表於 15-7-10 15:40
就係因為無數據而大部份都係估出黎, 咪問題所在, 我就真係無能力搵到 ...

哎吔....咁呢鋪大啦
呢樣唔可靠...果樣唔可信....仲要唔好答...EK討論區等收檔都得

加個風險聲明...乜乜純屬虛構...雷同巧合...O5OK??...識分辨啦

就係因為無數據而大部份都係估出黎, 咪問題所在, 我就真係無能力搵到 ...
我咪話annual report好多會寫出黎, 就係好多人唔自己睇, EK資深家長先列個數據庫出黎, 你睇左自己個區既學校有冇升大資料同3322率未呀?
人地學校公開公佈資料, 要咩能力呀? 睇有冇心睇既啫, 只睇自己區就夠啦, 咁你而家係咪估d學校冇公佈咋?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

"實際上所謂B1C 學生係第二階段絕對有機會抽入所謂B1A 學校 , 就係因為呢個原故, 點樣分A/B/C呢"
點樣分:樓主你可以繼續慢慢研究邊間學校係ABC,但係係你清楚自己個囝係邊個位置嘅時候,你要更加清楚同級數嘅對手點揀(等於其他人用緊乜野標準去分依個ABC),其實係其他對手排依個ABC,你分錯左嘅話,就有機會要叩門啦!

abbytang 發表於 15-7-10 15:21
個人意見, 不喜勿插
首先如果樓主小朋友仲細嘅, 遲啲先諗啦, 你都吾知香港嘅教育制度到時係点, 何必係到傷 ...
咁我有排都唔駛諗, 不過上黎突然間見到, 我地以前5個BAND , 分到而家有9個BAND , (但原來教育局得3個) 真係想知道點黎又見到D帖問學校點既時候又出現好多唔同既答案, 1C,2A, 2B 2C , 3A, 3B,  當然名校就一定係答1A啦
可能問果個到頭來都唔當一回事, 因為根本唔知邊個係真
ANYWAY , 都係想提出問題所在

似乎你只係針對學校分A,B,C 而有質疑。
一間自行收 Band 1A學生的學校,她會收到
30%+70%x33.33% = 53.33% band 1A 學生
70%x33.33% = 23.33% band 1B 學生
70%x33.33% = 23.33% band 1C 學生
超過一半Band 1A學生,所以我地估她是Band 1A中學

一間自行收 Band 1B學生的學校,她會收到
30%+70%x33.33% = 53.33% band 1B 學生
70%x33.33% = 23.33% band 1A 學生
70%x33.33% = 23.33% band 1C 學生

超過一半Band 1B學生,所以我地估她是Band 1B中學

一間自行收 Band 1C學生的學校,她會收到
30%+70%x33.33% = 53.33% band 1C 學生
70%x33.33% = 23.33% band 1A 學生
70%x33.33% = 23.33% band 1B 學生

超過一半Band 1C學生,所以我地估她是Band 1C中學

呢個數據自問都好精準下,得唔得呀?

twcho  真正比重會更傾向於該校Banding,因為在大抽獎時1C同學有相當一部分不會選擇1A學校的。   發表於 15-7-10 16:06

醒目開學勳章

咁你有排吾駛諗住嘅, 就無謂為啲數據去商和氣啦, 話吾定到時小朋友由小學一路直上讀完大學為止呢!
你未有小朋友到依個階段你吾會明白個種擔心嘅程度, 就算係一線小學, 評為 B1A 學生, 係"自行"你無法知學校收吾收你嘅時候, 派位證一日未到小朋友手, 做父母嘅点會吾擔心

fion6406 發表於 15-7-10 15:53
似乎你只係針對學校分A,B,C 而有質疑。
一間自行收 Band 1A學生的學校,她會收到
30%+70%x33.33% = 53.33% ...
我認同呢個計法,作為初步了解都ok,DSE成績,校風,老師……都會成為有幾多人揀嘅因素,但最終都係成績佔主要考慮

點解一定要排位呢? 有資料有數據, 都唔一定要排位.

一間學校係咪所謂B1, 大家(至少同區家長)心數有數吧!

一間B3學校唔會因為多咗1千幾百個like就會變B1, 事實係就算有位B1學生既家長話幾like某B2學校(學校A), 幾唔like某B1學校(學校B), 但我相信最後佢都只會為佢個仔女選學校B而唔係學校A囉!

只有選一間程度合適既學校先有用
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

在這裡找到的Banding A/B/C 資料, 是由當年末代會考成績劃分的. 由於一間學校在數年間的變化不會太大, 所以用當年的資料去估算一間學校的Banding, 是有一定參考作用的.

近年DSE各校用五花八門的規格公佈學校DSE表現以及升讀大學的數據, 令人眼花撩亂. 個人觀察, 當年估算banding高的學校, 其升大學的比率, 或人均取5的比率等, 都會遠較一般學校高.  用家可以自行分析.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

Alan 兄其實是很清楚這些分類法是如何得來的。
我相信他只是出於好意,提醒家長要知道這些排名或分類是如何制定。
信度高嗎 (數據是否完整)? 效度可以嗎(多少年前制訂﹖學制已轉變)﹖

其實部份家長真係好似股民,真的對大行報告 (坊間排名、資深會員資料厙)深信不疑,亦容易被不知來源的市場消息(網上傳言、某某家長朋友的經歷)攪到無所適從。最好你話個Number 佢知。

簡單來說,大家都要多了解資訊的意義,對選校才有幫助。當然在政策市之下,大家都要投降啦﹗

引用:Alan+兄其實是很清楚這些分類法是如何得來

原帖由 3two1 於 15-07-10 發表
Alan 兄其實是很清楚這些分類法是如何得來的。
我相信他只是出於好意,提醒家長要知道這些排名或分類是如何 ...

‹ 上一主題|下一主題