用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UK Tier 4 Student Visa 申請所需時間
樓主: appleyummy
go

UK Tier 4 Student Visa 申請所需時間   [複製鏈接]

Mi328 發表於 15-8-4 15:24
etoile,請問你收到email通知未?
星期六1/8亞女收到第一個email,星期二4/8我收到第二個email,星期三攞咗visa啦。
好奇怪,兩個email寄俾唔同人!

回覆:etoile 的帖子

「兩個email寄俾唔同人」???

db7mu23 發表於 15-8-6 16:52
不知道收不收信用卡,
由於7月30日,我沒有上禮頓中心才出事,阿仔根本不需要快証。
我女呢幾日才經UCAS的clearing period找到uk大學confirm她的學位,但大學admission office職員話要等埋13/8 A-level放榜個批學生先一齊出CAS,最快都要8月1x至2x號。所以查定做快證的手續,以備到時如果日子太趕便需選擇做快證了。

謝謝你的寶貴資料!

引用:阿仔(14歲),7月30日一齊上禮顿簽證中心申

原帖由 db7mu23 於 15-08-04 發表
阿仔(14歲),7月30日一齊上禮顿簽證中心申請快證。
8月4日,剛剛收到電郵可往取証。
今早和阿仔去了取証
職員告之:

16歲以下兒童,可委托他人〈攞齊文件〉代取,唔需要授權信。

16歲以上,就要申請人親自上去,要帶齊文化。

引用:Quote:db7mu23+發表於+15-8-6+16:52+不知道

原帖由 tangko 於 15-08-07 發表
我女呢幾日才經UCAS的clearing period找到uk大學confirm她的學位,但大學admission office職員話要等埋13/8 ...
今早8月7日和阿仔去了取証
職員告之:

16歲以下兒童,可委托他人〈攞齊文件〉代取,唔需要授權信。

16歲以上,就要申請人親自上去,要帶齊文化。

請問VISA做快證, 有人預先上網VFS GLOBAL付款的經驗嗎?定係上銅鑼灣先至俾$好D?

今年做VISA煩到呢....

Mi328 發表於 15-8-7 00:10
「兩個email寄俾唔同人」???
第一個email話已有decision嗰個係send去亞女個email address,第二個通知可以攞番passport嗰個係send去我email address。

引用:Quote:原帖由+tangko+於+15-08-07+發表我女

原帖由 db7mu23 於 15-08-07 發表
今早8月7日和阿仔去了取証
職員告之:
16歲以上不用親身去取証,但要寫授權書。

引用:請問VISA做快證,+有人預先上網VFS+GLOBAL付

原帖由 GoodG 於 15-08-11 發表
請問VISA做快證, 有人預先上網VFS GLOBAL付款的經驗嗎?定係上銅鑼灣先至俾$好D?

今年做VISA煩到呢.... ...
我係7月27日,即時信用卡網上扣錢,總共兩條數:
VISA : HK$4089.00〈3年〉
IHS :    HK$6667.50〈3年〉

7月30日上禮頓中心辦証,現場再俾HK$1524.00做快証。

8月1日收到第一個電郵〈類似處理中〉

8月4日 收到第二個電郵,通知可以取証

8月7日 上禮頓中心取証,職員告之:

16歲以下申請人,不需要上來,家長帶齊所需文件,不順要授權書,就可領取。

16歲以上申請人,必須到取。

***上到去,你會收到一個灰色+橙色膠袋,內有你所呈交文件正本,及

重中之重:檢查護照內頁,有一版被加料,內有申請人幅相,以及要求到步日期,阿仔係01/09/15至01/10/15,必須在上述日期到報。

同埋有一張〈A4size〉BRP Decision Letter,一張紙,黑白雙面印刷。

上面兩份文件,十分重要,即塲要檢查,冇就要即時提出,告之職員***

#係網上申請時,我在升學中心,職員幫我辦理,阿仔9月7日開學,職員話有一項〈忘記了〉要填開學後一日,即9月8日,咁嗰簽証到步日期,係最適合。

引用:Quote:原帖由+db7mu23+於+15-08-07+發表今

原帖由 appleyummy 於 15-08-12 發表
我8月7日,冇授權書,一樣攞到。

***阿仔14歲,我帶齊文件!***

namanyi  請問取證時要帶齊甚麼文件?  發表於 15-8-12 12:47

引用:Quote:原帖由+db7mu23+於+15-08-07+發表今

原帖由 appleyummy 於 15-08-12 發表
我係一入門口counter問,職員話16歲前後分別,跟著我行到好入嗰窗口位取証,我叫阿仔企遠些,唔好同我一齊,睇下攞唔攞到,結果我單人匹馬都攞到❕

***真係冇授權書***

回覆 db7mu23 的帖子

Thank you so much!

引用:Quote:原帖由+appleyummy+於+15-08-12+發表

原帖由 db7mu23 於 15-08-12 發表
我係一入門口counter問,職員話16歲前後分別,跟著我行到好入嗰窗口位取証,我叫阿仔企遠些,唔好同我一齊 ...
咁奇?反而我有問攞授權書,不過準備定也無妨。

db7mu23 發表於 15-8-12 00:40
我係7月27日,即時信用卡網上扣錢,總共兩條數:
VISA : HK$4089.00〈3年〉
IHS :    HK$6667.50〈3年〉
BRP decision letter係咪Manila出寫住unclassified嗰張?

引用:Quote:Mi328+發表於+15-8-7+00:10+「兩個em

原帖由 etoile 於 15-08-12 發表
第一個email話已有decision嗰個係send去亞女個email address,第二個通知可以攞番passport嗰個係send去我em ...
今年辦visa情況真係好混亂!

引用:Quote:db7mu23+發表於+15-8-12+00:40+我係7

原帖由 etoile 於 15-08-12 發表
BRP decision letter係咪Manila出寫住unclassified嗰張?
係!

回覆 db7mu23 的帖子

唔該曬!

我想問吓交咗文件後可唔可以先加錢做快證?我14號交文件,但我2/9要飛………而家諗諗下好驚趕唔切……

muimuimui123 發表於 15-8-17 10:51
我想問吓交咗文件後可唔可以先加錢做快證?我14號交文件,但我2/9要飛………而家諗諗下好驚趕唔切…… ...
應該唔得,不過可以盡下人事直接上禮頓問清楚。
我女兒早你一天(13/8)交文件,receptionist已問是否要求辦快證。因我們20/9才起程,所以冇辦。如果我們收到通知或者可以話你知,到時應該大家都會收到通知了。

回覆 tangko 的帖子

唔該曬!你係讀master? 咁遲走?
‹ 上一主題|下一主題