用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急!東涌嗇色園主辦可譽中學暨可譽小學好嗎?在bk沒有群組 ...
go

急!東涌嗇色園主辦可譽中學暨可譽小學好嗎?在bk沒有群組! [複製鏈接]

代住在東涌的親友急問問.... 因找到的資料很少. 而將要做決定....
只知個中小學是同一個校長, 而且是中學校長會主席, 但中小學排名和分數也奇低, 謝謝!

嗇色園主辦可譽小學

http://www.bookofschool.com/school/controller/entityDetails?entityid=3486&action=compare

全港排名363

分數 5.14/10 …..剛合格….

嗇色園主辦可譽中學

http://www.bookofschool.com/school/controller/entityDetails?entityid=6146&action=compare

全港排名

分數 4.89/10 …..不合格….

2    0    0    0

回覆:iloveheaven38 的帖子

你都發現無群組啦,因為無乜人揀… 都好少人問…

我個人意見,萬一你放榜真係中左,真係要第一時間叩門走人,同區有怡文中學排名230左右,就算要走到荃灣都要走… 我同唔少街坊家長讀左幾年都千辛萬苦轉到去第二間… 所以如果中一叩到走到就唔好浪費時間。

唔少家長同我一樣,開頭都係貪佢校舍夠大,設備好似幾好,有少部分家長係可譽小學一條龍直上唔想煩,最後都後悔!

而家多人知左,差嘅口啤係東涌傳開左,連小學都只係收得兩班,聽聞未來會停辦小學… 而中學收嗰D banding 好差,D老師成日轉,年年好多老師走,重要係好同資歷高嘅,新嗰D個個好後生,無乜經驗,除左個校長年資高D近60歲退休外,其他個個都好young.....我個囝成日話D老師成日俾學生話無料到、重好好烚… 你話點入去讀?

kitkitmom901 發表於 15-7-6 00:04
你都發現無群組啦,因為無乜人揀… 都好少人問…

我個人意見,萬一你放榜真係中左,真係要第一時間叩門走 ...
謝謝kitkitmom的寶貴意見....不過想問多少少.我知道呢間中學都有四班, 似乎又多過一d 外區瀕臨縮班學校嘅3班或2班.....係咪都可以接受呢? 會唔會再縮呢?

另外, 你提到d老師情況, 有無d實例分享下? 後生會唔會勤力d, 肯用心教學生多d呢?

如果學術唔得, 品行或者其他方面又接唔接受到?
因為都似乎有宗教背景, 嗇色園聽講有d學校都有d名氣的, 對嗎?

回覆:iloveheaven38 的帖子

講起老師,後生係會勤力d, 而且親民D,但多數係用好多時間同D學生留校甚至徹晚whatapp傾計,重坦白講左好多學校內部野同其他老師壞話… 原本諗住唔錯,幾"關心"學生,當免費補習,但聽唔少家長埋怨,風氣唔太好,D老師學歷低,教唔到正經野之餘重講好多是非… 知得越多就越驚…

其實學校嘅交通好重要,教師都是工作.大家一樣的工作,除非很有理想.

回覆:急!東涌嗇色園主辦可譽中學暨可譽小學好嗎

嗇色園係有個別學校出名,但呢間就淨係個校長有D名,聽D老師講佢愛出風頭,校內講多做少,老師好多怨氣,D有料嘅老師、副校長近十年走左好多,剩底全部好young, 連D副校主任都成個中學生樣,而且我地家長群組唔少人都覺個男副校唔掂,淨係識笑,問D教育/管教甚至校務問題都囗啞啞… 處理D學生問題都唔公平唔專業…但聽D學生講除左校長外,已經係最有經驗。學校都請唔到專業D嘅人,甘落去,你都咪話唔驚…

如果講學術,也唔多掂…英數D老師更加不濟,唔少學生都出外補習,阿仔話揾D普通數學問番個科主任都成日唔識… 所以唔好對教學有什麼期望。

品行方面,我知間中有欺凌情況,不時見男女學生拍拖,但D學生都算有禮貌,係街唔多講粗口,係band 3來講都算係甘,因為D老師被要求去用工餘時間關心學生,對頑皮的好有用。

所以如果唔要求成績,本身小朋友都唔太乖入去都Ok,因為一定有D後生老師陪你行6年,都唔錯!再多就要揀第二間,希望幫到你!

回覆:kitkitmom901 的帖子

可字派學校, 只有可風可立是band 1, 其他係......廢時講。 可譽現任李雪英校長當年都係可風教書。

wonglily 發表於 15-7-6 10:34
其實學校嘅交通好重要,教師都是工作.大家一樣的工作,除非很有理想.
不過老實說....交通距離真是一個考慮, 有能力有選擇的都不會先選這裡....很現實.

甘萬一今日派入可譽.....怎麼辦?

引用:可字派學校,+只有可風可立是band+1,+其他

原帖由 ken244644 於 15-07-07 發表
可字派學校, 只有可風可立是band 1, 其他係......廢時講。 可譽現任李雪英校長當年都係可風教書。

...
你唔講都唔知,原來都係可字派轉過來嘅人… 佢地興咁樣圍來轉來轉去嗎?聽人講之前有個資深女副校走左去第二間可字,好唔捨得佢,家長學生都鍾意佢

引用:甘萬一今日派入可譽.....怎麼辦?

原帖由 iloveheaven38 於 15-07-07 發表
甘萬一今日派入可譽.....怎麼辦?
走到就走,幾遠都走,有幾快走幾快…

好似D老師甘
除非你無乜要求、住東涌谷住要近、走唔到…

祝你個朋友好運

以上純粹個人意見,因為我覺得

距離 vs 學校質素

絕對係唔駛諗,距離一定唔諗,學校質素影響一世,重要係中學短短6年,關鍵… 再加埋呢間係明顯地低…

大家點睇?

嘩,樓上位師兄講到呢間學校好似地獄咁,但我見banner有唔少學生入到港大、科大等等喎。我有好多朋友家長既細路都係呢間學校畢業,個個都成材,有時仲會回校探老師。如果間學校咁地獄,照計D學生畢業仲點會回校探老師呀?

引用:嘩,樓上位師兄講到呢間學校好似地獄咁,但

原帖由 MR_K 於 15-07-07 發表
嘩,樓上位師兄講到呢間學校好似地獄咁,但我見banner有唔少學生入到港大、科大等等喎。我有好多朋友家長既 ...
當然唔係地獄啦,都排3百幾,未係最尾嗰批。好似之前甘講,學術免問、都算係關愛校園,亦有個別同學靠自己出去勁補習考入真正degree, 但廖廖可數… 因為我地有班家長問左幾位離職老師,好nice,分享曬所謂入大學D數字,大多不是degree....(還有好多其他涉及個別嚴重操守,不便多講,講得越多越驚)所以亦都係甘分析曬情況,唔少同學都走左… 所以老師資歷young有young好,個個好坦誠好nice有D傾落都好維護學校 (因為想走嗰陣都力撐老師之問題),但又真係太young無乜專業方法又無乜深入野做到… 其實區內家長都知…所以小學收得兩班… 樓上師弟剛剛新加入作bK成員力撐貴校,深深明白… 大家睇野有唔同角色角度,總之希望今日各位小朋友最後都入到岩自己嘅學校,必要時做明智果斷無悔決定。

引用:Quote:原帖由+MR_K+於+15-07-07+發表嘩,樓

原帖由 kitkitmom901 於 15-07-07 發表
當然唔係地獄啦,都排3百幾,未係最尾嗰批。好似之前甘講,學術免問、都算係關愛校園,亦有個別同學靠自己 ...
Kitkitmon901, 你都係10幾生產值!

做咩話人係新國民姐!

我都係同你一樣係10幾生產值,你唔會話我係新會員卦 !

我平時睇msg多,回覆少,我幾年前都出過一次半次post 向jm 請教,你一開口就就插呢間學校!你話人出黎維護呢間學校!身份好明顯喎!

你都擺明開新account , 專為插呢間學校!你既分享唔中肯呢!

kitkitmom901,你都係前日先註冊,不要五十步笑百步了。昨天你這個 post 在我地家長群組不停轉載,我在這裡一直是 cdrom,唔想其他會員有所誤會,就等我都講少少啦,等大家自己評一評啦。

第一個問題,其實我都想知好耐,就係點解可譽在 bk 無群組呢?
不過如果大家有留意,其實離島區無乜學校有群組,唔通間間都係因為無人揀所以無群組? 我地家長就圍內有 whatsapps 群,所以又唔會要 bk 開個新o既。

第二個問題,關於o個個排名榜,我剛剛註冊了,評了高分,即刻變返合格了,你仲覺得信唔信得過呢?

其他好事唔講了,費事俾人話打手。你有事再問啦。

講真,以選擇離校而慶幸走到嘅家長身份去評去講真話,預左俾好多人質疑同批評,bk一貫如是… 而且就算班數唔多,各級小學兩班,中學四班(唔講人數)都大把人讀緊兼揾食… 要維護大有人在,我一定唔夠你地多人要有勇氣面對&接受係唔容易,我同決定走嗰班家長都經歷過,講到尾都係想將所知實況分享,讓人作平衡無悔的決定,唔好好似我地當年甘俾D open day/地方大而不全面,做左白老鼠幾年先後悔…
明白各位有心人角色,預左,陸續有來。

見上面有心人似有智慧地回應1)bk群組 2)排名,以免有人真係一知半解信左… 我點都要最後回復一下

1) 其實bk無可譽群組係事實,同好多其他離島學校一樣都無,道理好簡單但好難有勇氣接受… 在全港中無乜市場價值,無乜好多人想知想問,除左係離島地區居民,亦所以用whatapp群組交流溝通。而唔係話因為間學校D家長有用whatapp群組交流溝通,所以就無/或自己安慰自己話無需要有bk群組…個邏輯錯曬,講出來都俾人笑 因為其他所有學校包括最top的DBS,DGS都大把家長whatapp群組,又唔見bk無佢地D群組…

2)關於www.bookofschool.com個排名,坊間有唔少唔同嘅,呢個只係其中一個D人常用嘅。入面有詳細解釋5大方面嘅評分方法,最後得出"學校評級"及banding, 呢個係客觀分數,可譽係3B 所以DGS、DBS、LS會在這網中排全港頭幾位…
有人話係個網站註冊左,自己評間學校高分D,拉到合格,嗰個分係"家長評級",屬於主觀分數… 任fans加分…
但竟然有人一知半解地亂甘質疑個排名,唔通用你個邏輯,你可以加分加到排到勁達最top的DBS,DGS?講出來又係俾人笑

睇完上面甘嘅護航內容,證明我決定無錯…
唯希望寫嘅唔係可譽家長、更加唔係可譽老師,只係D校友學生,否則有點…
不再回了,有興趣入的自己批判分析啦

‹ 上一主題|下一主題