用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 亞氏保加症小朋友,其實適合傳統名校嗎? ...
樓主: Happy_Charles
go

亞氏保加症小朋友,其實適合傳統名校嗎? [複製鏈接]

回覆:亞氏保加症小朋友,其實適合傳統名校嗎?

佢唔係刻意對抗,係控制唔到,佢知自己唔夠乖,做唔到而唔開心,我覺得佢好慘

我覺得小班教學好啲!
老師會易控制啲

引用:佢唔係刻意對抗,係控制唔到,佢知自己唔夠

原帖由 Happy_Charles 於 15-07-06 發表
佢唔係刻意對抗,係控制唔到,佢知自己唔夠乖,做唔到而唔開心,我覺得佢好慘

...
我欣賞你囡囡會對自己有要求又能夠察覺自己能力又識向你表達,已很懂性,要讚!有沒有做治療?有無試過請醫生開藥,可能有幇助?

引用:佢唔係刻意對抗,係控制唔到,佢知自己唔夠

原帖由 Happy_Charles 於 15-07-06 發表

...
食藥囉

真實個案:

1. Asperger, 成績非常好,全級頭3,初小去一間非常傳統的地區名校,要求乖乖坐定,小朋友覺得辛苦,轉了港島區名小學,最近升中派位,入了神校(好多男生嘅dream school)。

2. Asperger, 成績中上,在小學(地區名校)有被同學bully, 但小朋友乖的,冇行為問題,最後升中入了間名男校,讀得好好,好開心,學校有好好的支援(唔好問我邊間)。

所以,有能力的小朋友,絕對可以入傳統名小學or中學讀。

austism 發表於 15-7-9 07:04
真實個案:

1. Asperger, 成績非常好,全級頭3,初小去一間非常傳統的地區名校,要求乖乖坐定,小朋友覺得 ...
同意,真系要看小朋友的能力

醒目開學勳章

引用:Quote:Happy_Charles+發表於+15-7-6+10:50+

原帖由 四隻貓 於 15-07-06 發表
朋友女女都有一樣情況, 唔聽指令, 好固執,上小一後因數學能力好, 一開學已經自己做晒數學書既所有題目, 之 ...
唔好介意, 想問其實你點知佢唔係A呢?

引用:Quote:原帖由+四隻貓+於+15-07-06+發表朋友

原帖由 piglet0529 於 15-07-09 發表
唔好介意, 想問其實你點知佢唔係A呢?
見過醫生check左唔係。

醒目開學勳章 王國長老

四隻貓 發表於 15-7-9 09:10
我仔幼稚園時, CAC醫生好肯定話我知佢唔係
到小一, QM醫生輕鬆講左句A仔係咁, 我問佢駛唔駛再評佢話唔駛
到小3, 在我要求見教育心理學家後, 再轉介QM, 至正式確診

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+piglet0529+於+15-07-09+發表

原帖由 四隻貓 於 15-07-09 發表
可否pm我那醫生或那機構? 我想check真的, 其實我也不是介意自閉譜系這名稱, 只係覺得CAC好兒戲, 正當佢話我仔冇野後我拎學校封信出來, 接著便評自閉譜系, 跟著政府的其他醫生就跟著評, 原本我以爲小一入學前評估評咁耐信得過啦!點知睇真的自閉譜系括著跟據精神科評估, 咁啱我有次偶然接觸到資優教育學院, 發現固執行為也可以係資優係一種完美主義, 這正是我仔的現象, 而且佢同一般自閉好唔同, 常人只是覺他cool冇特別的行為表徵, 我也不是想仔係資優, 只係如果佢係資優冇理由當佢自閉攪, 黎緊上小一我不知同學校點講好, 又想幫佢盡快融入小學, 但資優教育學院又不接受咁細做評估

回覆:Happy_Charles 的帖子

唔好話傳統名校,谷上位的你都要考慮清楚!除非你女好優秀,操行又冇俾老師寫花,唔係到時難轉校哭都無論!

資優可以自閉, 自閉又可以資優, 2者共有者很多,  阿氏的如果冇社交或其它的問題, 都看不出阿氏, 在校內又積優, 又冇社交困難,  其實都可以不用理會是否阿氏. 可惜大部份阿氏的都不能做到中英數全面都好, 尤其高年班如果多project 類需要團體參與而阿氏不擅長的時候, 無形欺凌會多左.

醒目開學勳章

引用:資優可以自閉,+自閉又可以資優,+2者共有者

原帖由 HaYi 於 15-07-09 發表
資優可以自閉, 自閉又可以資優, 2者共有者很多,  阿氏的如果冇社交或其它的問題, 都看不出阿氏, 在校內又積 ...
想問如果亞氏冇社交困難, 咁不就是普通人嗎?

HaYi 發表於 15-7-9 17:12
資優可以自閉, 自閉又可以資優, 2者共有者很多,  阿氏的如果冇社交或其它的問題, 都看不出阿氏, 在校內又積 ...
資優就係資優,自閉就係自閉,資優加上自閉才叫亞氏。

其實上到小學是否會好明顯呢?

引用:Quote:HaYi+發表於+15-7-9+17:12+資優可以

原帖由 Anniemun 於 15-07-09 發表
資優就係資優,自閉就係自閉,資優加上自閉才叫亞氏。
亞氏保加已經正式納入自閉譜系ASD,所以已經唔用亞氏保加名稱。自閉症同時資優可以係高功能自閉症,而以前要比較高功能自閉同亞氏分別,是在於幼年語言發展,有遲緩係高功能自閉,無遲係亞氏,不過而家統一叫自閉譜系,所以自閉可以係資優,資優亦可同時自閉,無衝突之餘亦經常同時出現。

bobbob  正確  發表於 15-7-13 13:27

引用:+本帖最後由+Happy_Charles+於+15-7-6+10:5

多謝各位意見,其實我都唔係好肯定係咪A仔,阿囡係學習 ...
亞氏仔係little professor, 同成人溝通無問題(但唔代表聽話),反而同同齡溝通有問題。坐唔定會唔會係感統失調or過動?

引用:Quote:原帖由+四隻貓+於+15-07-09+發表見過

原帖由 piglet0529 於 15-07-09 發表
可否pm我那醫生或那機構? 我想check真的, 其實我也不是介意自閉譜系這名稱, 只係覺得CAC好兒戲, 正當佢話我 ...
其實是否自閉都係一個label. 重要既係固執程度如何改善,無論評為資優又好,ASD又好,資優加ASD又好,太過固執而又影響日常生活,最好揾心理學家商討如果幫助小朋友改善。

回覆:Happy_Charles 的帖子

不太合適,因傳統名校未必會安排額外資源照顧小朋友

Monstereasy 發表於 15-7-10 02:21
其實是否自閉都係一個label. 重要既係固執程度如何改善,無論評為資優又好,ASD又好,資優加ASD又好,太過 ...

講得好

我就係因為阿仔的固執思維和行為搞到頭痛,我搞盡腦汁,令他明白轉變,學習接受轉變

‹ 上一主題|下一主題