用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 DELETE
樓主: 964000
go

DELETE [複製鏈接]

引用:正在想我們IS人,曾否把「滿心歡喜」的坦白

原帖由 annie40 於 15-07-09 發表
正在想我們IS人,曾否把「滿心歡喜」的坦白真言,無意間刺著朋友的「痛」!

我自己就肯定有,亦聽過IS家長 ...
根本自己唔會專登提阿女讀IS嘅嘢, 但有一些人,總喜歡迫你講,講咗又話你有錢乜都得,讀IS等於放縱小朋友,唔講又話你扮嘢懶高竇懶神秘。

其實好多IS人都係處於好被動的位置,大家大部人都受過本土教育,都知道LS人的死穴,唔會專登去挑釁啦!避都避唔切啦,仲撩佢地?煩死呀!

紅紅 發表於 15-7-9 23:10
根本自己唔會專登提阿女讀IS嘅嘢, 但有一些人,總喜歡迫你講,講咗又話你有錢乜都得,讀IS等於放縱小朋友, ...
無聊人多的事。其實唔想講讀咩學校。班口痕友成日無所事事

引用:Quote:紅紅+發表於+15-7-9+23:10+根本自己

原帖由 samsam123321 於 15-07-09 發表
無聊人多的事。其實唔想講讀咩學校。班口痕友成日無所事事
講又死唔講又死,對某d人來講,讀IS已經是死罪。有時見fb有朋友share d article關於IS vs LS, 十次有十次是有人講:有錢乜都得!我都只是睇完就算啦,仲敢同佢地分析咩利弊咩!係,我係滿心歡喜自己女兒可以入讀IS, 但除非遇到知音人,都唔敢share出去。

回覆:外面人對國際學校學生的看法

我都算好,女兒是混血兒,好多人都覺得IS路是正常,但真係有好多人問我幾多錢學費,非常尷尬的問題,又係答同唔答都中伏的問題 ……

annie40 發表於 15-7-5 17:36
IS並不完美,LS亦如是,無論孩子在那個教育體制,家長在自我陶醉時,(初小前的家長通病),容易把自己的滿心歡喜的分享,刺痛了人家,引起反射情緒,三思便天下太平了。

EK 也有一些仔女在 IS 初小的家長,自以為 IS 才是正道,我有時也覺得,他們說得過了頭。
反而我們這批,仔女都上晒中學甚至大學的家長,明白選擇學校實在太多因素。

annie40  路還是靠自己走出來。  發表於 15-7-11 18:13
annie40  教不好,在IS內走失的也不少呢!  發表於 15-7-11 18:13
annie40  正是,教得好是殊途同歸!  發表於 15-7-11 18:12

引用:Quote:annie40+發表於+15-7-5+17:36+IS並不

原帖由 Artie 於 15-07-10 發表
EK 也有一些仔女在 IS 初小的家長,自以為 IS 才是正道,我有時也覺得,他們說得過了頭。
反而我們這批, ...
有經驗,見得多,意見會平衡點。

任何學制都有優缺點!真係睇家長想孩子未來變成點,及家庭的價值觀。

Artie    發表於 15-7-12 11:51
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 紅紅 的帖子

大家是成年人,當然不會刻意說出令人難受的話。
然而在IS的小圈子內,家長群中總有坦白到誇張的對話,或是風涼話,如果LS家長路過而聽到,必然十分難受呢。

簡單句語是如果我個仔讀LS, 我同老公會死梗.........然後大讚6歳兒子的學業「成就」!

比較難忘的是一位「十分知書有禮」的媽媽,大聲分享是:我老公是醫生,佢話死都唔會比阿女去讀灣仔軒XX官立,條馬路好多廢氣,一定會有肺病啊!

再誇張的還有很多,覺得難忘是這媽媽平日是很有sense的人。

LS家長在LS體系內而沒有發錯力的,沒隨波逐流的,在EK內有很多,只是社會上總是記憂不記喜,把他們的正能量典範縮少至不存在似的。

Artie    發表於 15-7-12 11:52

作為仔女讀IS嘅家長, 聽得"外人"對IS學生比較多批評係:
(1) 懶散唔讀書
(2) 太Hea日日聽歌打機
(3) 亂攪男女關係
(4) 吸毒
(5) 冇家教
(6) 唔尊重長輩

如果唔係直接拮我, 我都會一笑置之, 否則"溫馨提示"一句"Local 無嗎, 返去問下你老母".

重有一句非IS家長好喜歡講, "人叻, 去邊樹讀都叻, 使乜咁貴讀IS" , 又好似幾有亞媽係女人道理.

其實吹水閒談冇所謂, 使乜介意人地講乜.

引用:回覆+紅紅+的帖子 大家是成年人,當然不會

原帖由 annie40 於 15-07-10 發表
回覆 紅紅 的帖子

大家是成年人,當然不會刻意說出令人難受的話。
總括:是人的修養吧。

引用:作為仔女讀IS嘅家長,+聽得"外人"對IS學生比

原帖由 himching 於 15-07-10 發表
作為仔女讀IS嘅家長, 聽得"外人"對IS學生比較多批評係:
(1) 懶散唔讀書
(2) 太Hea日日聽歌打機
我反而最介意是說「冇discipline」

回覆:964000 的帖子

我聽得最多是除了英文講到外, 其他咩都唔識。學鬼仔, 第日冇左個仔。

其實有時我都冇咁好氣解釋,自己会過滤人地既comment! 我女細個時親戚朋友問佢最近怎樣,她説要做功課,佢地即時好驚訝,乜你都要做功課,阿女個時仲細好唔開心,㸃解佢咁努力,個個以為IS 只係玩。但d人咁睇佢!我要解釋一大輪!

引用:Quote:annie40+發表於+15-7-5+17:36+IS並不

原帖由 Artie 於 15-07-10 發表
反而我們這批, ...
亦有一班家長,認為自己孩子長大了,經歷多了,就看不起小朋友在初小階段的IS家長!認為他們都是自以為是無知的一群!知道呢點,令我覺得比LS家長侮辱更可悲!

annie40  唉....................  發表於 15-7-12 08:06

有心人見來人問投資,衷心分享是講歷史,講人性,講政局時勢,講世途艱險。可惜來人只想知道冧把而已。無言.......

自己孩子愈成長,愈體會昨天的我多無知,在此跟各位已上岸的前輩們道歉!

孩子們每天由七八時到下午三四時在上課,人人以為學校好,老師好,仔女就好。但父母一句半句說話,一個兩個行為,可能將老師教的都抺掉。
個個以為話題討論的,是外人對國際學校學生的看法,我卻認為,重點是人與人之間的尊重。

菩提本無樹
明鏡亦非台
本來無一物
何處惹塵埃

小朋友之間的事,沒有大人想像的那麼複雜,那位朋友真正多慮了

紅紅 發表於 15-7-10 00:05
我都算好,女兒是混血兒,好多人都覺得IS路是正常,但真係有好多人問我幾多錢學費,非常尷尬的問題,又係答 ...

Alright, to be fair maybe you need to ask them what he/she makes in a year.

引用:回覆+964000+的帖子 不要這麼悲觀啦!+個人

原帖由 Theresa2015 於 15-07-14 發表
回覆 964000 的帖子

不要這麼悲觀啦! 個人覺得看學校. 像我自己待著的國際學校我們完全中英並重. 英文教過 ...
你邊間學校?好好呀,可以pm我嗎

‹ 上一主題|下一主題