用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 黃埔宣道 vs 太子協和 vs 嘉諾撒(新蒲崗)
樓主: Kit_Cheung
go

黃埔宣道 vs 太子協和 vs 嘉諾撒(新蒲崗) [複製鏈接]

ngwong2 發表於 15-7-3 15:14
協和2013-2014年中一派位如何呀?
http://www.heepwoh.edu.hk/P2S/index.html#

升讀一線中學比例: 65/152=42.76%

所以如以升讀一線中學比例嚟睇, 係:
嘉諾撒(新蒲崗) > 太子協和 > 黃埔宣道
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:黃埔宣道 vs 太子協和 vs 嘉諾撒(新蒲崗)

過住只係記錄參考, 亦唔代表我地既小朋友一定跟到, 又或者唔可以更好。
主要小朋友受教, 家長認同已選定的學校教學理念。協助及配合學校教學方式。
六年後。。變成點都冇人知了!

回覆:hkpapa852 的帖子

嘉諾撒(新蒲崗)升一線英中並没有5成,而其1314年校務報告公布有5成4升英中(當中包括升德愛21人,聖母4人),全級185人;請不要忘記2010年的實施新教學語言政策,當時英中如其收生未達八成五Band1學生的話,不可以用英文為主要教學語言,要開中文班;而德愛及聖母書院就是當中要落車的“英中“,所以這2校並不算一線“英中“,只可以話是二線頭中學吧!扣除德愛和聖母共25人,其實升一線英中不足二成八!

其實呢d數據真係咁重要同埋真係可以用黎做準則嗎?每間學校每年既b1升中佰份比都可以好唔同,6年後既今日唔知會變成點,想當年我既年代應為係出名叻既小學,今時今日已比人評為渣校...寶校..如果你既小朋友係有實力,係叻既,想信就算去邊間學校都可以係b1生!何必比呢d每年都變既數字去牽引住自己呢?

引用:嘉諾撒(新蒲崗)升一線英中並没有5成,而其1

原帖由 estherlai 於 15-07-03 發表
嘉諾撒(新蒲崗)升一線英中並没有5成,而其1314年校務報告公布有5成4升英中(當中包括升德愛21人,聖母4人), ...
德愛從來沒有落車,一直是全英文班的英中。當時要落車開中文班的是聖母,我估你是混淆了德雅,深水埗德雅是另一間要開中文班的英中

回覆:WinnieCatCat 的帖子

謝謝更正,我將德愛與德雅混淆了,德愛是全英班的;扣除升聖母4人,即是嘉諾撒14年升英中為72人,其周年報告指全級185人,升英中比率為72/185,即三成八吧!

回覆:phinarto 的帖子

朋友囡囡是轉校讀黃宣小三,她説學校競爭非常大,她女儿考試三科九字,一科86.排到60名左右,供大家参考

這成績這名次再加派位比例…我覺得好大壓力

嘉諾撒

引用:朋友囡囡是轉校讀黃宣小三,她説學校競爭非

原帖由 瑩希媽媽 於 15-07-04 發表
朋友囡囡是轉校讀黃宣小三,她説學校競爭非常大,她女儿考試三科九字,一科86.排到60名左右,供大家参考

...
我想而家一般唔太差口啤既小學都差不多吧!我兩位朋友在將軍澳及元郎今年小二,但他們說八十幾分都只是一般,九十幾分只是正常,佢地仔女都係拿呢d分數,都係全級排名中上,一定唔係五十名之內,但他們讀的只是一般區內二線小學!

回覆:Mamalababy 的帖子

吾多覺系咁,朋友仔仔讀陳瑞祺,又是小三,同黃宣一樣一級150人左右,平均分85,都考20几名,當然要睇返學校試卷深淺程度呢D只系俾大家參考下

回覆:瑩希媽媽 的帖子

我初時都唔係幾信,因係我心目中小朋友考到八十幾份我都願收貨,好滿意,點知同佢地傾開計就話而家唔同哂,拿八十幾分而家係叫正常,一般都要,唔係就會名次跌到好後而元郎個朋友重話唔知點解佢仔d英文教得咁深,仲要一日有成十樣八樣功課,分分鐘仲多過九龍谷既小學,所以我諗而家間間小學都唔想同人地差得咁遠距離,都開始小一就谷小朋友了~

estherlai 發表於 15-7-3 22:52
嘉諾撒(新蒲崗)升一線英中並没有5成,而其1314年校務報告公布有5成4升英中(當中包括升德愛21人,聖母4人), ...
自己去睇下:
http://www.cps.edu.hk/web_2013/schinfo/p6_allocation/secondaryschool_placesallocation13_14.htm

升讀英中共100人,扣咗4個入聖母,比例仲有幾多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

九龍塘有d名氣既kg 家長都有扣APSW

34 , 35 , 41網的大熱,次熱小學不嬲都多人扣…

estherlai 發表於 15-7-4 07:21
謝謝更正,我將德愛與德雅混淆了,德愛是全英班的;扣除升聖母4人,即是嘉諾撒14年升英中為72人,其周年報 ...
嘩,你只計升同網英中的72個,其餘考左入去協恩,上智,聖言,伊利沙伯,聖家,皇仁,銀,沙官果堆你全部唔計,但你計入英中百分比人數又用全級的185人計,好似有點誤導喎!

謝謝提供資料,不過從以上LINK只看到升英中比例的分佈及派往英中的名稱,並看不到派往該校的實際人數,所以看不到"升讀英中共100人"喎,敬請指教怎樣計算出來;另外,這幅圓形統計圖的百分率與其校網的1314年周年報告的公佈數字不太相符,例如:1314年周年報告指升德愛:21人,而圓形統計圖顯示為23%;如果升英中的總數為100人,為何百分率與實際人數有出入呢?真是令人費解!再者,圓形統計圖顯示中的宣道會鄭榮之及郭得勝亦於2010年落車的英中之一,不是全英文班的英中;由於校網沒有全面公佈升中派位的數字(派往的中學及人數),以至各人對統計有不同的解讀,希望大家理性討論,以得出真相.

estherlai 發表於 15-7-6 09:27
謝謝提供資料,不過從以上LINK只看到升英中比例的分佈及派往英中的名稱,並看不到派往該校的實際人數,所以看 ...

以常理計算, 一間學校可計出1%人數入數, 即最少一人, 所以最少有100人

再參考校務報告, 派去聖母有4人, 個表顯示派去聖母4%, 所以1%=1人

加上校務報告有講54%去英中, 185人既54%, 未就係大約100人囉

hkpapa852 發表於 15-7-6 09:39
以常理計算, 一間學校可計出1%人數入數, 即最少一人, 所以最少有100人

再參考校務報告, 派去聖母有4人,  ...
謝謝指教,根據其1314周年報告,其本區升英中共76人,如根據圓形統計,1%當1人的話,升外區英中為17%,即當17人,那麼升英中總共:76+17=93人(包括其中7%已落車的3間英中),有錯請指正.

estherlai 發表於 15-7-6 10:25
謝謝指教,根據其1314周年報告,其本區升英中共76人,如根據圓形統計,1%當1人的話,升外區英中為17%,即當17人, ...
除聖母以外, 仲有邊兩間?

就算真係扣咗7個, 93/185=~50%
‹ 上一主題|下一主題