用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 急問:陳瑞琪 vs. 保良局錦泰
go

急問:陳瑞琪 vs. 保良局錦泰 [複製鏈接]

點揀好,陳瑞琪中學網靚D,錦泰有聯繫保一張永慶,但如果成績唔夠top入唔到張永慶,黃大仙中學網又無乜其他band 1 中學,有無人比到意見我呀?錦泰幾多人入到保一呢?

Tintin926  係"祺"  發表於 15-6-29 19:06
   6    0    0    0

carey1021 發表於 15-6-29 18:47
點揀好,陳瑞琪中學網靚D,錦泰有聯繫保一張永慶,但如果成績唔夠top入唔到張永慶,黃大仙中學網又無乜其他 ...
如果你係住黃大仙, 無乜理由唔知有咩一線中學?!
不過我會揀CSK, 係九龍城中學網升讀一/二線中學都較有保障
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我唔係住黃大仙區的,叩門入的

CSK

睇來唔止41網天下無敌,依架34.35網都係。弱區強校,強區弱校自己分析。

回覆:978212 的帖子

咁何壽南去左34,又有保一聯繫,又九龍城中学校網

回覆 978212 的帖子

可唔可以講多少少?即係邊間好,如果小朋友不是最top, 如果以2校嘅band 1 生黎計,邊間升中好D?

我今日要覆錦泰喇,幫幫手各位師兄師姐

錦泰

回覆:急問:陳瑞琪 vs. 保良局錦泰

除考慮將來升中校網,我覺得你都要睇睇呢2間學校既課程,辦學理念,宗教背景等等,畢竟小朋友要喺學校度過6年光景

你有得揀,當然CSK

carey1021 發表於 15-6-30 07:53

我今日要覆錦泰喇,幫幫手各位師兄師姐
如果你兩間都係叩番嚟, 咁點解最初想叩佢地先?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

有私校在手,無參加派位,因為有細佬跟尾唔想再玩多次,當初都係抱住一試心態,希望叩入一D區內一線男女校,我喜歡陳的校長,校舎幾靚,升中網靚,而錦泰就有保一聯繫,升中成績亦理想,2間同屋企距離差不多,其實對2校都唔係太熟

回覆 cherrieshum 的帖子

點解揀錦泰?你有小朋友讀緊嗎?

carey1021 發表於 15-6-30 10:13

有私校在手,無參加派位,因為有細佬跟尾唔想再玩多次,當初都係抱住一試心態,希 ...
我既意見早前已經俾咗, 你可以再睇下呢度:

黃大仙區係6.1人爭一個英中名(實則應為3.03人爭一個), 九龍城區係3.9人爭一個英中名人(實則為1.3人爭一個)

CSK有晒升中派位數據, 唔駛估估下, 錦泰升中好唔好? 學校從來唔公佈升中詳情, 好難辨斷.

錦泰聯繫保一喎! 係, 得26個聯繫位三門小學分. 何壽南搬咗過九龍城網後, 估計得番~16個位俾錦泰同陳南昌夫人既學生爭.

但坊間話錦泰每年上保一數目二十幾人甚至更多,一定多過果D聯繫位,咁講,其餘都係派位派入,錦泰響黃大仙一定屬成績好的學校,而陳的成績響九龍城可能只係一般,何壽南會搬去34,升中派位勁校個weighting係咪高D?咁強校弱區黎講,band 1 生又是否有較大機會派入band 1 學校呢?

carey1021 發表於 15-6-30 10:47

但坊間話錦泰每年上保一數目二十幾人甚至更多,一定多過果D聯繫位,咁講,其餘都係 ...
兩間軒小聯繫QC都只有16/17個位, 每年各有近30人入QC啦.

其實透過聯繫位入聯繫中學一血只係少數, 更多係透過自行/抽獎入, 只係不少人唔了解而誇大咗聯繫位既威力

如果CSK叫弱校, 咁九龍城區除咗LS, MCS, 培正, 民生, DBS, 聖家, 應該無乜邊幾間小學可以叫強校了

carey1021 發表於 15-6-30 10:47

但坊間話錦泰每年上保一數目二十幾人甚至更多,一定多過果D聯繫位,咁講,其餘都係 ...
強校? 弱校? 邊個有資格話邊間叻D? 話CSK係強區弱校, 更加係愚人節既笑話

唔理強區弱區, 只要係B1生, 係邊區升中都有優先, 只係有以下分別:

弱區: 3個B1學生爭一個英中位 (叩除自行成功和考入直資既學生後, 估計至少都有2.X人爭一位)
強區: 1.3個B1學生爭一個英中位 (叩除自行成功和考入直資既學生後, 估計至少都有每人可得一位)

B1學生必入一線中學同可能要要讀二線中學既分別

引用:Quote:carey1021+發表於+15-6-30+10:47+回

原帖由 hkpapa852 於 15-06-30 發表
強校? 弱校? 邊個有資格話邊間叻D? 話CSK係強區弱校, 更加係愚人節既笑話

唔理強區弱區, 只要係B1 ...
請問點先知自己係咪Band 1 生?

九龍城中學網咁大,入面其實有好多叻嘅小學,仲有D私校,kts, aps, 相比之下,陳算強嗎?我也不肯定
‹ 上一主題|下一主題