用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家點睇:觀塘聖若瑟 vs 陳瑞祺喇沙?
樓主: wheels
go

大家點睇:觀塘聖若瑟 vs 陳瑞祺喇沙? [複製鏈接]

只看DSE 成績唔可以說小學好唔好的.
到了中學,SJC 百年老店,  SJACS 只過半百.
SJC 地區中環, SJACS KWUN TONG,
SJC OLD BOY 仔直上多, SJACS 收外來多, 因小學好多的學生考了其他學校.
其實SJACS 以前在觀塘區是BAND 1 英中, 只是他們跟了教署改為中文中學一改令成間中學失色了.  但他仍有的是學生們都比較純品.  

小學 方面
以我個人眼見及分析, 我朋友有幸入了灣仔ST JOE, 我仔仔SJACPS, 見到的分別
ST JOE 有幼稚園, 有小朋友直上, SJACPS 無幼稚園, 大家要面試
ST JOE 津貼, SJACPS 私校
ST JOE 世襲多 (多數OLD BOY 仔), SJACPS 不同階層
ST JOE 一早已經訓練D 仔, 佢地比較小心好多補習及TRAINING,  個個都能文能武, 弱D 都上唔返中學.  SJACPS 學生家長有D 谷, 有D HAPPY LIFE, 有D 預備往外國, 仔仔開心ok 啦. 學校注重德育, 再成績.  我仔到依家仍然講小一班主任的教 導, 品行及成績, 老師希望大家要品行行先.  到現在阿仔仍然銘記於心.  呢D 真係學術上教唔到的.

其實2間學校各有不同.   入到其中一間我都感到是大家的福氣.

ianmami 發表於 15-7-3 09:23
SJC 地區中環, SJACS KWUN ...
ST JOE 有幼稚園, 有小朋友直上

呢句就唔啱. 你都知灣仔St Joe係津校, 有幼稚園都唔代表可以升上, 都係要抽
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-7-3 09:29

ST JOE 有幼稚園, 有小朋友直上

呢句就唔啱. 你都知灣仔St Joe係津校, 有幼稚園都唔代表可以升上, 都係要 ...

我諗ian的意思係好多入左聖幼的同學都係(手查)住20/25分,近乎係
必入小學,才有「小朋友直上」之說而已。

話時話,依家報KG會唔會要你填埋父母邊間小學畢業,或者兄姊讀緊邊間小學
的呢?!

ianmami  奧脫福  發表於 15-7-3 10:26
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 15-7-3 09:54
我諗ian的意思係好多入左聖幼的同學都係(手查)住20/25分,近乎係
必入小學,才有「小朋友直上 ...
其實部份九龍塘名幼既申請表一向係要填呢D資料
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-7-3 09:58

其實部份九龍塘名幼既申請表一向係要填呢D資料

露左「咸」添:我無報過名幼。。。  

奥脫福 發表於 15-7-3 10:04
你至少有報過一間: 德雅, 佢仲俾你reject埋添

都話係"部份", 唔係全部. 我當年報過6間既九龍塘幼稚園, 記得有2間要填

奥脫福  哈哈,世事再一次給你看透!   發表於 15-7-3 10:20

奥脫福 發表於 15-7-3 10:04

回覆:hkpapa852 的帖子

Really?我完全無印象考幼稚園要填父母學校資料喎!

manmanchubb  有好幾間都要,九龍塘的,  發表於 15-7-3 13:32
hkpapa852  我印象中都只係兩間要  發表於 15-7-3 11:02

ianmami 發表於 15-7-3 09:23
SJC 地區中環, SJACS KWUN ...
能文能武。chum啲都想講,林海峰陳奕迅方力申許霆亨趙增熹陳百祥都係港島SJ.

Nbranson 發表於 15-7-3 11:03
能文能武。chum啲都想講,林海峰陳奕迅方力申許霆亨趙增熹陳百祥都係港島SJ. ...
要講名人校友, 呢D都唔算出色, 睇下呢度啦:
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%81%96%E8%8B%A5%E7%91%9F%E6%9B%B8%E9%99%A2

高錕, 梁智鴻, 李國寶, 李家誠(李兆基個仔), 黃興桂, 山度士, 呢D唔同界別既名人, 應該無乜人唔識

點解咁多人喜用 直私英小 比 官津中小(除左SJPS)
計英文程度....如果 英小 都無優勢....真係呵呵呵

講英文,直私英小係英文公開試都不見得勁左 (睇下D轉左直幾年d校就知)...學校師資及系統最緊要.灣仔SJ 係香港小數認可官津全英英小...華仁同聖保羅男女小學都唔係全英小

ianmami  SJ 的數是中文的, 不是英文的.  而SJACPS 是英數.  發表於 15-7-3 15:18

引用:Quote:Nbranson+發表於+15-7-3+11:03+能文

原帖由 hkpapa852 於 15-07-03 發表
要講名人校友, 呢D都唔算出色, 睇下呢度啦:
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%81%96%E8%8B%A5%E7%91%9F%E ...
朋友讀St Joe本來山度士係師兄,畢業時山度士係佢師弟,不過山度士真係好好波!

回覆 Nbranson 的帖子

灣仔SJ 數學係英文數,小一一半中一半英以後全英。香港島冇乜邊間津小係英文數

回覆:Nbranson 的帖子

唔使講香港島,跟本全港津貼英文小學係佔好少數。我個人反而屬意中小

manmanchubb  有好幾間都要,九龍塘的,  發表於 3 小時前

hkpapa852  我印象中都只係兩間要  發表於 5 小時前

唔,咁我開始明白d名幼收生標準喇。。。等我拿拿聲「啤」多個女出黎,
睇下有無名幼同我招手先!  

奥脫福 發表於 15-7-3 16:40
唔,咁我開始明白d名幼收生標準喇。。。等我拿拿聲「啤」多個女出黎,
睇下有無名幼同我招手先 ...
點解要女唔要仔呢?

奥脫福 發表於 15-7-3 16:40
睇下有無名幼同我招手先 ...
為咗有女名幼而要辛苦多幾十年..... 唔值喎

回覆:奥脫福 的帖子

我間母校一早摺咗,咪一樣考到

引用:回覆+Nbranson+的帖子 灣仔SJ+數學係英文

原帖由 Nbranson 於 15-07-03 發表
回覆 Nbranson 的帖子

灣仔SJ 數學係英文數,小一一半中一半英以後全英。香港島冇乜邊間津小係英文數 ...
我想知多些觀塘聖約瑟,點解講咗去灣仔?

‹ 上一主題|下一主題