用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局錦泰小學 想了解多些?
go

想了解多些? [複製鏈接]

學校功課多嗎?活動也見十分多,小朋友會否難兼顧?
請問有冇錦泰校車資料?
家長有咩心水中學?
   0    0    0    0

回覆:想了解多些?

功課小一大約每天6-10樣不等,改正都算一樣功課,如果專心做,一小時至一個半小時都可完成嘅,視乎多唔多抄寫,通常中文抄寫較多。喺好多課外活動可自由參加,都會係放學後時段或星期六進行,但學校無強迫人參加,只係鼓勵參加

回覆 ak1020 的帖子

請問錦泰英文程度係點,係咪全英語上英文?學校一年幾多次測驗考試?一班大概多少人?知道錦泰好谷,小朋友番學開心嗎,老師好嗎?知唔知升中派位大概人數,有人講二十幾人上保一,亦有人講top 1/3 上保一,可唔可以講多D錦泰嘅嘢我知呀,萬分感激

引用:回覆+ak1020+的帖子 請問錦泰英文程度係點

原帖由 carey1021 於 15-06-30 發表
回覆 ak1020 的帖子

請問錦泰英文程度係點,係咪全英語上英文?學校一年幾多次測驗考試?一班大概多少人? ...
我盡我能力答啦,因有啲我都唔太肯定,要勞煩其他jm幫幫手。

以小一來說(其他班級唔清楚),我覺得英文唔深,可說適合小一應有程度,當然如與出面私校比較,呢啲課程可能人地已預你幼稚園已學呢。另外不是全英語教授,因老師畢竟要顧及不同學生需要,但其他年級我就不肯定。

一年4次考試,每星期都有中、英默書

每班大約30人

又以小一來說,講真我又唔覺谷。朋友於同區另一小學讀,我覺得大家差不多。

老師有啲好好愛心架,但有啲就惡啲咁啦。

升中我都想知,聽聞每年都有2x個入保一,又有好多個入保何協和等,實際有幾多我就唔清楚。

另外,呢間學校所有年級都不會普教中,只會廣教中,另加普通話課,因校長講過普通話好並不代表中文會好,兩者並無關係,另外普教中會令能力本身較弱嘅學生帶來災難後果,所以全校都不會普教中,有普通話課已很足夠.....呢點我好buy個校長,覺得佢真係有思考過,並不是人做佢又做

想問小一四次考試會不會讀題目?還是小朋友要自己看?

引用:想問小一四次考試會不會讀題目?還是小朋友

原帖由 ivylwyip 於 15-06-30 發表
想問小一四次考試會不會讀題目?還是小朋友要自己看?
印象中小一上學期有讀卷,但讀到幾深入就不清楚,只記得下學期都有讀,但只讀大題目(即係甲是填充,乙是閲讀理解等等)

請問知唔知需要1,1,1才可扣門嗎?

回覆 Mymelody33 的帖子

不需要,我叩門都無111照叩門,成功叩入了!

回覆 roychg001 的帖子

Thx

引用:回覆+Mymelody33+的帖子 不需要,我叩門都

原帖由 roychg001 於 15-07-30 發表
回覆 Mymelody33 的帖子

不需要,我叩門都無111照叩門,成功叩入了!
請問來自那幼稚園呢?

回覆:roychg001 的帖子

可否分享叩門考什麼?

Linuslouis 發表於 15-9-24 08:40
可否分享叩門考什麼?
Push~我都想知呢~
‹ 上一主題|下一主題