用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你地小朋友的課本有無教曬全部內容?
樓主: kin818kin
go

你地小朋友的課本有無教曬全部內容? [複製鏈接]

PY-Sing 發表於 15-6-25 10:17
老實講學校要教話咁容易.

臨考試前, 試過一星期教2課半中文.
教哂如又要考埋咪自討苦吃

回覆:你地小朋友的課本有無教曬全部內容?

under_the_tree 發表於 15-6-25 22:15
冇辦法,唯有找補習,然後自己再跟
但小朋友往往都唔聽父母教呢﹗

ch-cheung 發表於 15-6-26 08:37
中文有些係略教,果d 我會叫阿囡得閒抄下書,唔會浪費
咁你阿女好乖,肯聽話抄下書。

MrBeast 發表於 15-6-26 08:35
教哂如又要考埋咪自討苦吃
其實教曬又未=要考曬,考可以重點選幾課。教曬的意義是比小朋友接觸多些詞語及句子,其實當故事咁睇下讀下都好呀﹗

我女小三, 三年來上下學期英文書最後一課都唔會教, 我都覺得好浪費.  今年下學期數學亦有一個 TOPIC 唔教.

引用:你地小朋友的課本有無教曬全部內容?我小朋

原帖由 kin818kin 於 15-06-25 發表
你地小朋友的課本有無教曬全部內容?

我小朋友學校特別是中文書,只教一半。而考完試又唔教,只係回校玩, ...
呀女學校考試前已教曬。

chanwendy 發表於 15-6-26 10:20
我女小三, 三年來上下學期英文書最後一課都唔會教, 我都覺得好浪費.  今年下學期數學亦有一個 TOPIC 唔教. ...
我就好奇怪,英文同數學 skip 左唔教,咁去到四年班點接上去呢?中文都只係講緊識少幾個詞語,但英文同數學真係有連貫性架﹗你女新學期適應時會唔會辛苦?

rainrain613 發表於 15-6-26 10:51
呀女學校考試前已教曬。
咁有效率呀﹗

咁會唔會好趕?小朋友明唔明白?

其實我唔明樓主嘅意思,中文教哂只係為咗學多幾個詞語?小朋友完全唔睇課外書?阿女每年三考,最後一次考試係四課書,未教嘅佢當課外書睇哂,但我唔會叫佢抄生字之類。

momama 發表於 15-6-26 12:15
其實我唔明樓主嘅意思,中文教哂只係為咗學多幾個詞語?小朋友完全唔睇課外書?阿女每年三考,最後一次考試 ...
其實如果小朋友肯合作乖乖地睇書當然無問題啦﹗但有時係小朋友做完功課已經唔會再攞出來睇,咁就會浪費未教的課文。而同學除左默書考試又好少會主動學寫,但基本希望佢可以睇多幾眼,有印象,到閱讀理解時就知道當中意思。

kin818kin 發表於 15-6-26 09:55
其實教曬又未=要考曬,考可以重點選幾課。教曬的意義是比小朋友接觸多些詞語及句子,其實當故事咁睇下讀下 ...
雖然卷未必出,但範圍cover 到都係要溫,仲有功課抄寫、默書。如果話當故事咁睇,做乜唔去借本佢自己中意嘅書

我認為學校為咗唔好浪費本書而快快教完,係浪費咗小朋友嘅時間。歸根究底,點解要出咁多本書?

細女小一,數學冇教時鐘,問咗其他家長、話會喺小二嘅時鐘課程一次過去學。大女小一唔係讀呢間學校,當時佢學得非常辛苦,究竟係佢能力問題、定係時鐘應該小二先學?一年後睇吓細女嘅情況再報告

momama 發表於 15-6-26 13:38
我認為學校為咗唔好浪費本書而快快教完,係浪費咗小朋友嘅時間。歸根究底,點解要出咁多本書?

...
係wor, 不如d書商印了兩三課,收平d仲實際,書包又輕d

引用:Quote:momama+發表於+15-6-26+13:38+我認為

原帖由 MrBeast 於 15-06-26 發表
係wor, 不如d書商印了兩三課,收平d仲實際,書包又輕d
之前有人解釋過,唔太記得,唔知係咪官商乜乜

kin818kin 發表於 15-6-26 12:06
我就好奇怪,英文同數學 skip 左唔教,咁去到四年班點接上去呢?中文都只係講緊識少幾個詞語,但英文同數學 ...
英文書教少一課只係識少啲生字啫, grammar 冇咩影響喎, 所以涵接到呀.  數學今年係第一次 skip topic, 考完試都唔覺有教返, 不過嗰個topic 好似叫咩幹葉圖, 一個細 topic, 我估老師覺得唔重要啩.

chanwendy 發表於 15-6-26 16:39
英文書教少一課只係識少啲生字啫, grammar 冇咩影響喎, 所以涵接到呀.  數學今年係第一次 skip topic, 考完 ...
咁都還可以﹗差別不會太大﹗

引用:Quote:pooh仔+發表於+15-6-25+10:15+我哋中

原帖由 kin818kin 於 15-06-25 發表
你學校幾好,教到9成。是準貼學校?
是呀. 津貼.

但寧願貴精不貴多.

回覆:chanwendy 的帖子

幹葉圖喺增潤課程(非主要課程). 大多數唔教. 我女都冇教.

‹ 上一主題|下一主題