用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家會申請書簿,上網和車船津貼嗎?
go

大家會申請書簿,上網和車船津貼嗎? [複製鏈接]

係咪淨係交上糧單/稅單就得?

4    0    0    0

回覆:大家會申請書簿,上網和車船津貼嗎?

入息限制多少?

引用:唉,8月份又要俾2個仔女的書簿費,$6000幾

原帖由 anniechan616 於 15-06-24 發表
唉,8月份又要俾2個仔女的書簿費,$6000幾!! 最開心一定係書商....
去卓憶朗翹補英文詞彙每月已經用唔少 ...
好奇一問,呢間教得好好or好貴?點解你要特別出全名?

Yanamami  佢係好幾个帖已有意無意“推介”呢间補习社~~  發表於 15-6-24 13:48

引用:入息限制多少? +

原帖由 cherrieshum 於 15-06-24 發表
入息限制多少?
好似每個月少於$39000有全額,低過$69000有半額,多過$69000無資助

katf123  係每年計的平均數  發表於 15-6-25 13:30
Yanamami  每年定毎月呀?hk地唔係好多人月^39000喎~  發表於 15-6-24 15:37

mypineapple 發表於 15-6-24 15:21
好似每個月少於$39000有全額,低過$69000有半額,多過$69000無資助
吓, 月入$69000都有半額? 點申請? 點解學校無派表?

Yanamami  係真唔係呀?  發表於 15-6-24 15:36

每月$39000

引用:Quote:mypineapple+發表於+15-6-24+15:21+

原帖由 little_yolky 於 15-06-24 發表
吓, 月入$69000都有半額? 點申請? 點解學校無派表?
啱啱睇完政府網頁,我覺得唔係啊!

上面講既金額,睇完政府網頁,似乎係咁計出嚟,“用家庭全年的總收入,除(家庭成員數目+1)”,係咪咁?,我都想知

$69000都有半額?!我要申請,但怎樣申請呢?

我上年申請過....批咗, 今年亦會再申請, 應該都批, 大約講解吓比各JM知, 因為真係幾複雜!

首先學生資助辦事處會用一個叫「調整後家庭收入」嚟審查, 咁呢個收入係咩呢?
就係將家庭年薪總和, 再除家庭成員人數+1, 得出來個數就係「調整後家庭收入」! 若「調整後家庭收入」少於$36109就屬全免, 介乎$36109-$69818就半免, 高於$69818就唔批架啦!

舉個例: 一家四口, 爸爸媽媽都有返工, 月薪各$15000, 冇雙糧! 咁一個月呢個家庭收入就係$30000啦, 咁一年就$360,000啦喎, <--呢個就係家庭年薪總和啦! 咁佢地一家四口嘛, 咁家庭總人數+1囉=5囉, 所以條數個計法就係:
360,000/5=$72000<--呢個就係「調整後家庭收入」, 因為高於$69818, 所以就唔批!

因此....最簡單計法, 將$69818X(家庭總人數+1), 用得出來個數比拼番兩公婆報稅嗰個總薪金, 多過就半免都冇架啦, 唔洗諗!
又舉個例, 以一家四口計, 就係將$69818X5=$349,090, 兩公婆年薪總和過$349,090就半免都冇!

希望幫到大家啦, 我上年都用咗唔少心機去研究!

補link大家上去慢慢望
http://www.wfsfaa.gov.hk/sfo/tc/schemes/fts.htm

同埋「調整後家庭收入」會年年唔同架, 我舉例嗰D係以15-16年嚟計!

引用:$69000都有半額?!我要申請,但怎樣申請呢

原帖由 cherrieshum 於 15-06-24 發表
$69000都有半額?!我要申請,但怎樣申請呢?
網頁有寫,呢個數唔係家庭每月平均收入,只係跟佢機制計,大家忘記佢,頭先我仲諗住可以幫補下!

sweethoho 發表於 15-6-24 16:09
上面講既金額,睇完政府網頁,似乎係咁計出嚟,“用家庭全年的總收入,除(家庭成員數目+1)”,係咪咁?,我 ...
你啱架, 係家庭全年總收入, 除總人數+1

引用:Quote:sweethoho+發表於+15-6-24+16:09+上

原帖由 yankaka 於 15-06-24 發表
你啱架, 係家庭全年總收入, 除總人數+1

引用:+本帖最後由+yankaka+於+15-6-24+16:20+編

原帖由 yankaka 於 15-06-24 發表

我上年申請過....批咗, 今年亦會再申請, 應該都批, 大約講解 ...
我都估冇咁隻蛤蜊隨街跳,之前好白痴,以為是兩公婆月薪不過$69000,搞錯了!
我冇份

cherrieshum 發表於 15-6-24 16:38
我都估冇咁隻蛤蜊隨街跳,之前好白痴,以為是兩公婆月薪不過$69000,搞錯了!
我冇份

...
邊係我哋白痴, 係樓主誤導啫

我都覺得奇怪, $69000連買居屋資格都無, 無理由咁好可以申請津貼。

咁真係好少人申請到喎

我唔係好明佢呢句:

* 2015/ 16 學年3人家庭和4人家庭可獲全額資助的「調整後家庭收入」上限分別為 43,712 元 和 40,215 元。就2人和3人單親家庭而言,有關家庭會分別視為3人和4人家庭,以決定可獲全額資助的「調整後家庭收入」上限及計算「調整後家庭收入」。

cherrieshum 發表於 15-6-24 16:38
我冇份

...
唔好意思,係我攪錯了

我識人取到埋補習費, 是取得到綜緩的才取到, 我估哩到好大部人是冇份.
‹ 上一主題|下一主題