用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不操TSA的學校
樓主: hosinai2012
go

不操TSA的學校 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+hosinai2012+於+15-06-24+發

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-06-24+發

原帖由 alanwong238 於 15-06-24 發表
做統計調查既人根本一早就係已經有立場,份問卷既問題就係為左支持自己而設計。

...
全中!我可以出一份Research Questionnaire去證明小朋友十分喜歡做功課,對默測考一尐壓力都冇。

引用:Quote:原帖由+alanwong238+於+15-06-24+發

原帖由 Soundervolt 於 15-06-24 發表
全中!我可以出一份Research Questionnaire去證明小朋友十分喜歡做功課,對默測考一尐壓力都冇。

...
Agree

其實身邊小朋友,真係冇聽過要好辛苦操 TSA , TSA 卷普遍比校內卷淺,是否做一份半份練習就叫操?

我小朋友果間津校...Pre-S1 和 TSA都唔會操卷 ~~~

醒目開學勳章

其實TSA好淺,我試過比阿仔做,佢話仲易過學校D測驗題目,我仔學校,小一無TSA,係今年小二先係當功課咁做

“約70%老師認為學生要操練才能應付TSA考核……”

唔信囉~~

引用:“約70%老師認為學生要操練才能應付TSA考核

原帖由 Yanamami 於 15-06-24 發表
“約70%老師認為學生要操練才能應付TSA考核……”

唔信囉~~
個questionnaire可能係問「老師認為學生要操練才能應付TSA考核」
答案只得以下選擇
A/ 100% 或以下
B/ 90% 或以下
C/ 80% 或以下
D/ 70% 或以下
如果係咁應該點答?

Yanamami    發表於 15-6-24 14:11

Soundervolt 發表於 15-6-24 14:09
個questionnaire可能係問「老師認為學生要操練才能應付TSA考核」
答案只得以下選擇
A/ 100% 或以下
記得中文TSA有篇短文要作~~我个女作到喊哂口!真係好难㗎~~三十字作篇文~阿女話寫字條就差唔多……

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 15-6-24 11:12
上位中的地區學校lor......
我都見好多直資唔多理TSA

太古小學算是上位中嗎?即係會......
已之所欲,先施與人。

有tsa 好過無 ??!!!! 
小三小六中三學生都需要應付tsa 好d ??!!!!

特別是小六生涯個年, 好似只是為考考考試??!!!!

學校是否會操練有好多客觀因素,不可以一概而論 !

回覆:hosinai2012 的帖子

我仔今年二年級都未操過,不知三年級要不要。

小二做緊TSA 練習, 算吾算操? 見英文TSA 練習裡 comprehension 有D 限時5至15分鐘做完, 我又覺得吾容易.

如果TSA係整體學校嘅成績表, 學校無理由會吾操,

會吾會學術已經幾好嘅學校, 因為自己嘅課程已夠晒深, 根本吾需要再操TSA?

KikiDaddy  Make sense  發表於 15-6-25 08:45
Yanamami  相信係  發表於 15-6-24 20:07

我女讀直資, 冇中學的, 我地冇咩操 tsa, 中英文就當功課咁做, 一兩個星期先做一份, 數學我見都未見過. 但有同學仔從另一私校轉過嚟, 話佢原先間私校, 要小二升小三的暑假日日返學校操卷.

Yanamami    發表於 15-6-25 08:22

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+Hangsin+於+15-6-24+14:21+編

原帖由 Hangsin 於 15-06-24 發表
我唔知太古wor

我地是直資但冇中學, 唔多操TSA, 各科有一本當平時作業, 佢地考前都不知是做咩, 而家P3剛考左, 我仔說幾淺下.

Yanamami    發表於 15-6-25 10:18

hosinai2012 發表於 15-6-24 09:05
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20150622/53883062

看完好驚, 請問除了有中學的直資私小之 ...
學校派咗小三書單, 仲未見到有TSA練習, 好擔心, 忍唔住問下老師學校係唔係唔駛操TSA架? 點解無動靜既?

老師話, 放心啦, 我哋會操架, 有「一本」練習做下咁。

唓, 咁都叫操, 唔怪得D成績咁樣。

Yanamami  小心老師列你為怪獣家長  發表於 15-6-25 13:45

妳女p2 .下年p3 考?不是隔年先要考?

回覆:hosinai2012 的帖子

教協…唔怪得

HaYi 發表於 15-6-25 13:11
妳女p2 .下年p3 考?不是隔年先要考?
係呀, 下年P3要考啦, 一啲動靜都無, 我忍唔住自己買咗本中英數俾佢試做, 都真係好淺下

小三TSA好似年年考, 小六就一年TSA, 一年Pre-S1

引用:上位中的地區學校lor......我都見好多直資

原帖由 Charlotte_mom 於 15-06-24 發表
上位中的地區學校lor......
我都見好多直資唔多理TSA
是否net 12 二線小學?咁早操TSA,咁課程会否好谷好多功課呢?

‹ 上一主題|下一主題