用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖類斯Vs 九龍培道Vs 聖三一堂小學
go

聖類斯Vs 九龍培道Vs 聖三一堂小學 [複製鏈接]

大家會揀邊間,地方不是因可以搬屋

1    0    0    0

回覆:yatyat0701 的帖子

更正:地點不是問題因可以搬屋

回覆:yatyat0701 的帖子

請指教

醒目開學勳章 貢獻勳章

我會揀st louis
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

請問如果嶺小Vs聖三一堂,會選邊間?

回覆 yatyat0701 的帖子

st.louis

yatyat0701 發表於 15-6-24 00:57
大家會揀邊間,地方不是因可以搬屋
培道或者聖三一堂, 男仔留係九龍城升中, 升到去間比St Louis出色既一二線學校機會大好多

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

中西區對九龍城對男生可能是。但從培道及聖三一往積看來又不是。

chansiub 發表於 15-6-25 10:24
中西區對九龍城對男生可能是。但從培道及聖三一往積看來又不是。
請問St Louis有幾多%B1生?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

我其實都好想有新數據。這個是我在ek找的。
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2816391&extra=page%3D2.

chansiub 發表於 15-6-25 10:53
回覆 hkpapa852 的帖子

我其實都好想有新數據。這個是我在ek找的。
呢個就係一個問題.

培道同聖三一, B1比例都係約1/3 (~33%), 先碼目標明確只要達Top 1/3, 就一定可以搏一間好過St Louis既一線中學.
即使差一點只係B2, 九龍城區同St Louis 成績(以近年高考表現計)相當既學校亦有不少選擇.

入咗St Louis, 有幾多人會乙1唔放番佢間中學而搏其它一線學校? 但如果係B1學生, 又有幾人個甘心入番佢間中學?

也可這樣分析。但我又很少見人有呢三個option 而唔揀St Louis.  又或者揀咗St Louis 會諗另外這兩個option.  在參考冷冰冰的數據時,信自己見學校時的感覺。我不反對看DSE成積或升中派位選校,但我信一定有其他原因而令人好快俾一個答案你。

chansiub 發表於 15-6-25 11:38
也可這樣分析。但我又很少見人有呢三個option 而唔揀St Louis.  又或者揀咗St Louis 會諗另外這兩個option. ...
以前無留意St Louis既高考成績, 我都會即答一定揀St Louis, 睇過之後, 都係算吧啦! 無謂期望一間成績下跌中既"名校"可以係短期內止跌回升

可能你會覺我想法錯或短視。但我兒子只是小一,在選校時我看DSE成積沒那麼重。不過有選擇時,是可以想遠及多一點。謝謝你的分析。

chansiub 發表於 15-6-25 11:51
可能你會覺我想法錯或短視。但我兒子只是小一,在選校時我看DSE成積沒那麼重。不過有選擇時,是可以想遠及 ...
不是錯與短視既問題.
DSE, 12年後, 好似好遠, 但唔通大家認為12年後唔需要面對DSE?
6年後先升中, 到時再算啦! 選錯校網, 升中可以好大鑊, 不過好在教育局會俾後著大家, 用住址網派位. 但都要早D諗定

中西區B1女仔, 100%入一線中學, 但男仔呢? 以今年升中資料嚟睇, 如果唔計聖類斯中學, 其實只得50%機會, 即係兩個B1生爭一個位, 機會一定係低過係九龍城區

預備是好,但往往香港的政策也輪不到你預備那麼多。

回覆:chansiub 的帖子

多謝解題,實在幫忙不少,如果聖類斯冇機會、會選培道或聖三一堂?

‹ 上一主題|下一主題