用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62網叩門結果
樓主: 小小車厘子
go

62網叩門結果   [複製鏈接]

回覆 myhorse 的帖子

主恩好!!

引用:梗係荃官啦,荃官校譽成積俱佳,加埋唔使日

醒目開學勳章 王國長老

myhorse 發表於 15-6-24 09:25
回覆 gracelam 的帖子

我都係咁諗,而且我目標係想入林護,揀主恩好似會比較好,而且荃官小除左頭20入官中 ...
荃官小並非如坊間所言全級頭 20 名會入官中, 只係因為有聯系位, 所以可以升上荃官中既人數比例比其他學校人數多.

自行時係睇成績, 去到大抽獎時除非一心一意要入荃官中, 唔係既話唔會自行、大抽獎甲乙一都填荃官中.

好似今年荃官中畀官小既聯系位只得 13 個, 相對兩間官小因聯系位入讀荃官中人數亦會比往年少.

記住, 自行係靠學生成績同實力, 各區 B1 學生都可以爭自行位, 去到大抽獎官小係先抽聯系位先, 之後先到甲部再到乙部, 呢度係全靠運氣, 唔好再畀坊間誤導全級頭 20 名入到荃官中.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

alanwong238 發表於 15-6-24 13:39
不要因為荃官中係B1A中學,就以為荃官小同海官小都係一線小學,其實呢兩間官小係升中成績只屬二線水平
  ...
兩間官小唔係因為聯系位關係, 升讀荃官中人數同其他學校可能相約.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:原帖由+Uncle5metal+於+15-06-24+發

原帖由 alanwong238 於 15-06-24 發表
不要因為荃官中係B1A中學,就以為荃官小同海官小都係一線小學,其實呢兩間官小係升中成績只屬二線水平

...
同意,其實坊間認為屬於二缐小學的天佑,升中成績都好好,比起所謂一缐的石鐘山,思源,還要好,一缐在於被她美麗校舍騙了

引用:Quote:原帖由+alanwong238+於+15-06-24+發

引用:Quote:原帖由+alanwong238+於+15-06-24+發

浸聯係咪今日已經公佈收生結果?未見網頁有嘅?

引用:浸聯係咪今日已經公佈收生結果?未見網頁有

原帖由 Funnyohoh 於 15-06-24 發表
浸聯係咪今日已經公佈收生結果?未見網頁有嘅?
明天

多謝各位意見,我決定揀主恩

引用:多謝各位意見,我決定揀主恩

原帖由 myhorse 於 15-06-24 發表
多謝各位意見,我決定揀主恩

引用:Quote:原帖由+小小車厘子+於+15-06-24+發表

原帖由 alanwong238 於 15-06-24 發表
你唔好以為佢貼出門口果批學校全部係英中,天佑連李城壁之類都貼出門口

...
但石鐘山及其它所謂一缐的學校升中也不見得出色到那裡去,荃灣區除㓎聯及馬基相對好些,其余呢D所謂一缐成績都同他差不多,不明為什麼說天佑是2線,可能是校舍舊吧。

其實睇何傳耀小學派位也很好,不知為什麼是二線,係咪又係校舍問題?

引用:其實睇何傳耀小學派位也很好,不知為什麼是

回覆 alanwong238 的帖子

你意思是兩間官小,思源,天佑,何小等等都屬二三缐?

回覆:62網叩門結果

其實所謂的一線二線,有時係個名,有d學生家長會落本谷仔女,令到佢地升好既英中,從而拉高學校升英中既比率

引用:回覆+alanwong238+的帖子 你意思是兩間官

引用:其實所謂的一線二線,有時係個名,有d學生

以我所理解,何為一、二、三....線,比升邊間中學更直接的就係睇大抽獎,乙一都未必入到的就稱之為一線,如此類推
以62為例,其本上就只有一線二線及寶校,三線都無咗,因為上年都仲有乙二荃天、乙三何小,但今年荃天都要乙一,何小要乙二,全個荃灣學生都平均化咗了,同時收窄了所謂一二線差距

subb    發表於 15-6-25 09:05
‹ 上一主題|下一主題