用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港同小學的教學情況?
樓主: Lion_papa
go

港同小學的教學情況? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

回覆:港同小學的教學情況?

結果,偶然有次俾我搵到答案了,在書院給小學的多謝函中見到,top ten student始終都係自己學生多。証明港小學生唔比外來生輸蝕呢

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

可唔可以講下你哋小朋友之前係讀邊間幼稚園架? 想知道港同會唔會偏愛邊間幼稚園的小朋友, 謝謝!

回覆:littlemybabe 的帖子

其實港同真係睇面試表現,睇港同學生你可以捉到會揀邊類型小朋友。

回覆:港同小學的教學情況?

想請教下港同用家家長,咩性格和學習態度嘅小朋友較為適合做港同生呢?

醒目開學勳章 王國長老

引用:想請教下港同用家家長,咩性格和學習態度嘅

原帖由 tekkulas 於 15-06-18 發表
想請教下港同用家家長,咩性格和學習態度嘅小朋友較為適合做港同生呢?

...
主動肯試、愛閱讀、語言能力強、有冒險精神唔怕錯。曾經同個「星中之星」家長(類似模範生)傾計,佢話佢個仔返屋企唔駛點溫,我又有一次同個老師提起呢個小朋友,老師話佢呀,應該係喇,佢上堂好留心聽,唔識自己會問,返屋企唔駛點溫都得啦!呢d咪真正港同模範lor

引用:Quote:原帖由+tekkulas+於+15-06-18+發表想

原帖由 Charlotte_mom 於 15-06-18 發表
主動肯試、愛閱讀、語言能力強、有冒險精神唔怕錯。曾經同個「星中之星」家長(類似模範生)傾計,佢話佢個 ...
主動肯試和冒險精神吾怕錯呀女是相反呀

想問下, 港同面試會大約考D乜架? 黎緊希望俾個囝試報, 聽完簡介會會唔會咩HINTS架?

lovestarry001 發表於 15-6-19 10:26
想問下, 港同面試會大約考D乜架? 黎緊希望俾個囝試報, 聽完簡介會會唔會咩HINTS架?

...
簡介會校長會講三次面試大約會考咩, 同應該著咩野服飾.

醒目開學勳章 王國長老

引用:想問下,+港同面試會大約考D乜架?+黎緊希望

原帖由 lovestarry001 於 15-06-19 發表

...
去港同討論區搵搵舊文吧,近年形式都差唔多

回覆 Charlotte_mom 的帖子

謝謝~

引用:Quote:原帖由+tekkulas+於+15-06-18+發表想

原帖由 Charlotte_mom 於 15-06-18 發表
主動肯試、愛閱讀、語言能力強、有冒險精神唔怕錯。曾經同個「星中之星」家長(類似模範生)傾計,佢話佢個 ...
加多一樣係反思能力。學校從小一開始,無論學習上/ 行為上都會經常鼓勵學生要反思,有咩可以做好d?㸃樣計劃改善?而唔係要佢地跟答案改。久而久之,小朋友都有幾強嘅思考能力。

我2個小朋友都讀港同,講真每日好快做完功課就睇自己鍾意嘅書,又唔見得學唔到野。當然家長都要有一項條件:就係要放棄《學得越多=學得越好》呢種想法

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-06-18+

原帖由 nalli 於 15-06-24 發表
加多一樣係反思能力。學校從小一開始,無論學習上/ 行為上都會經常鼓勵學生要反思,有咩可以做好d?㸃樣計 ...

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Lion_papa+發表於+15-6-17+09:34+回

原帖由 mimi1102 於 15-06-17 發表
其實好多時你會發現, 係小朋友自己樣樣野都想參加, 只係自己冇時間, 參加唔到....

...
我突然唸起經典笑話:學期尾校隊選拔,好多一年班報乒乓球,但全部都唔識打!父母又唔介意照報,老師又照叫佢地去選,超攪笑!
港同有時選拔,都係睇堂上表現,唔駛一定要識。最緊要有天份同興趣,舞蹈種子隊就係小一上完舞蹈單元老師推薦去選,唔一定係拎住咩跳舞資歷都有份。所以我地跳舞校隊有男仔架!好enjoy tim! 搵下港同校隊舞蹈比賽跳咩舞,已經好強烈反映到學校文化,包括teamwork,玩得開心,唔駛粒粒精英但又可以做得好

Charlotte_mom 發表於 15-6-18 18:32
Hi Charlotte_mom,  -  "語言能力強" 是否指叙述事情的能力, 或者..... "健談"

天助自助者,  別再怨天尤人

醒目開學勳章 王國長老

聽說讀寫的能力

Mrs.Luckycat  Thanks !  發表於 15-6-25 17:26
‹ 上一主題|下一主題