用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 玫瑰崗學校(小學部) 請問有冇家長可提供玫瑰崗小學意見!!!
go

請問有冇家長可提供玫瑰崗小學意見!!! [複製鏈接]

請問此間小學好嗎?學術及品行可否提供一些意見.值得讀嗎?

謝謝!
   5    0    0    0

請問有冇人可提供!!!

請問有冇人可提供!!!

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=828

回覆:christy888 的帖子

我認為是不錯的小學, 也看你期望什麼。 英小, 小班 (25人), 英文(1net+1 local Eng teacher)及中文課(1 net+1 local Chinese teacher)每班兩位老師, 活動教學, 較國際西化的教育, 小朋友較活潑主動, 又有Spanish學. 英語環境及普教中, 上本地英中或轉international應很易適應,你可看看Rhs的discussion forum決定是否你喜歡的類型。

回覆:sweetcan 的帖子

絕對認同。我兒子是玖小一年班學生,經過這年在玖小的生活,我和兒子都很開心。無論校長和老師都很有愛心,可能是小班教學的原因,老師們對自己班的每一個學生都很了解。

回覆:請問有冇家長可提供玫瑰崗小學意見!!!

我本身都注册了玫小,不過有津校收左決定不讀玫小了。知不知道6號開嗰張8月1號生效的支票可以取消嗎?

引用:絕對認同。我兒子是玖小一年班學生,經過這

原帖由 Ultramama2008 於 15-06-12 發表
絕對認同。我兒子是玖小一年班學生,經過這年在玖小的生活,我和兒子都很開心。無論校長和老師都很有愛心, ...
想問下功課數量多嗎?程度嗎?夠唔夠時間休息?見佢放得都幾晏

回覆:baby_jkk 的帖子

因為返得晏所以放得晏

引用:Quote:原帖由+Ultramama2008+於+15-06-12+

原帖由 baby_jkk 於 15-06-12 發表

...
功課量應該比本地大部分小學少,一日4至6樣,weekend有時仲少,weekend除非考試,否則有時間玩。

回覆 JayJayMum 的帖子

你要在8月1日之前正式向學校做齊了退學手續(如寫信)通知校方,先可以停了張1/8 的支票過數。

個人認為功課適中、不太谷功課,是好事。但想問問主科,中英數學術程度如何?

功課唔多。唔大壓力。

回覆:happyeveryone 的帖子

唔该嗮

回覆:maymay321 的帖子

我見到的小一課, 個個上課都爭著舉手答問题, 個個英文都很fluent, 普通話也很好, 每個人都有機會說話表達, 很活潑可愛。個別幾個不舉手也被老師叫出來說話, oral都很好。做worksheet及activities都很投入寫字幾靚。

引用:因為返得晏所以放得晏 +

原帖由 gf0910 於 15-06-12 發表
因為返得晏所以放得晏
我都覺得放得晏,5點先回到家,又要做功課,又要食飯洗澡,做完晒呢啲嘢都要訓覺,又好似冇咩時間玩下同睇書。呢點係我concern,但無疑佢英普環境同小班教學對佢發展有好處

引用:我本身都注册了玫小,不過有津校收左決定不

引用:Quote:原帖由+Ultramama2008+於+15-06-12+

原帖由 baby_jkk 於 15-06-12 發表

...
功課每天4樣,如果學生可以自律在學校的功課堂完成大部分功課,回家後可以有時間玩。
我覺得課程算深因為玖小教深半年。每星期有一科測驗+一科默書,所以都唔會輕鬆。測驗密所以考試時不會太辛苦因為大部分範圍已經測過。

回覆:Ultramama2008 的帖子

功課堂是班主任在課室看著學生做功課,有功課唔識做,可以排隊出去問功課,我覺得很有幫助。

Ultramama2008 發表於 15-6-13 10:58
功課堂是班主任在課室看著學生做功課,有功課唔識做,可以排隊出去問功課,我覺得很有幫助。

...
請問你,上校車係幾點? 係校網搵唔返個time table ,得個星期五校車表
‹ 上一主題|下一主題