用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 派位後,音樂椅再轉,請問陳守仁vsKTS,如何揀? ...
樓主: aacheng
go

派位後,音樂椅再轉,請問陳守仁vsKTS,如何揀? [複製鏈接]

TSL 是傳統學習,

英文P1,2時都有一些reader based 的英文project, 有工作紙, 延伸多堂,  在堂上做, 計不計平時分就不知, 不過測考有出有關故事的內容.

GS就 是有一些Project based 的topic, 如P3時老師要看一本magic school bus 的書, 內是介紹水的issue, 之後會有一個計分的小測, 另有一個topic 是tour guide, 小朋友要先搜集資料, 在指定幾堂內製作(畫 + 字) 一本有指定topic 如historic building, background etc 的介紹.  又有一次的見阿仔在修改power point scrip, 原來是要2人做一自選topic 的present, 有圖有字有effect, , 主要的已在學校做左, 佢回家時改同prepare, 我自己覺得佢地做得幾精彩.  此些都只是一個學期一二次, 佔學習時數好少的.

另外的中英project 都是長假期的功課, 抄抄寫寫做下美工, 不佔學校時數的.

TSL 亦有免費課後的增潤/補底班比能力超高/稍弱的同學, 是老師會按能力提議參加的, 由主責老師負責,
我覺得TSL 多的是一些獨立性強能力較全面的小朋友, 成績是否能是最好反而不一定,
在現時制度下要好成績, 好多時是需要準確依從某些指定步驟, 反而較靜較乖的小朋友會做得到.
活潑的小朋友好多時不甘於行指定的路, 常常做出別樹一格的事, 對成績未必有幫助.  
而家長的態度亦大有關係. 如果家長是嚴謹要求很高的, 可能不會選擇TSL 此類自由度大的學校.
而相比其它幾間積優又冇中學的小學, KTS 家長 亦是較傾向鼓勵自由發展的

aacheng  Magic school bus 我小兒最近已看緊,TSL英文程度不是想像那麼難。  發表於 15-7-6 13:58

HaYi 發表於 15-7-6 09:05
TSL 是傳統學習,

英文P1,2時都有一些reader based 的英文project, 有工作紙, 延伸多堂,  在堂上做, 計不 ...
非常多謝這樣詳細的回覆,您真的很好,願意分享詳情,這解開了我一直的疑團,因有老師說TSL是傳統教學,但坊間一直說TSL是活動教學,因在業界真正活動教学的Local school 據知只有救恩、港同。明白了,那麼我唯一考慮的便是雙班主任和spoken English 的能力栽培,按你觀察,雙班主任有助支援小朋友?你小朋友是否oral 都因環境而流利了?

HaYi  啟思好似都係活動教學  發表於 15-7-6 19:29

回覆 aacheng 的帖子

Thanks for your sharing! My son is the same type! Hope he will improve in coming months!

aacheng 發表於 15-7-6 13:49
非常多謝這樣詳細的回覆,您真的很好,願意分享詳情,這解開了我一直的疑團,因有老師說TSL是傳統教學,但 ...
不要過慮, 有人仲睇MAGIC SCHOOL BUS, 有D P3已睇哈理波特, 冇得咁比較架!
記住, TSL絕對唔係活動教學! 坊間D人只係亂講, 如果要信坊間既人, 何不信我地呢D用家呢?! 雙班主任絕對有助支援小朋友呀, 起碼一個收通告, 另一個都可以做其他野啦, 見家長係見哂兩個老師架! 如果同一個老師唔FRIEND, 起碼都有另一個頂下麻

ORAL方面,. 你又係唔洗驚, 我兩個係屋企用流利英文嘈交的。(一個P6, 一個P4)
聽日升中派位, 睇埋RESULT再考慮吧。

silvia_ng 發表於 15-7-6 16:36
不要過慮, 有人仲睇MAGIC SCHOOL BUS, 有D P3已睇哈理波特, 冇得咁比較架!
記住, TSL絕對唔係活動教學! 坊 ...
Very good ar, oral English is very important too to me as I planned (well, planned may not work) to send him to foreign studies at S5.
Yes you are right, can consider more on coming 升中成績。

引用:Quote:aacheng+發表於+15-7-6+13:49+非常多

原帖由 silvia_ng 於 15-07-06 發表
記住, TSL絕對唔係活動教學! 坊 ...
可唔可以透露,明日會派去邊間?

TSL 選Magic school bus  不是for 英文, 而是GS 堂有個topic 關於水的, 所以用來做此topic 主要讀物,我自己覺得很生動.

Magic school bus 我個仔都是幼稚園睇, 不算是chapter book.  而HP 我個都是K3睇, 估估下可以睇晒.  佢依家會睇hunger games. 同學校的讀物要求不同亦無咩關係.  TSL 的英文用工作紙, P3有個topic 是用一些特別的term 形容動作, 一加在作文中, 篇文就生動了很多, 我覺得幾好. 同很多學校跟書 (longman elect, express 之類) 的topic 不同.

Oral speaking 我覺得可以說流利, 不過我自己覺得他冇明顯的英國/美國口音, 可能是語言天份的問題.  我都考慮會否找個ABC 暑假操下.

aacheng  明白了!那麼校本英文很好!  發表於 15-7-6 22:05

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+15-07-06+發表

原帖由 herman0114 於 15-07-06 發表
可唔可以透露,明日會派去邊間?
你做咩當我生神仙,會預知到聽日派邊間

aacheng  等您報喜!  發表於 15-7-7 01:30
HaYi  靜待佳音!  發表於 15-7-6 22:44

MrBeast 發表於 15-7-5 06:31
我個亦是怕羞,之前選了happy kg ,沒大幫助,但轉做大B後去別一間活動教學kg, 漸漸開始有自信和more willi ...

Mr beast, 忘記回覆您,少見您在EK出現,終於見您喇!如果說哪間較能發揮所長,可能是九小,較有預知,但他英文好過中文,TSL又好像他容易pick up. 煩。

回覆 aacheng 的帖子

My daughter's the same.  Though KTS can help strengthen her Chinese more since her English is better.  Unless you don't worry about Chinese.  I do worry too, because she always picks-up English books to read (few pictures), hardly see her read real Chinese books.

回覆:派位後,音樂椅再轉,請問陳守仁vsKTS,如何揀?

是日好消息勁多,派位超正!小兒有幸入到自行二Dream school

回覆 silvia_ng 的帖子

Congrats

回覆:silvia_ng 的帖子

蕭阿姨,恭喜呀!請問仔仔派咗邊間dream school 呀?😍😍

引用:蕭阿姨,恭喜呀!請問仔仔派咗邊間dream+sc

原帖由 candychan27 於 15-07-07 發表
蕭阿姨,恭喜呀!請問仔仔派咗邊間dream school 呀?😍😍
邊間就唔講啦,我仇家多呀

回覆:silvia_ng 的帖子

恭喜曬

silvia_ng 發表於 15-7-7 13:07
有最新升中派位列表看看嗎?

silvia_ng 發表於 15-7-7 13:07

呢間好野!區內男生好多都長期「望穿秋水,恨見青天」!
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:silvia_ng+發表於+15-7-7+13:07+邊間

原帖由 aacheng 於 15-07-07 發表
有最新升中派位列表看看嗎?
我影得唔係幾清,校網應該晏少少有,再多幾日再有個update既會出

引用:+本帖最後由+奥脫福+於+15-7-7+14:18+編輯+

原帖由 奥脫福 於 15-07-07 發表
乜你咁鬼心水清架

aacheng  即係邊間呀?好想知,PM我吖  發表於 15-7-7 17:52

引用:+本帖最後由+奥脫福+於+15-7-7+14:18+編輯+

原帖由 奥脫福 於 15-07-07 發表
哦..................

‹ 上一主題|下一主題